Heiska ja Heta – Pelkkää pilaa

Belgialainen sarjakuvantekijä André Franquin (1924–1997) tunnetaan parhaiten paitsi Pikon ja Fantasion pitkäaikaisena piirtäjänä niin myös Niilo Pielisen ja Marsupilamin luojana. Hänen tunnetuin yksittäinen teoksensa on makaaberia huumoria sisältävä Mustat sivut, joka on julkaistu suomeksikin kahteen kertaan. Egmontin BD-sarjassa nyt ilmestynyt Heiska ja Heta (Modeste et Pompon) on sivun mittainen 50-lukulainen huumorisarjakuva, jossa kuvataan nuorenparin kommelluksien täyttämää elämää.

Heiska ja Heta ei ole ilmestynyt Suomessa aikaisemmin albumina, mutta sitä julkaistiin pitkään Nasta ja Nastasarjat -lehdissä takakannessa ja kymmenkunta sivua Suuressa sarjakuvakirjassa 2. Albumi on toinen Egmontin uudessa BD-sarjassa, jossa julkaistaan eurooppalaisen sarjakuvan tunnettuja klassikoita. Vaikka suurin osa albumin sivuista on Franquinin signeeraamia, ideamaakareina ovat olleet myös sellaiset tunnetut tekijät kuin Greg, Peyo, Tibet ja René Goscinny. Nimikirjoituksen vieressä on usein Gregin nimi ja joskus Franquin on jättänyt kokonaan oman nimensä pois.

Franquin piirsi sarjaa Tintin-lehteen vuosina 1955-1959. Franquin oli lähtenyt työriitojen takia Dupuis-kustantantamon Spirou-lehdestä kilpailijan Le Lombardin leipiin, mutta kun riidat oli saatu soviteltua, hän palasi pian takaisin Dupuis’lle. Dino Attanasio jatkoi Heiskaa ja Hetaa vuoteen 1968 saakka, sitten Mittéï ja Christian Godard, Griffo,  Bertrand Dupont sekä viimeisimpinä Walli ja Born.

Nuoren Heiskan ja herttaisen Hetan keskinäinen suhde jää hiukan epäselväksi: ovatko he edes kihloissa, koska sormuksetkin puuttuvat, mutta joka tapauksessa yhdessä he vakituisesti elävät. Kaiken lisäksi Heiska saa nukkua erillisessä vuoteessa omassa huoneessaan (s. 9). Heiska on hyvin onnettomuusaltis, josta syystä hän on viimeisessä ruudussa sangen usein käsi kantositeessä ja jalka kipsissä. Hyvänä, tai siis pahana, apuna näissä ikävissä sattumissa on kulkukauppiaan virkaa toimittava Felix-serkku, jonka myyntiartikkelit edistävät näitä onnettomuuksia. Keksijän vikaa omaava Felix muistuttaa hyvin paljon Niilo Pielistä olemukseltaan – myös näiden sivun mittaisten hitaiden katastrofien kuvaus on rytmiltään ja huumoriltaan hyvin saman kaltaista kuin Niilolla.

Tapahtumien miljöönä on puutarhakaupungin omakotitaloalue, jossa eletään idyllistä 50-lukua. Yleensä on aina kesä, ellei vitsi sitten vaadi vaikkapa lumitöitä. Vaikka letkeän viivan tyyli on karikatyristinen, taustat ovat suht’ realistisia: autot, kodinkoneet ja erityisesti huonekalut on piirretty pieteetillä. Franquinista olisi tullut erinomainen sisustusarkkitehti! Pensasaidat on leikattu niin mataliksi, että naapurien kanssa voi helposti jutella, tai tapella. Herra Yrmälä on Heiskalle sama kuin mitä Teppo Tulppu on Aku Ankalle: pienetkin kärhämät eskaloituvat eeppisiin taistoihin. Sukulaiset tuntuvat myös tuon tuosta turhia kyselemättä lähettävän vauvojaan ja veljenpoikiaan Heiskan ja Hetan hoidettavaksi.

Harmittoman hassun kohelluksen joukossa vilahtaa silloin tällöin tummempiakin sävyjä. Kun Heiska vahingossa hirttäytyy kameranhihnaansa tai herää painajaisesta painajaiseen, voi jo aavistella Franquinin masennusta ja tulevaa mestariteosta, Mustia sivuja. Onko Heiskan ja Hetan hupsutteleva eurooppalaisen sivistynyt tapakomedia vain siloista pintaa, jonka alla synkät veet vellovat? Hillitty kohteliaisuus voi vaihtua täyteen raivoon parin ruudun aikana…

Heiska ja Heta on tyylitietoista, ja nostalgista, huumorisarjakuvaa kaikenikäisille. Pehmeäkantinen albumi on tässä tapauksessa formaattina juuri oikea. Jouko Ruokosenmäen hauskuuttava suomennos on huolellista työtä. Ammattitaitoinen ladonta miellyttää silmää. BD-sarja on hyvällä alulla.

© ÉDITIONS DU LOMBARD

Keskustele Heiskasta ja Hetasta Kvaakissa.

BD-sarja 2: Heiska ja Heta – Pelkkää pilaa
(Story House Egmont 2021, alk. Modeste et Pompon – Tout plein de gags in Intégrale Modeste et Pompon)
Kuva ja teksti: Franquin, Goscinny, Greg, Peyo
Suomentanut: Jouko Ruokosenmäki
48 ss., 215 x 287 mm, pehmeäkantinen, 4-v.

Painettu EU:ssa
ISBN: 978-952-334-386-3
13,90 €

Ks. myös arvostelut BD-sarja 1: Yoko Tsuno – Ajan pyörre ja Piko ja Fantasio – Zorbul-tarinat

Heiska ja Heta -logo Nasta-lehdestä