Michel Rabagliati: Paul at Home

Kanadalaisen Michel Ragabliatin Paul-sarjan uusin osa Paul at Home palkittiin alkuvuonna Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla Prix de la série -palkinnolla. Se on komea kunnianosoitus sympaattiselle sarjakuvaromaanien sarjalle, jossa seurataan nimihenkilön elämää teinivuosista kypsään aikuisikään.

Haluanko todella seurata erään lempisarjakuvahahmoni elämänkaarta, kun tämä on sivuuttanut 50 ikävuoden rajapyykin? Tämä oli jokseenkin kauhistuksen sekainen ensiajatukseni aloittaessani Ragabliatin Paul at Home -sarjakuvaa. Olen lukenut sarjasta muutamia varhaisempia osia, joissa kuvataan Paulin nuoruusaikoja. Paul on noissa kirjoissa iloinen, elämänmyönteinen ja reipashenkinen nuorukainen, joka innostuu mm. partiosta ja retkeilyhommista. Vastakohta aikuisiän Pauliin on iso: avioeron jälkeen Paul asuu yksin koiransa kanssa ja koettaa sietää hermoille käyvää, puutarhahullua naapuriaan. Hän kärsii uniapneaan viittaavista oireista, käy hoitokodissa katsomassa äitiään – sekä piirtää kellarissaan sarjakuvia!

Paulin ajautuminen tavanomaisen oloiseen keskiluokkaiseen elämään ei oikeastaan ollut suuri yllätys, onhan hän sellaisesta kodista lähtöisin. Uusimman kirjan hivenen melankolinen tunnelma poikkeaa silti huolettomista nuoruusaikojen kuvauksista. Jos olisin lukenut myös ne väliin jääneet sarjan osat, kenties siirtymä aikuis-Paulin maailmaan olisi ollut pehmeämpi. Joka tapauksessa alkujärkytyksestä selvittyäni huomasin, että tutut sarjan vahvuudet ovat läsnä Paul at Home -kirjassakin. Pienistä arjen asioista syntyy lempeää huumoria, vaikeita ihmissuhteita kuvataan myötäelävästi ja sivuhahmoissa on persoonallisia tyyppejä moneen lähtöön. Ja kuten kansikuva vinkkaa, Rabagliati piirtää ruutunsa yksityiskohtia myöten taitavasti.

Ragabliatin piirrostyyli osuu hyvin minun makuuni. Paul-kirjoissa ei revitellä ruutusommittelulla, mutta mukaan mahtuu aina jonkin verran kokosivun kuvia ja ruutuja, joissa on jotain tavanomaisesta poikkeavaa, huolella mietittyä sisältöä. Paul at Home -kirjassa pidin erityisesti Tonio-naapurin esittelystä, jossa leskimiehen italialaiset sukujuuret ja intohimoinen puutarhaharrastus eivät jää epäselviksi:

Sarjakuvapiirtämisestä on muodostunut Paulille ammatti, ja aihetta sivutaan kirjassa useaan otteeseen. Rabagliati on hupaisasti laittanut päähenkilönsä piirtämään Paul-sarjaa, mutta sen lisäksi vieraillaan kirjamessuilla, ollaan koulussa luentokeikalla ja kurkistetaan työhuoneeseen. Homma ei mene liiaksi sisäpiirivitsien puolelle, joten tavallisen lukijan näkökulmasta Paul at Home tarjoaa tilaisuuden katsella maailmaan sarjakuvapiirtäjän silmin. Tämän kirjan perusteella ko. ammatti ei tosin ole sen hohdokkaampaa puuhaa kuin jokin tavanomaisempi työ. Fonttien bongailu kylteistä (“Hey there… Eras! Long time no see…“) tuo silti pikantin säväyksen muutoin tylsään päivään, ja ylipäänsä jutustelu sarjispiirtämisestä nostaa esille mielenkiintoisia pikku juttuja.

Aiemmin lukemissani sarjan osissa on ollut jonkin verran mukana Kanadan paikallisia tapahtumia ja politiikkaa. Paul at Home kuitenkin jättää tämäntyylisen sisällön väliin ja keskittyy täysin päähenkilönsä elämään, vaikka ruutujen katunäkymissä toki vilahtaa paikallisväriä. Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2012 – kenties siitä ei riittänyt ammenttavaa sarjakuvaan? No, vaikka Paul vaikuttaa kovin usein äreältä ja maailmanmenoon tympääntyneeltä keski-ikäiseltä tyypiltä, hänen sinnikäs rimpuilunsa keskiluokkaisen arjen ja sen ongelmien keskellä kannattelee hyvin kirjaa loppuun asti.

Paul-sarjalle tyypilliseen tapaan Paul at Home päättyy luetteloon tarinassa mainituista lauluista, mutta sen lisäksi lukijaa odottaa puutarha-aiheinen, usean sivun loppuhuipennus, jossa irrottaudutaan ruutujen kahleista sekä puhekuplista ja tunnelma vaihtuu yks kaks aiempaa valoisammaksi. Jo tätä jaksoa edelsi muutaman sivun verran ruutuja, joissa kuvataan vuoden kiertoa pelkkien kuvien voimalla. Todella tyylikäs ja omalla tavallaan koskettava lopetus kirjalle ei toivottavasti tarkoita sarjan päättymistä.

Youtubesta löytyy lyhyt videoklippi, jossa Rabagliati kommentoi kirjaansa. Vaikkei ranska olisikaan hallussa, video kannattaa katsoa jo ihan siitä ilosta, että pääsee seuraamaan miten Paul-hahmo piirtyy paperille Rabagliatin kynästä:


Keskustele sarjakuvasta Kvaak.fi-foorumilla.

Paul at Home
Michel Rabagliati
English translation: Helge Daschier and Rob Aspinall
Drawn & Quarterly, 2020
Pehmytkantinen, mv, 159 sivua
Printed in Canada
ISBN 978-1-77046-414-8