Limingan ihme

Alkuvuodesta 1918 Limingan valkokaarti ja työväki tekivät hyökkäämättömyyssopimuksen. Sata vuotta myöhemmin Juha Hurmeen kirjoittama näytelmä sai ensiesityksen Tampereella, ja nyt näytelmästä on muokattu tapahtumapaikalla sarjakuva.

Viime lukuvuoden aikana Juha Hurme piti Limingan taidekoululla kursseja. Hurme on romaaneissaan, näytelmissään ja muissa kirjoituksissaan kaivanut Suomen historiasta tapahtumia, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet vähemmälle huomiolle. Yksi tällainen on Limingan ihme, jossa sisällissodan paikalliset vastapuolet sopivat aseiden hävittämisestä paikkakunnalta. Ettei yksikään nuorukainen kuolisi turhaan.

Hurmeen näytelmä kantaesitettiin opiskelijavoimin Tampereen komediateatterissa sata vuotta tapahtumien jälkeen 2018. Viime lukuvuoden aikana Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalaiset muokkasivat näytelmästä sarjakuvakäsikirjoituksen ja piirsivät sen koko joukolla. Lopputuloksessa näkyy parinkymmenen opiskelijan ja tekemistä ohjanneiden opettajien Mikko Jylhän ja Tessa Astren persoonallinen kädenjälki. Sarjakuvamuotoisen esipuheen teokseen on tehnyt pitkään Limingassa opettanut nyttemmin eläköitynyt Keijo Ahlqvist.

Loogisia päätelmiä


Jarkko Harakan tekemissä osuuksissa käydään läpi muodollista logiikkaa rauhansopimuksen taustalla ja sen sisältöä. Pohjois-Pohjanmaan lakeudella pohdittiin, että sisällissotakin on sota, ja sodassa on aina siviiliuhreja. Uhreja ei haluttu, joten sodasta oli irrottauduttava. Sopimus toteutuisi, jos kaikki aseet piilotettaisiin osapuolien ulottumattomiin.

Kokonaisuudessa on pyritty antamaan kullekin tekijälle sellainen osuus, joka piirrostyyliltään palvelisi tarinan kulkua. Piirrostyylit ja -taidot vaihtelevat suuresti, mutta kokonaisuus pysyy kasassa. Tekijät ovat kommunikoineet keskenään huomattavan paljon. Lopullisessa toteutuksessa aseiden kätkentäreissu läheisiin metsiin on saanut suuren osuuden. Se on mahdollistanut paikallisen luonnon ja siellä asuvien ihmisten ajatusten esittelyn riekkojen, kettujen ja karhun kohtaamisen avulla.

Limingan taidekoulun sarjakuvalinja on toiminut 20 vuotta. Sarjakuvalinja palkittiin hiljan Vuoden sarjakuvatekona. Oman sarjakuva-albumin tekeminen kollektiivisesti on varmasti ollut opettavainen kokemus.

Juha Hurme – Limingan sarjakuvalinja
Limingan ihme
Lisko klassikot 16
ISBN 978-952-68327-8-4
Limingan taidekoulu 2021
80 s., värillinen, kovakantinen

Kvaakissa voi keskustella Limingan taidekoulun sarjakuvajulkaisuista