Tällä viikolla sarjakuvissa #34

Tällä viikolla sarjakuvissa on katsaus viikon uusiin sarjakuviin sekä sarjakuviin liittyviin ajankohtaisiin tapahtumiin ja ihmisiin. Tällä kertaa: merkittäviä uutuusalbumeita; Pieni sunnuntai –myyntitapahtuma. Olen aikataulusta myöhässä viikon, joten uutisoitavaakin on ehtinyt kertyä.

Viides sunnuntai ja edelleen pieni

Pieni sunnuntai –pienkustannetapahtuma järjestetään jälleen. Paikkana on Galleria Myymälä2, ajankohtana 5.9. kello 11-20. Pienkustantajat myyvät sarjakuvia sekä mm. musiikkia ja vaatteita. Kahvia ja pullaakin on tarjolla.

Lisätietoja: Myymälä2:n kotisivut.

tAdaa

Ada-sarjakuvista tunnetun Anne Muhosen tauluprinttejä ja sarjakuvia on esillä Itäkeskuksen kirjastossa (Stoa, Turunlinnantie 1), 23.8.-3.9. Laajempi näyttely järjestetään Pasilan kirjastossa (Rautatieläisenkatu 8, Sisäänkäynti: Kellosilta 9), 13.-27.9.

Hesari nostaa sarjakuvaa

Sarjakuva sai paistatella hetken suuren yleisön huomiossa, kun Helsingin sanomat käytti 18.8. kokonaisen sivun uudelle sarjakuvalle. Esiin nostettiin tuoreet Joe Saccon Palestiina ja Joan Sfarin Pikku Vampyyri menee kouluun.

Harri Römpötin artikkelissa ”Hyviä tarinoita hyvin kerrottuina” esiteltiin puolestaan syksyn runsasta sarjakuvatarjontaa. Artikkelin viesti oli selvä: sarjakuvalla menee jälleen paremmin Suomessa.

Asemat pitävät

Asema kustannus on julkaissut internetsivuillaan näytteitä kustantamon syksyn uutuuksista. Tulossa ovat Laikku-antologiat 03 ja 04 sekä käännösalbumi Minä Lewis Trondheim.

Uutuushylly

Kotimaisten korkkarien sarja jatkuu Vänrikki Stoolin Korkeajännityksellä. Pekka Mannisen kirjoittama ja Petri Hiltusen piirtämä sarjakuva modernisoi ja sarjakuvittaa J. L. Runebergin runoja. Suomen sodan vaiheita käydään läpi huolella, joskin mekaanisesti. Albumista ilmestyy pian Kvaakiin myös pidempi juttu.

Viikon ja samalla vuoden tärkeimpiä uutuuksia ovat jo mainitut Pikku Vampyyri ja Palestiina. Pikku Vampyyri menee kouluun on mainio lasten sarjakuva, joka pelottanee pilttejä juuri sopivasti. Aikuisetkin viihtyvät Sfarin äkkiväärän ja kuvia kumartelemattoman huumorin parissa.

Palestiina puolestaan on häkellyttävän kunnianhimoinen sarjakuvareportaasi 80- ja 90-luvun taitteen intifadasta. Ääneen pääsevät Israelin miehittämällä alueella elävät muslimit sekä jossain määrin myös miehittäjätkin. Sacco kirjoittaa (ja piirtää) itsensä rohkeasti omaan journalismiinsa. Palestiinassa Saccolla on vielä ongelmia kuvan ja tekstin suhteen kanssa. Erinomainen piirtäjä ylitti myöhemmin itsensä eheämmällä Safe Area Gorazde -kirjalla, jossa hän raportoi Serbien piirittämältä turva-alueelta. Toivotaan, että Gorazde käännetään seuraavaksi.

Egmontin Dracula-pokkaria ei myydä yhtenä Ihmesarja-pokkareista, mutta formaatti on identtinen: 300 sivua mustavalkoisia Marvel-sarjakuvia 70-luvulta. Tällä kertaa julkaistaan Gene Colanin ja Marv Wolfmanin Tomb of Dracula -kauhusarjakuvia. Aika ei näytä olleen suotuisa kliseiselle kauhistelulle. Draculalla on lähinnä kuriositeettiarvoa. Kirjassa tekee ensiesiintymisensä muun muassa elokuvissa myöhemmin suuren yleisön tietoisuuteen noussut vampyyrinmetsästäjä Blade.

