Kramppeja & nyrjähdyksiä – Antisankaritarinoita aikuisille

Kramppeja & nyrjähdyksiä -sarjakuvalla on pitkä ja polveileva historia. Sen ensimmäinen strippi ilmestyi vuonna 1991 ja lukuisissa eri lehdissä ilmestyneistä tarinoista on koottu jo 14 albumia. Kunnioitettava saavutus! Uusien jaksojen suhteen on kuitenkin ollut jo parin vuoden tauko, mikä saa huolestumaan, että onko Antisankaritarinoita aikuisille sarjan joutsenlaulu?

Antisankaritarinoita aikuisille kokoaa yhteen viimeiset Suomen Kuvalehdessä ilmestyneet Krampit. Lisäksi kirjassa on kymmenkunta uutta sivua tarinaa syventämässä. Kokoelman tarinoissa eletään perhearkea, mietitään rahahuolia, lomaillaan etelän lämmössä, yritetään raitistua uuden suhteen innoittamana, ja hankitaan kesämökki. Päähenkilö Eskon elämä vaikuttaa viimein olevan hyvällä mallilla, mikä on virkistävää luettavaa, sillä moniongelmaisia päähenkilöitä on nykyisin ruuhkaksi asti. Ei Eskokaan ole aina ollut onnellinen, joten ehkäpä tyytyväisyys omaan elämään kehittyy iän myötä. Tuttuun tapaan sarja tarjoaa myös teräviä huomioita nykymaailman synkistä puolista, kuten netin tuhoisasta vaikutuksesta aikamiesten keskittymiskykyyn sekä kirjahyllyjen katoamisesta olohuoneista.

Sarjan päähenkilöt, Esko, Heidi, Tanja ja Risto, viettävät melko seesteistä ja keskiluokkaista elämää, kuten varmaan suurin osa keski-ikäisistä. He vaikuttavat niin onnellisilta kuin suomalaisille vain on mahdollista. Se on hyvin lohdullista. Kun on vuosikymmenten ajan seurannut toisten elämää, sitä toivoo, että he löytävät sisäisen rauhan ja pystyvät iloitsemaan siitä mitä heillä on. Tämä näyttää pätevän myös Kramppien hahmoihin, vaikka he fiktiivisiä ovatkin.

Sarjan pitkäaikainen kuvittaja, Christer Nuutinen, on varma tekijä. Hänen sivunsa ovat selkeitä, rentoja, dynaamisia ja miellyttävän värikkäitä. Hahmoilla on suurehkot päät ja ilmeikkäät kasvot, joten heidän tunnetiloja on erittäin helppo seurata. Tätä kokoelmaa varten tehdyt lisäsivut erottaa helposti muista, sillä niiden kynänjälki ei ole ihan yhtä hiottua, mutta ne tuovat lisää syvyyttä tarinaan ja antavat sille seesteisemmän lopun. Jos nämä ovat viimeiset Krampit, niin näihin tunnelmiin on lukijankin mukava lopettaa.

Huoli Kramppien jatkumisesta taitaa kuitenkin olla turhaa, sillä sarja on kuin Feenikslintu. Niinpä sen voi tänä keväänä bongata Ilta=Sanomien sarjakuvasivuilta.

Kramppeja & nyrjähdyksiä – Antisankaritarinoita aikuisille
18 €
Pauli Kallio, Christer Nuutinen
Suuri Kurpitsa (2020)
ISBN 978-952-7160-39-8, 64 sivua, 210mm x 250mm, nelivärinen, kovakantinen


Kuvat @ Pauli Kallio, Christer Nuutinen

Keskustele Krampeista ja nyrjähdyksistä Kvaakissa.