Moulinsartille tappio ja voitto

Kesäkuun aikana kaksi ranskalaista alioikeutta on käsitellyt Tintin tekijänoikeuksia. Moulinsart on haastanut taiteilija Xavier Maraboutin ja kuvanveistäjä Pepponen hallitsemiensa oikeuksien loukkaamisesta. Toisen jutun Moulisart hävisi ja toisen voitti.

Jo vuosikymmenten ajan Moulinsart ja sitä johtava Nick Rodwell on reklamoinut ja haastanut oikeuteen lukuisia Tintin hahmojen käyttöoikeuksiin liittyviä tapauksia. Jopa Angoulêmen sarjakuvafestivaalit ovat joutuneet muuttamaan suunnitelmiaan Moulinsartin vuoksi. Rodwellin ajatusten mukaan Tintti ei tarvitse ilmaista näkyvyyttä. Hänen suunnitelmissaan on estää Hergén tekijänoikeuksien raukeaminen vuonna 2054.

Xavier Marabout on tehnyt sarjan Edward Hopperin tyyliä imitoivia teoksia, joissa kevyesti erotisoidaan hyvin aseksuaalisena tunnettua Tintin hahmoa. Rennesin alioikeus katsoi Maraboutin teosten kuuluvan parodian piiriin, joten tekijänoikeuksia ei oltu loukattu. Moulinsart joutui korvaamaan haastetulle taiteilijalle 30 000 euroa.

Benjamin Rabierin runokuvituksissa seikkaili Tintin Lutin.

Kuvanveistäjä Peppone eli Christophe Tixier on vuosien mittaan tehnyt veistoksia lukuisista eri sarjakuvahahmoista, esimerkiksi Ressusta, Mikki Hiirestä, Betty Boopista ja Idefixistä. Tintistä tehdyt vastaavat rintakuvat toivat hänelle haasteen oikeuteen. Peppone puolustautui Marseillen alioikeudessa kiistämällä Moulinsartin oikeudet Tinttiin. Pepponen puolustus esitteli oikeudelle Benjamin Rabierin (1864-1939) Tintin Lutin -hahmon, ja väitti Hergén Tintin olevan tuon hahmon kopio. Oikeus kuitenkin katsoi Hergén Tintin olevan omaperäisen luomuksen ja siten Moulinsartin valvottavissa oleva immateriaalinen oikeus: “Hergén … luoma Tintin hahmo on henkisen omaisuuden säännöstössä tarkoitettu alkuperäinen teos”.

Peppone todettiin “väärentäjäksi” (contrefacteur), jäljittelijäksi, ja tuomittiin maksamaan Moulinsartille 100 000 euron korvaukset ja lopettamaan heti patsaiden myynti. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, päätöksestä on valitettu ylempään oikeusasteeseen. Toisenlaisella puolustuksella Pepponen tuomio olisi saattanut olla vapauttava, mutta koska tapauksen käsittely on kesken, niin asiaa on turha jossitella.

Kvaakissa on seurattu Moulinsartin toimia vuosien varrella. Vuoden 2015 oikeudenpäätös vaikutti vakiinnuttavan oikeuskäytännön (lue Reima Mäkisen juttu), mutta Rodwellin ja Moulinsartin taisto siis jatkuu.

Aiheesta voi keskustella Kvaakissa.