DC-spesiaalin numerossa 4/2004 jatkuvat jatkosarjat Birthright, Hush sekä Valtakunta ja voima. Taide kaunista, sisältö plörinää. Ei mitään uutta täällä.

Ranma-kirjasarja on edennyt kymmenenteen osaansa. Mukana on kaksi tarinakokonaisuutta ja kolmattakin aloitellaan. Taiteilija Takahashi muun muassa venyttää genderbenderinsä äärimmilleen, kun sarjaan tulee Ranman ja Ukyon lisäksi mukaan vielä kolmaskin ristiinpukeutuja.

Nettiruudut

Dork Tower -sarjakuvan piirtäjä John Kovalic vieraili Suomessa Espoon Ropecon-roolipelitapahtumassa elokuussa. Hän on kirjoittanut nettipäiväkirjaansa matkakertomuksen, jossa muun muassa ennalta-arvattavasti hämmästellään suomalaista saunakulttuuria. Kovalicin haastattelu julkaistaan Sarjainfo-lehden numerossa 3/2004.

Uusia artikkeleita Kvaakissa ovat Timo Ronkaisen arvio Anne Muhosen Ada – Pohjan kruunu –sarjakuvasta sekä Jukka Laineen arvio Rivari-omakustanteesta.

Elämässäni on sarjakuvia, ne tekevät minusta vahvan

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi uutisoidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista voi ja kannattaa lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.

3 vastausta artikkeliin “Tällä viikolla sarjakuvissa #34”

 1. Hei kaikki pienlehteilijät,

  muistattehan osallistua 2004 Pienlehtikilpailuun. Aikaa deadlineen on vielä hieman, mutta suosittelen lämpimästi lehtipaketin lähettämistä hetimmiten, jos julkaisu on jo valmiina. Aiemmista vuosista poiketen riittää, että lähettää yhden kappaleen kilpailulehteä. Lehdet, jotka saapuvat hyvissä ajoin, ehtivät saada osakseen perusteellisemman tarkastelun kuin viime tipassa tulevat…

  Alla säännöt, lukekaa ne ja noudattakaa niitä. Älkää kirjoittako minulle urputtaaksenne niistä, sillä jo usean vuoden kokemus osoittaa, että sääntöjä ei VOI laatia sellaisiksi että ne kaikkia tyydyttävät.

  Osallistukaa joukolla! Paras voittakoon!

  t. Maria Björklund

  Mäkelänkatu 3 B 17, 00550 Helsinki (kilpalehdet tähän osoitteeseen)

  —————————–

  VUODEN 2004 PIENLEHTIKILPAILU
  Kilpailusäännöt:

  1. Kilpailuun voivat ilmoittautua sarjakuvapienlehdet, jotka valmistuvat
  Helsingin sarjakuvafestivaaleihin 18.-19.9.2004 mennessä. Lehti tulee
  lähettää kisatuomari Maria Björklundille syyskuun 10. päivään mennessä. Yksi
  kilpailija (henkilö/ryhmä) saa mielellään osallistua vain yhdellä lehdellä.
  Festivaalien tuottaja pidättää itsellään oikeuden sulkea tarvittaessa lehtiä
  pois kisasta.

  2. Kilpailuun osallistuvien lehtien on täytettävä seuraavat ehdot:
  a) Lehti on ilmestynyt edellisen Helsingin sarjakuvafestivaalin eli
  28.9.2003 jälkeen.
  b) Lehti ei ole yrityksen tai yhdistyksen julkaisema.
  c) Lehden toimittajien tulee olla Suomen kansalaisia.

  3. Kilpailun kolme parasta saavat palkinnoksi lahjakortin tai
  tavarapalkinnon.

  4. Kilpailun voittajan valitsee kisatuomari Maria Björklund.

  5. Voittajat julkistetaan sarjakuvafestivaalien päätteeksi. Mikäli joku
  voittajista ei ole tuolloin paikalla, palkinto luovutetaan hänelle
  myöhemmin.

 2. Asema Kustannus myy Minä Lewis Trondheimia hintaan 16 euroa, kun esim. Bookplus pyytää samasta opuksesta 21.60 euroa. Aikamoinen hintaero.

 3. Niin Harri, aikamoista palvelua Asemalta, vai mitä?
  Ja Bookplusin hinnasta voisi päätellä, että sinne taidetaan hankkia kirjat mieluummin jonkin välijakeluportaan kautta kuin suoraan kustantajalta.

Kommentit on suljettu.