Prinssi Rohkean piirtäjä kuoli

Muutama kuukausi sitten eläkkeelle siirtynyt Prinssi Rohkean piirtäjä John Cullen Murphy kuoli 2.7.2004 84-vuotiaana. Murphy jatkoi sarjaa sen luojan Harold Fosterin jälkeen 1970-luvulla.

Jo 17-vuotiaana ensimmäisen piirroksensa myynyt Murphy oli kiinnostunut piirtämisestä jo pienestä pitäen ja opiskeli mm. kuuluisan Norman Rockwellin johdolla. Taideopintonsa hän suoritti Phoenix Art Institutessa New Yorkissa.

Ennen prinssi Rohkean (Prince Valiant) kuvittajaksi ryhtymistä Murphy piirsi nyrkkeilysarjaa Big Ben Bolt vuodesta 1949. Hän toimi lyhyen aikaa myös National Cartoonist Societyn puheenjohtajana.

Työnsä jatkajaksi Foster harkitsi mm. Gray Morrow’ta ja Wally Woodia. Murphy tuli valituksi. Foster numeroi sarjansa juoksevalla numerolla ja Murphyn ensimmäinen oli n:o 1760.

Murphyn poika Cullen on jatkanut Prinssi rohkean kirjoittajana, uutena kuvittajana on toiminut Gary Gianni, jonka Murphy senior valitsi henkilökohtaisesti työnsä jatkajaksi. Sarja ilmestyy yhä noin 300 lehdessä ympäri maailman.

Murphyn esittely International Museum of Cartoonin sivuilla.

Murphyn haastattelu

Lue Prince Valiantia

2 vastausta artikkeliin “Prinssi Rohkean piirtäjä kuoli”

  1. Minusta oli sääli, että Murphy lopetti aikoinaan Big Ben Boltin tekemisen. Se oli (ainakin silloiseen makuuni) oikein mukava ja persoonallinen sarjakuva. En enää muista ilmestyikö se Suomeksi Pyhimyksessä vai Mustiksessa vai sittenkin Agentti X9:ssä? Pitäisi kaivaa niitä jostain divarista esiin.

    Joka tapauksessa Prinssi Rohkea muuttui aikamoiseksi pakkopullaksi Hal Fosterin kuoltua. Siinä taas yksi sarja, joka olisi kannattanut lopettaa alkuperäisen piirtäjän kuoltua. En sitten tiedä jatkoiko joku muu Big Ben Bolttia, mutta en ainakaan ole törmännyt siihen sitten poikavuosien.

  2. Murphyn Big Ben Boltia voi lukea Semicin sarjakirjasta nro 60, divareissa noita on paljon eurolla tai puolella. Minusta oikein hyvä kooste.

Kommentit on suljettu.