Tuisku Hiltunen – Kuutamo ja muita kertomuksia

Kuutamo ja muita kertomuksia kokoaa yhteen Tuisku Hiltusen kolme sarjakuvanovellia. Pakolliset päivitykset on ilmestynyt aiemmin opiskelija-antologiassa ja Yli meren on osa Hiltusen päättötyötä. Kirjan nimikkotarina julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa.

Päällisin puolin albumin kootut tarinat vaikuttavat hyvin erilaisilta. Ensimmäisessä seurataan entisten rakastavaisten jälleennäkemistä, toisessa ollaan karkaamassa merille ja kolmannessa tuodaan avaruusalus päivitettäväksi. Vaikka miljööt vaihtelevat, niin jokainen tarina käsittelee rakkautta lähdön hetkellä. Ne ovat vaikeita ja kipeitä hetkiä, mutta Hiltusen tarinat eivät ole lannistavia vaan toiveikkaita. Kukaan ei lähde ovet paukkuen vaan vielä on toivoa ja rakkautta jäljellä. Tarinoista tulee elävästi mieleen Pauli Hanhiniemen kappale Siipeen jos sain:

Sinä mahdoitko tuntea koskaan,
Sitä sellaista ikävää,
Joka lähtevän laukussa painaa.
Mitä tuntee se joka jää
?”

Siinäkään ei avata kaikkea juurta jaksain vaan lukija/kuulija saa itse pohtia mitä kaikkea hahmojen päässä eron hetkellä liikkuu. Kaikin puolin toimiva ratkaisu molemmissa tapauksissa.

Hiltunen hallitsee sarjakuvakerronnan ja hänen kuvitustaan katselee mielellään. Hahmot on helppo erottaa toisistaan ja heidän tunteensa käyvät selvästi ilmi. Kuvat ovat selkeitä, kiinnostavia sekä hyvin sommiteltuja. Väritys luo hienosti tunnelmaa. Eri aikoina tehdyistä novelleista näkee myös Hiltusen kehittymisen kuvittajana. Tuorein tarina, Kuutamo, on muita sulavammin ja varmaotteisemmin kuvitettu, mutta jo ensimmäisestä tarinasta lähtien jälki on ollut ammattimaista.

Kuutamo ja muita kertomuksia on mainio lisä kotimaisen sarjakuvan kirjastoon. Vastaavasta teemasta ei ole taidettu sarjakuva-albumia aiemmin tehdä. Mielenkiinnolla jään odottamaan millaisia tarinoita Hiltunen kertoo jatkossa.

Kuutamo ja muita kertomuksia
18 €
Tuisku Hiltunen
Suuri Kurpitsa (2020)
ISBN 978-952-7160-38-1, 96 sivua, 168mm x 240mm, nelivärinen, pehmeäkantinen


Kuvat @ Tuisku Hiltunen

Keskustele Tuisku Hiltusen sarjakuvista Kvaakissa.