Kun jälleensynnyin hirviönä


Kun jälleensynnyin hirviönä on Taiki Kawakamin piirtämä mangasovitus samannimisestä japanilaisesta poikien fantasiaromaanisarjasta. Fusen kirjoittamat romaanit julkaistiin alkujaan netissä vuosina 2013–16. Niiden pohjalta tehtiin miljoonia myyneet painetut romaanit, joiden kuvittajana oli Mitz Vah – siitä tulee hänelle tähän sarjakuvaan annettu krediitti ”hahmosuunnittelu”.

Myös mangaversio on myynyt Japanissa erittäin hyvin. Sitä ollaan nyt julkaisemassa suomeksi ainakin yli 12 osaa; ilmeisesti osien tarkkaa määrää ei vielä tiedetä, koska sekä romaani- että mangasarja jatkuvat yhä Japanissa. Hirviön ensimmäinen osa ilmestyi kotimaamme lehtipisteisiin 24.3. Animesovitus perustuu nimenomaan tähän kuulemma kevyempään mangaan eikä synkempiin romaaneihin.

Kertomuksen päähenkilö, 37-vuotias konttorityöntekijä Satoru Mikami, kuolee puukotuksessa kadulla, mutta jälleensyntyy toiseen maailmaan sokeeraavasti limaoliona. Oudosti hän säilyttää uudessa olomuodossa miehen tietoisuutensa ja muistinsa. Salaperäinen sisäinen tietäjän ääni auttaa häntä hankkimaan voimakkaita kykyjä, jotka kompensoivat vähäpätöisen ja rajoittuneen kehon.

Pokkarissa tapahtuu paljon. Fantasiamaailmassa Mikami-lima kohtaa lohikäärmeen, hiisiä, hurjasusia, kääpiöitä, ihmisiä ja haltioita. Hän kehittää kykyjään kuin roolipelissä ja saa ystäviä toimimalla rakentavasti ja neuvokkaasti. Maailma on hänelle ennestään tuttu populaarikulttuurista. Kohtalo ja isompi tarkoitus tuntuvat ohjaavan kohtaamisia.

Limasankarimme auttaa hiisien kylää hurjasusia vastaan (lukusuunta on oikealta vasemmalle).

Pokkarin lopussa suomalainen kääntäjä ja toimitus antavat hyödyllistä taustoitusta. Toimitus mm. esittelee ”toisten maailmojen” genreä eli isekai-mangaa: tämä lajityyppi, jossa päähenkilö joko siirtyy tai jälleensyntyy vieraaseen maailmaan, on kuulemma juuri nyt suosittua mangassa. Ja limaolio on japanilaisessa populaarikulttuurissa enemmän söötti kuin inhottava.

Sarjan alku ei aivan vakuuta tällaista keski-ikäistä mieslukijaa. Fantasiamaailma toistaa monia rotujen ja sukupuolten stereotypioita ja kliseitä: lohikäärmeet ovat ylpeitä, haltiatytöt kauniita, kääpiöt käsityöläisiä, ihmiset monipuolisimpia, kääpiönaisia ei näy jne. Mikami tottuu vieraaseen ympäristöönsä ja ottaa tilanteet haltuun epäuskottavan helposti. Jostain syystä maailman nimi ei tule missään kohtaamisessa esille. Joitakin keskeisiä asioita kuten tietäjän ääni, pokkarin alun uni ja myös pokkarin kansikuva jätetään tarkoituksella selviämään vasta myöhemmissä osissa, mutta tämä tuo sekavuutta tarinaan.

Taide on keskinkertaista, ei erityisen näyttävää tai taitavaa. Mietityttää myös, että näkyvätkö liman silmät oikeasti ulospäin vai ovatko ne vain taiteilijan lisäys lukijaa varten, jotta liman tunteet välittyvät?

Mikami nauttii haltianaisten läheisyydestä kuten olisi edelleen mies.

Kuitenkin: ulkomuodoltaan erittäin poikkeuksellinen sankari, jolla on myönteinen asennoituminen toisiin herättää lukijan mielenkiinnon tarinaan niin, että jatkoa sille jää kaipaamaan. Pääsemme myös kerronnassa erinomaisesti päähenkilön ajatuksien sisään sen sijaan että vain tarkkailisimme ulkoisia tapahtumia. Huumorikin viihdyttää. Tämä manga kannattaa katsastaa, jos kaipaa sarjakuvaan tyystin erilaista alkuasetelmaa tai jos Dungeons & Dragonsin tyyppinen fantasia on lähellä sydäntä. Tutustumishinta on todella edullinen.

Kim Sariolan suomennos maistuu oikein mukavalta. Ladonnassa osui silmiin vain kolme lyöntivirhettä, joista isoimpana luvun 6 alkaessa lukee väärin ”Luku 5”. Mangan toinen osa ilmestyy 21.5.

Alkuteos: Tensei shitara suraimu datta ken 1 (2015)
Osa: 1/12+
Luoja: Fuse
Manga: Taiki Kawakami
Hahmosuunnittelu: Mitz Vah
Suomennos japanista: Kim Sariola
Toimitus: Janne Suominen
Ulkoasu: Jorma Koljonen
Julkaisija: Sangatsu Manga, Helsinki, 2020
Paino: ScandBook UAB, Liettua
Formaatti: Nidottu, enimmäkseen mv, 260 sivua
Tutustumishinta: 3,90 €
ISBN: 978-952-16-2173-4Kuvat © Sangatsu Manga 2020

Keskustele Kun jälleensynnyin hirviönä -mangasta Kvaakissa.