Tuomas Myllylä ja Sari Sariola – Fenlands

Fenlands on Tuomas Myllylän ja Sari Sariolan lovecraftilla sävytettyä viktoriaanista kauhua. Lyhyttarina edustaa tyylipuhdasta genresarjakuvaa, ja poikkeaa siten nettisarjojen massasta.

Siirtolaisnainen Aisling saapuu kartanoon

Sarjan kotisivuilla tekijät kuvaavat Fenlandsin käsikirjoituksen syntyneen yhteistyönä ja kuvituksen siten, että Myllylä vastasi kynistä ja Sariola väreistä. Kokonaismittaa sarjalla on hilkun vajaa 70 sivua, ja se päättyi tämän vuoden huhtikuussa.

Sarjan nimi viittaa jokien halkomaan hetteikköön, avosuon tapaiseen marskimaahan, joka ajoittain peittyi tulvien myötä veden alle. Englannissa sijaitseva alue on tätä nykyä kuivatettu viljelyskäyttöön, mutta viktoriaanisella aikakaudella se oli vielä sopivan pahaenteinen tausta kauhuille. Synkeä kartano sopii siihen täydellisesti.

Aisling O’Broin on irlantilaissiirtolainen, joka saapuu kissoineen piiaksi kartanoon. Talon palveluskunta ei ole järin tuttavallista väkeä, mutta Aisling ystävystyy huonetoverinsa Maryn kanssa. Lukija jo arvaa, että kissa Caoimhín sähisee silmin näkemättömille kulkijoille, mutta pian vahvistuu ettei piika itsekään ole tavanomaista sorttia. Aisling on meedio, joka näkee kissansa tavoin kuolleet.

Huonetoveri on murhattu ja palvelusväki on ulkosalla

Jos vielä ei ollutkaan selvää, että kartano piilottelee nurkissaan synkkiä salaisuuksia, vahvistaa viimeistään Maryn kuolema asioiden todellisen laidan. Ensijärkytyksestä toinnuttuaan Aisling ei anna voimakastahtoisten, kartanossa todellista valtaa käyttävien palvelijoiden sen enempää kuin aaveidenkaan töniä itseään. Sen sijaan asioiden selvittäminen pohjia myöten on pettävällä pohjalla haastavaa.

Fenlands on englanninkielinen, ja sitä voi seurata osoitteessa: www.fenlandscomic.com


Kuvat © Tuomas Myllylä ja Sari Sariola

Keskustele Fenlands-sarjasta Kvaakissa.