Sherlock 1–3

Punainen jättiläinen julkaisi vuosien 2016 ja 2017 vaihteessa kolme suosittuun Sherlock-tv-sarjaan (suomeksi Uusi Sherlock) perustuvaa mangapokkaria. Kukin pokkari perustuu yhteen tv-sarjan jaksoon tv-sarjan esitysjärjestyksessä ja sisältää jaksosta otetun nimen. Manga on julkaistu alun perin Japanissa jatkokertomuksena nuorille miehille suunnatussa lehdessä ja sen suomalaiseksi ikäsuositukseksi on annettu yli 12 vuotta.

Ensimmäisessä pokkarissa Vaaleanpunainen kuolema poliisi pyytää ”konsultoiva etsivä” Sherlock Holmesia selvittämään Lontoossa tapahtuvia omituisia itsemurhia. Toinen osa Sokea pankkiiri käsittelee kiinalaista salakuljetuskauppaa. Kolmannessa osassa Elämä pelissä tuntematon pommimies ottaa panttivankeja ja lähettää Holmesille ratkaistavaksi valokuva-arvoituksia aikarajojen puitteissa.

Sherlockia avustavat tapauksissa entinen sotilaslääkäri John Watson, poliisitarkastaja Lestrade ja patologi Molly Hooper. Näemme myös Sherlockin veljen, Salaisen palvelun päällikön Mycroftin, johon sankarillamme on nyreä suhde. Sherlock kohtaa tulevan verivihollisensa Moriartyn ensimmäisen kerran kolmannen osan aivan lopussa, ja pokkari päättyy aivan samaan cliffhangeriin kuin kyseinen tv-sarjan jakso.

Manga keskittyy henkilöiden kuvaamiseen. Holmesin superälykäs, helposti tylsistyvä, itsekeskeinen, epäsosiaalinen ja tunnekylmä luonne välittyy elävästi. Sherlockin seurassa hämmentyvä Watson on tavis, johon lukija samaistuu. Rikolliset ovat kieroutuneita neroja.

Sherlockin mahdottomia päättelyitä ja tapauksien ratkaisukeinoja ei ole tarkoitettu otettavaksi tosissaan. Olennaista ovat kepeä tyyli, nokkela dialogi, omituinen päähenkilö ja asetelman päivitys meidän aikaamme: näissä seikkailuissa tietokone, internet, muistitikku ja älypuhelin ovat keskeinen osa juonta. Kokonaisuus on viihdyttävä.

Jay.:n piirrostyyli on innostavan kaunista ja myös suhteellisen realistista. Holmes ja Watson ovat tyylittelystä huolimatta näyttelijöidensä Benedict Cumberbatchin ja Martin Freemanin näköisiä. Kivasti kolmannessa osassa Lontoota esitetään enemmän kuin sarjan aiemmissa pokkareissa.

Tapahtumien piirtäminen silti jättää toivomisen varaa, ja paikka paikoin lukija joutuu ponnistelemaan ymmärtääkseen mitä ruuduissa tapahtuu. Annettakoon esimerkki: kolmannessa osassa ei näytetä sitä, kuinka Sherlock löytää auton hansikaslokerosta käyntikortin, vaan ruudussa näytetään ainoastaan kaistale autoon kumartuneen Sherlockin tukkaa samalla kun kuuluu äänitehoste ”katang!”. Jos lukija ei ole nähnyt taikka ei muista tv-sarjan jaksoa, hänen on vaikeata arvata mihin ”katang” viittaa. Muutaman kerran on epäselvää kenelle irrallaan roikkuvien puhekuplien repliikit kuuluvat. Vastaavia epäselviä kohtia on lukuisia, ja siksi en voi suositella näitä sovituksia niille, jotka eivät tunne alkuperäisiä tv-jaksoja.

Teksti seuraa tv-sarjaa yleensä hyvin uskollisesti, jopa virheitä myöten – esim. Jupiter-planeetan liian pieni tilavuus kolmannessa osassa – mutta toisessa osassa on korjattu tv-sarjassa ollut virheellinen kiinalaisen numerojärjestelmän termi.

Suomennos ja painoasu ovat hyvät. Ääniefektit ovat suomea, mutta niiden rinnalla juoksevat myös alkuperäiset japaninkieliset tehosteet. Pokkarin lukusuunta on oikealta vasemmalle.

Sherlock 1: Vaaleanpunainen kuolema (2016)
Sherlock 2: Sokea pankkiiri (2016)
Sherlock 3: Elämä pelissä (2017)

Alkuteokset: Sherlock 1: A Study in Pink (2013); Sherlock 2: The Blind Banker (2014); Sherlock 3: The Great Game (2016)
Käsikirjoitus: Steven Moffat ja Mark Gatiss
Sarjakuva: Jay.
Japanista suomentanut Suvi Mäkelä
Toimittanut Janne Suominen
Latonut Janne-Matti Keisala
Julkaisija: Punainen jättiläinen, 2016 – 17
Paino: Scandbook UAB, Liettua
Kussakin pokkarissa runsaat 200 sivua
Ovh: 6,90 €


Kuvat © Punainen jättiläinen ja Jay.

Keskustele Sherlockista Kvaakissa.