Juhlanokka: Läpileikkaus Aku Ankkaan 70 vuodelta

Lehtipisteisiin on tullut taskarimuotoinen erikoisjulkaisu Juhlanokka, joka juhlistaa suomalaisen Aku Ankka -lehden 70 vuoden historiaa.

Juhlanokka on hyvin erikoinen, sillä sen sisältönä on pelkästään vanhoja Aku Ankka -lehden tarinoita. Yleensähän taskukirjojen sisältö on aivan eri kuin Akkarissa: italialaista eikä tanskalaisperäistä aineistoa. Juhlajulkaisussa on sivuja jälleen peräti 928 niin kuin oli myös viime vuonna taskarien 50-vuotisjulkaisussa Täyttä kultaa. Aku Ankka -lehdessä ei olisi ollut mitään mahdollisuutta viettää synttäreitä kerralla näin paksusti.

Uusi julkaisu esittää aikajärjestyksessä joka vuosikymmeneltä näytteinä noin 120–130 sivua sarjoja. 1950-luvulta tarjotaan neljä kokonaista Aku Ankkaa sellaisinaan kannesta kanteen. Muilta vuosikymmeniltä esitetään tarinapoimintoja eikä kokonaisia numeroita.

Eri tarinoita on kaikkiaan tasan 80, ja niiden pituus vaihtelee puolisivuisista 32-sivuisiin. Mitään yhteistä teemaa näin sekalaisessa joukossa ei ole. Sarjat kuitenkin esittävät läpileikkauksena lehden historian olennaisia piirtäjiä ja hahmoja. Taiteilijoina ovat mm. Carl Barks, Harvey Eisenberg, Paul Murry, Tony Strobl, Vicar, Daniel Branca, Marco Rota, Don Rosa, Ferioli, Kari Korhonen ja Mau Heymans.

Paul Murryn piirtämä Hirviön jalanjäljet (AA 32–34/1973) edustaa klassista Mikki-jännitystä.

Eniten sarjakuvasivuja saa Barks, 170. Hänen pitkistä sarjoistaan mukana ovat ensijulkaisumuodossaan mm. Aku Ankka Grönlannissa, Vanhan linnan salaisuus ja Takaisin Klondikeen, jotka edustavat hänen tuotantonsa aivan kirkkainta kärkeä. Seuraavina sivumäärissä ovat Rosa, 94, Strobl, 80, Murry, 78,5, Vicar, 74, Korhonen, 59 ja Branca, 58.

Tarinat on muutoin valittu mietityn tuntuisesti, mutta tiettyjä uusintoja voi harmitella. Liian usein suomalaisissa Disney-kokoelmissa pyörivät samat sarjat kirjasta toiseen. Niin vaikuttava kuin Vanhan linnan salaisuus onkin, se on julkaistu viime vuosien aikana suomeksi liian monta kertaa. Myös esim. Stroblin taiteileman Kuningas Ekan rautasängyn olisi kernaasti saanut korvata jollakin muulla jutulla, koska se on julkaistu aiemmin Stroblin sarjojen tämännimisessä kokoelmassa. Samoin myös Rotan Augustus Ankka ja viikingit on jo nähty Rotan omassa kokoelmassa.

Ei voi sanoa, että Juhlanokan kaikki tarinat ovat Akkarin ”parhaita sarjoja”, koska mukana on myös paljon peruskauraa, mutta ne nimenomaan ovat lehteä kuvastavia otoksia. Nykyaikaa lähestyttäessä tarinoiden ympäristö muuttuu modernimmaksi, ja tarinat siksi valitettavasti menettävät ajattomuuttaan.

Sarjat on painettu alkuperäisessä lehtiasussaan eli vanhalla ladonnalla, suomennoksella ja värityksellä sekä myös vanhoilla muokkauksilla. Historian ja nostalgian kannalta tämä on ainoa oikea ratkaisu: silloin lukija voi hyvin muistella aikoja, jolloin hän luki nämä ensimmäisen kerran. Ruuduista kuitenkin on välillä vaikea saada selvää, koska sarjat ovat pokkarissa pienemmässä koossa kuin missä ne on tarkoitettu julkaistaviksi ja koska jo alkuperäinen painojälki on usein tuhnuinen tai haalistunut. Tekstitys myös leviää pehmeän paperin takia.

Carl Barksin Lentävä hollantilainen (AA 10–12/1961). Vanhoissa Aku Ankoissa värit eivät aina olleet paikoillaan.

Kaikki sivut eivät ole pelkkiä lehtien skannauksia. Pistokokeissa huomasin, että ainakin Rosan tarinassa Unelmoiden läpi elämän on muutettu ”Roope-setä”-logon värit erivärisiksi kuin alkuperäisissä lehdissä.

Itseäni ilahduttavat tässä julkaisussa hahmot, joita ei nykyisissä Aku Ankoissa enää juuri näe kuten Superhessu, Touho Ankka, Moby Ankka, Pepi, Pikku Hukka, Veli Kani, Matami Mimmi ja Velmu Viurusilmä.

Tony Stroblin Touho sähelsi Aku Ankka -lehdissä usein 1960- ja 70-luvuilla. (AA 22/1969.)

Aku Ankan entisen päätoimittajan Jukka Heiskasen kirjoittamat lyhyet artikkelit esittävät tietoiskuina olennaista ja mukavaa informaatiota kultakin vuosikymmeneltä. 1980-luvun esittely vain jää kovin lyhyeksi. Niiltä vuosilta olisi voinut mainita esim. ankismin kehittymisen ja Nalle Puh – ja Vulle Vuojaš -lehdet. 1990-luvun puolella olisi ehkä voinut kertoa Mikin ja Hessun kasvojen värittämisen muutoksesta.

Numero 1B/1954 on lipsahtanut sisällysluetteloon väärin ”1B/1951”:nä. Taikaviitan koko sivun kuva sivulla 689 on hieman omituinen, koska hahmo ei kuulu Akkarien vakiokalustoon eikä myöskään esiinny tämän juhlajulkaisun sarjoissa. Sivulla 651 on sellainen taitto- ja painomoka, että ruutujen päällä leijuu ylimääräisinä teksteinä sivun 644 puhekuplien tekstit.

Etenkin Don Rosan piirrosten yksityiskohdat katoavat pokkarin pienellä sivulla (Paino-ongelmia, AA 32/1996).

Kaikkiaan Juhlanokka on muhkea, melko mukavasti koostettu Aku Ankan sisältöä esittelevä kokoelma, jonka puutteet ovat pieni sivukoko ja painojäljen tuhnuisuus. Näkörajoitteisille tätä ei voi suositella.

Kuvat © Disney ja Sanoma 2021

Aku Ankka: Juhlanokka
Julkaisija Sanoma Media Finland, 2021
Toimitus ja suomennokset Aku Ankan toimitus
Väliartikkelit Jukka Heiskanen
Ulkoasu Marja Mikkola
Painopaikka GGP Media GmbH, Saksa
Nidottu, pehmeäkantinen, 928 sivua
ISBN 978-951-32-4822-2
Ovh 10,90 €

Keskustele sekalaisista Disney-julkaisuista Kvaakissa