Sherlock 4: Kiusallinen skandaali

Sherlock-manga palasi lehtipisteisiin runsaan kahden vuoden tauon jälkeen. Hinta ja koko ovat ennallaan, mutta paperi on nyt tummempaa ja karheampaa kuin aiemmissa osissa. Tällä kertaa vuorossa on tv-sarjan jakson Kiusallinen skandaali ensimmäinen osa, eli yhteen jaksoon tullaan nyt käyttämään kahden pokkarin sivumäärä.

Suuremmasta sivumäärästä johtuen kerronta on löysempää kuin kolmessa aiemmassa pokkarissa. Tyhjäkäyntiä ja pysähtyneitä tilanteita esiintyy jonkin verran.

Tarinassa tapaamme älykkään ja seksikkään Irene Adlerin. Britannian viranomaiset pyytävät Sherlock Holmesia hankkimaan domina Adlerilta pois tulenarat valokuvat kuninkaallisen perheen jäsenestä – otsikossa lukeva kiusallinen skandaali tarkoittaa tätä. Irene ja Sherlock tuntevat heti vetoa toisiinsa, ja Watson jää kohtauksissa kolmanneksi pyöräksi. Watsonin sarkastiset kommentit ja turhautuneet eleet ovat hauskaa seurattavaa.

Sherlock ja Irene

Jälleen tapahtumista ja repliikeistä ei saa aina selvää, jos ei tunne tv-sarjaa. Esimerkiksi alun Moriarty-kohtaus uima-altaalla jää tyystin käsittämättömäksi. Irenen huokaus Sherlockin puhelimen tekstiviestiäänenä ei välity, eikä kohtauksissa ilmene selvästi, että Sherlock naamioituu papiksi ja että Irene ottaa häneltä papinkauluksen pois. Vastaavia epäselviä kohtia löytyy sarjakuvasta jopa kymmeniä, joten tv-sarjan jakson tunteminen on välttämätöntä.

Puutteestaan eli epäitsenäisyydestään huolimatta tämäkin manga on nautittavaa luettavaa ja suositeltava tv-sarjan ystäville. Lukijalle luonnollisesti ja valitettavasti ei synny tämän mangan parissa kunnollista jännitystä, jos hän tietää tapahtumat ennestään, mutta pokkarista on kuitenkin se hyöty ja ilo, että sen avulla voi nopeasti kerrata tv-sarjan jaksoa ja kohtauksia. Taide on koko ajan nättiä ja kieli sukkelaa. Lukusuunta on oikealta vasemmalle.

Irene ja hänen kassakaappinsa kuuluisa koodi

Sherlock 4: Kiusallinen skandaali Osa 1/2

Alkuteos: Sherlock 4: A Scandal in Belgravia Part 1 (2019)
Osa: 4/5
Käsikirjoitus: Steven Moffat ja Mark Gatiss
Sarjakuva: Jay.
Japanista suomentanut Suvi Mäkelä
Toimittanut Janne Suominen
Latonut Janne-Matti Keisala
Julkaisija: Punainen jättiläinen, 2019
Paino: Scandbook UAB, Liettua
Formaatti: Nidottu, pehmeäkantinen, 192 s
Ovh: 6,90 €


Keskustele Sherlockista Kvaakissa

Sherlockien 1-3 yhteisarviointi Kvaakissa

Kuvat © Punainen jättiläinen ja Jay. 2019