Tiim Hat – Aarrevaara

Ensimmäinen päivä lukiossa ja yläasteella tietää uusia luokkatovereita – osa heistä on vampyyrejä!

Kara soittaa kolmen kuvan sarjassa

Koko Himmelgårdien suku on vampyyrejä. Geir Himmelgård on lukiossa päättänyt vakaasti pysyä erossa ihmisistä ja odottaa muilta samaa. Kara ei serkkunsa toiveista välitä. Kun Geir päätyy vastahakoisesti luokan hylkiöiden, Jessen ja Terin, työpariksi osoittautuu päätöksessä pysyminen vaikeaksi.

Teri kiusoittelee lyhytkokoisen velipuolensa Sashan sopivan lastenvaatteisiin koko loppuikänsä. Sen sijaan Teri itse ei kehity ikätoveriensa tahdissa. Koska ympäristö joka tapauksessa luulee Teriä pojaksi, hän pukeutuu poikien vaatteisiin.

Geir ja Teri pitelevät kädestä ja keskustelevat suhteestaan

Geir ja Teri alkavat varoen silmäillä toisiaan, minkä johdosta Teri ryhtyy korostamaan naisellista puoltaan, ja se puolestaan rohkaisee Jesseä tekemään samoin.

Geirin vähitellen ilmestyvät vampyyrivoimat ovat suora allegoria kehon kokemille muutoksille murrosiässä. Seksuaalista identiteettiä käsitellään hellävaraisesti ympäristön erehtyessä sen suhteen pitääkö Geir tytöistä vai pojista. Sarjan tunnetaso vastaa varhaisteinien ensimmäisiä ihastumiskokemuksia, kädestäpitelyä ja halailuja.

Kouludraaman sijaan jännistystä on tiedossa, kun lepakko hyökkää ihmisten kimppuun. Eläin vain tarrautuu vaatteisiin, mutta käytöksen perusteella Geir arvelee sen olevan vampyyri. Kohta lukija jo tutustuu vampyyrien yhteisöön. Nykyteknologia on muuttanut ihmiset saalistettavista metsästäjiksi, ja siitä syystä vampyyrien on vältettävä kaikkea julkisuutta.

Pieni lepakko lentää

Aarrevaaran ensimmäinen osa julkaistiin omakustanteena 2014, ja nykyalustoilla Tiim Hat – kahden tekijän jakama nimimerkki – on julkaissut sarjaa sähköisesti vuodesta 2016 lähtien.

Tekijät kuvaavat nuorten nykytodellisuutta, jossa edellisten sukupolvien joustamattomat käsitykset ja tavat näkyvät enää möllikasteen tapaisina jäänteinä. Tämäkin nöyryyttämisperinne on sarjan sivuilla muuttunut yläasteen osalta yhteistapahtuman suuntaan. Sarjan sivuhenkilöihin lukeutuvat Geirin sisarukset ovat yläasteella.

Varhaisteinit elävät välitilassa, jossa he enää eivät ole lapsia, mutta aikuisten maailma tulee liki nopeammin kuin he olisivat valmiit. Avoin kaula-aukko tietää kunnon arvosanaa musiikin opelta, mutta alusasujen sovittaminen on vaateosastolla vielä leikkiä.

Tyttöjen juttuja humoristisessa sävyssä

Aarrevaaran todellinen arvo on, että se kertoo mutkattomasti varhaisteinien maailmasta. Sarja ei tarvitse perinteisen sarjakuvan harrastajia enempää kuin luokitteluakaan. Sen huumori ja tyylivalikoima ovat kotoisin mangan suunnalta, ja se on suunnattu nuorimmille lukijoille.

Aarrevaaraa voi seurata suomeksi Tapas-palvelussa, ja sitä voi lukea myös englanniksi tärkeimmillä webtoons-alustoilla. Tekijät ovat hiljalleen aloittaneet toisen, niin ikään vampyyrejä sisältävän, sarjan Mr. Van Deville.


Kuvat © Tiim Hat; sarjakuvafontti Ames, Päivi Toikka

Keskustele Aarrevaarasta Kvaakissa.