Kuningas Juban sikajuhlat

Jussi ”Juba” Tuomola sai kuninkaallisen vastaanoton seitsemännen Viivi ja Wagner –albumin julkistamistilaisuudessa. Kvaakin toimittajat olivat paikalla, kun painosten kuningas piti hoviaan.

Kolmesataatuhatta myytyä Viivi & Wagner –sarjakuvakirjaa; 45.000 kappaleen ensipainos Sohvaperunoiden kuningas –albumista, joista jo nyt on myyty 25.000 kappaletta; päivittäin ilmestyvä strippi 36 lehdessä. Silkalla suosiolla mitattuna Juba on jättiläinen suomalaisten sarjakuvantekijöiden joukossa.

Vastaavasti kustantamo Arktinen Banaani ei ollut säästellyt kustannuksia uuden albumin julkistamisjuhlissa. Vieraita Vanhalla ylioppilastalolla oli yli kaksisataa – niinkin paljon, että mukaan mahtui pari epämääräistä webbijournalistia – jousikvartetti soitti klassista ja ruokapöydän edessä pyöri varrastettuna kokonainen sika lapsivieraita traumatisoimassa.

-Arktisella Banaanilla menee liian hyvin, kommentoikin naapuripöydän toimittaja. Ulkosarjakuvallisten ilmiöiden ohella kustantamon menestys näkyy myös merkittävänä liutana kiinnostavia julkaisuja, joista pääosa ilmestyy syksyllä.

– Hikisen iltapäivän huomion keskipisteenä oli tietenkin Juba, jota haastateltiin tämän istuessa valtaistuimellaan. Sohvaperunoiden kuningas julkaistiin suoraan myös kovakantisena laitoksena ja suunnitelmissa on koota aiemmatkin albumit kovien kansien väliin. Vaikka tuotantoa on ja formaatit muuttuvat koreammiksi, taiteilija itse silti jaksaa epäillä kykyjään.
– Albumia kootessa ajattelin, ettei näitä kehtaa missään julkaista. Pikku hiljaa aloin kuitenkin nähdä hyviä puolia albumin pitkissä tarinoissa, esimerkkinä tämä jossa Wagner voittaa eduskuntavaalit.

Paljastuu myös, että tekijä voi oppia hahmoiltaankin.
– Viivi ja Wagner ei ole mikään peruspessimistinen sarjakuva. Wagnerin postitiivisuus ja huolettomuus on tarttuvaa ja vaikuttaa suoraan minuunkin.

Entäpä kauanko Juba vielä aikoo jatkaa Viivi ja Wagnerin parissa?
– Ei lääkäreiltä tai bussikuskeilta koskaan kysytä kauanko he aikovat jatkaa työssään. Viivi ja Wagner jatkuu niin kauan, kuin se minusta tuntuu hyvältä. Ja juuri nyt tuntuu hyvältä.

Kuvat: Reima Mäkinen