Auta jumalatar!

Mangan julkaiseminen ilmeisesti kannattaa?! Humu alkaa heikoimpia jo hirvittää, kun Egmont tuo kauppoihin kolmannen käännössarjansa – se on Kosuke Fujishiman (s.1964) Aa! Megami-sama!

Egmont kertoi uutisen uuden mangasarjansa julkaisemisesta viikko sitten Jyväskylässä pidetyssä Animecon 2004-tapahtumassa. Lännessä sarja tunnetaan myös nimellä Oh! My Goddess, ja se on Kosuke Fujishiman toinen mainittavampi manga.

Fujishima aloitti uransa sarjakvuien parissa mangasta kertovan aikakauslehden toimittajana, mutta pääsi jo vuonna 1986 onnella ja ahkeruudella sarjakuva-ammattilaiseksi. Opiskelijapojan ja jumalattarien ongelmallisesta suhteesta kertova, Aa! Megami-sama!, alkoi vuonna 1988 ja se jatkuu edelleen. Japanissa on ilmestynyt kolmisenkymmentä kokoomaa ja Saksassakin 25. Sarja on pienoinen klassikko ja se tunnetaan hyvin lännessäkin, vaikka animea siitä on tehty ”vain” viisi jaksoa. Jenkeissä Jumalattaria edustaa Dark Horse.

Mangatalot tutuksi

Nyt Japanin suurimmat sarjakuvakustantajat alkavat olla meillä edes jotenkin edustettuna. Siinä missä Marvel ja DC jakavat USA:n markkinoita, hallitsee saarivaltakuntaa kolme suurta mangakustantamoa. Dragon Ball (Sangatsu manga) on Shueishan kruununjalokivi. Ranma ja (syyskuussa aloittava) Salapoliisi Conan tulevat Shougagukanilta. OMG sekä Otomon Akira (Like) ovat puolestaan kotoisin Kodansahalta.

Keskitasoa siistimpi sarja?

Taas voi tamperelaisia onnitella hyvästä valinnasta. Vaikka Oh My Goddessin taiteellinen taso jää mielestäni roikkumaan jonnekin Dragon Ballin tuntumaan, sarja laajentaa kuitenkin edelleen mielikuvaa mangan olemuksesta.
Japanissa OMG ilmestyy kuukausittain noin 24 sivun pätkissä Afternoon -lehdessä (jos nyt liki kilon painoista, noin tuhat sivuista jöötiä, kehtaa lehdeksi sanoa!). Afternoon on viikottain ilmestyvän Morningin sisarlehti ja molempia tehdään nuorille miehille. Mangaskirbentti, Fredrik L. Schodt, pitää näitä mm. mainostensa puolesta siistimpinä kuin mangajulkaisuja yleensä. OMG:n fanipalvelu, eli pyllyily ja tisuilu, on DB:tä ja Ranmaa paremmin meikäläiseen moraaliin istuvaa. Isoja iiriksiä, pöyheitä kampauksia ja muuta mangan peruskauraa toki tämäkin sarja puskee. Saksan Egmont luokittelee sarjan komediaksi, eli sen menestys ja perusasetelma juontaa huumoriin ja hyviin oivalluksiin. Meillä näkisin sarjan kohderyhmäksi pikemminkin nuoret kuin lapset.

Kaksin aina kaunihimpi

Sarjan toimittaja, Jouko Ruokosenmäki, kertoo että Egmont-Kustannus tuo sarjan kioskeille lokakuun puolessa välissä. Egmontin kolmas manga starttaa silloin peräti kahden pokkarin voimalla. Lukujärjestykseltään peilatun OMG:n kääntää suomeksi Antti Grönlund.

Viime vuoden tilanteeseen verrattuna mangaa todella sataa syksyllä taivaan täydeltä. Toivottavasti homma ottaa tulta eikä tsunami upota manga-murkkujen taloutta. Jokohan Helsingin Sarjakuvafestareilla nähdään Tammen omistaman Sangatsu Mangan vastaus Egmontin haasteeseen?!

Oh! My Goddess -keskustelu Kvaakissa
Lisätietoja sarjasta: OMG-fanisivu