Setz – Lotta Svärd: Women of War

Elise Vaaranmaa ja Taimi Mäki vannovat lottavalan Parkanossa kesällä 1939, Talvisodan alla. Sodan uhka on ilmassa loppukesällä. Kotikylän Juhani tietää päätyvänsä Karjalaan, mutta ei suuremmin vielä huolestu asiasta.

Taimi ja Tyyne postikonttorin edessä, vanha logo on korostettu punaisella värillä

Syksyllä raiteet kuljettavat Taimin kohti Lappeenrantaa, ja matkallaan hän kohtaa muita lottia. Helle, Tyyne ja Lahja päätyvät Martan alaisuuteen Ruukinlahteen, Saimaan kanavan varrelle. Tekijä on jo opastanut lukijan lottien eri jaostoihin, mutta kaikki päätyvät valmistamaan sekä jakamaan ruokaa lautaselle.

Kuuluttaja kertoo radiossa uutisia Helsingin pommituksesta. Lotat janoavat kuulumisia rintamalta sanomalehtien ja kotoa kirjeiden muodossa, jotka saapuvat moottoripyörän kyydissä. Martta kysyy postinkantajalta, kuinka tämä voi vielä hymyillä. Karvareuhka päässä mies vastaa, että naama on jäätynyt irvistykseen.

Tuikku haaveilee miehistä, kuvassa Singer-ompelukone

Tekijä on taiteilijanimeä Setz käyttäen julkaissut sarjaansa Lotta Svärd: Women of War yli 900 sivua vuodesta 2017. Sarja sopeutuu omalla kotisivullaan mobiilinäytölle, mutta esittää sivut aukeama kerrallaan työpöydän näytöllä. Tämän lisäksi Setz julkaisee sarjaa tärkeimmillä webtoons-alustoilla.

Karkealta ensi silmäyksellä näyttävä kuvitustyyli osoittaa vahvuutensa visuaalisen ilmeen pysyessä tasaisena koko sarjan kunnioitettavan mitan. Harmaasävyillä erotetaan etuala taustoista, mustalla ja punaisella korostetaan ja luodaan tunnelmaa. Sama väripaletti osoittautuu ilmaisuvoimaiseksi sen luodessa valaistusolosuhteet ilman lisävärejä. Kun värimaailmaan on kerran ehtinyt tottua, se vaihtuu sinisen turkoosiin murtaviin sävyihin. Huolimatta siitä että värimaailma muuttuu jatkossa tämän tästä, kulloinkin käytössä oleva väripaletti pysyy vastakin maltillisena.

Kontrasti sodan hirveyksien ja pelkistetyn kuvituksen välillä repeää vähän kerrassaan. Sota koskettaa ensin ilmahyökkäyksen muodossa, kunnes lotat päätyvät yhä lähemmäs rintamaa, suorittamaan ilmavalvontaa ja myöhemmin kenttäsairaalaan.

Helteen isä on pahoinpitelevä alkoholisti, Lahjan isoveli vammautuu sodassa ja lotat eivät ole turvassa omilta sotilailtakaan. Sarjan pelkistetyt hahmot keventävät tunnelmaa, eikä alakulo siten viipyile pitkään lukijan mielessä sarjan hiljalleen vakavoituessa. Huumori puolestaan kumpuaa hahmojen vuorovaikutuksesta arjen keskellä.

Saunan vuoksi jäähän tehdään avanto, jonka kautta myös pyydetään särkiä. Lentopommitukselta hakeudutaan suojaan perunakellariin. Englanti vieraannuttaa lukijaa muutoin läpikotaisin suomalaisessa sarjassa, vaikka valtakieli olisikin käytännön välttämättömyys.

Sarjan mittavuudesta ja verkkaisuudesta johtuen maratonluku turruttaa, ja lopulta sopivimmaksi lukutahdiksi osoittautuu sarjan nauttiminen kappale kerrallaan.

Sarjaa voi seurata tekijän kotisivulla.


Kuvat © Setz

Keskustele Lotta Svärd -sarjasta Kvaakissa.