Valkoinen tiikeri 4. Vakoojatar katolla

Valkoisen tiikerin ensimmäinen sykli sen kun kerää kierroksia. Viiden kirjan kokonaisuudessa ollaan nyt neljännessä osassa ja tapahtumapaikka on vaihtunut takaisin San Fransiscosta Kiinaan. Nyt ollaan Shanghaissa ja sisällissodan kurimuksessa.

Valkoinen tiikeri 4. Vakoojatar katolla
Conrad & Wilbur
Apollo kustannus, 2011
ISBN: 978-952-5769-13-5

Pelaajia on paljon. sisällissodan osapuolten lisäksi kumpikin puoli pelaa omia valtapelejään, triadit vikuroivat kentaali Tai Lin näennäisen kuoleman vuoksi ja Valkoisten tiikerien triadi pyrkii sekin toimimaan itsenäisenä yksikkönä huolimatta kommunistien talutusnuorasta ja siitä pitelevästä kädestä, joka kuuluu salaisen palvelun päällikölle Kang Shengille. Eikä unohtaa sovi ulkomaalaisvaikutteita, jotka aiemmasta poiketen ovat hyvinkin perillä asioista. Ehkä jopa kiinalaisia paremmin.

Reilukerhon johtaja, Kang Sheng

Alix Yin Fusta on kehkeytynyt aikaa myöten varsin pätevä valkoinen tiikeri. Sellaisia Maon kommunistit tarvitsevatkin, sillä Tsiang Kai-Shekin Kuomindang-puolue panee edelleen kampoihin eikä sodan ratkaisusta ole varmuutta. Tukenaan hänellä on jadelohikäärmeensä Ji-hui, joka auttaa Alixia navigoimaan kahden, ei vaan kolmen pomon karikossa.

Tunnelma on aiempaa tiiviimpi ja panokset tuntuvat aidommilta. Tokihan hukkaan joutunut atomipommi oli jytyä kamaa, mutta samalla se oli puhdas McGuffin. Jännittävää oli, kuka sen saa, ei niinkään, mitä sen jälkeen tapahtuu. Poliittinen juonittelu kaiken kaikkiaan epäluuloisessa ilmapiirissä pitää lukijan mukavasti varpaillaan. Kuvitus palvelee tarinaa hyvin. Yöllä tapahtuvissa kohtauksissa väritys on tummasävyistä, mikä vähentää helposti havaittavien yksityiskohtien määrää.

Vakooja katolla asettaa Alixin vihdoinkin täysiverisen agentin rooliin. Eipä niinkään että siitä hänelle suurta etua olisi, koska kuten tapana on, ei pahaiselle peonille kerrota kaikkea. Edes sitä, kuka koko revyytä johtaa.

1. Suuren ruorimiehen palveluksessa
2. Persikkaiho ja silkkisolmio
3. Viidennen onnen taito
4. Vakoojatar katolla
5. Feeniksin vuosi