Seireenien laulua ja merenväen mysteerejä — Siren’s Lament & Castle Swimmer

Joulu alkaa lähestymään uhkaavaa vauhtia. Joulu- ja vähäisemmin jouluiset kiireet veivät minutkin viime viikolla blogin päivittämisen sijaan muiden hommien pariin. Onneksi joulupyhät tuovat mukanaan pitkät pätkät välipäiviä, toivottavasti pääset itsekin viettämään niitä rennoissa merkeissä! Jos sinulla on mahdollisuus istahtaa sohvannurkaan konvehtirasian kanssa pitkäksi aikaa, minulla on sinulle tällä viikolla kaksi nettisarjista, jotka ovat erinomaisia ahmittavia herkkujen lomaan. Sekä Siren’s Lament että Castle Swimmer löytyvät Webtoonsista ilmaiseksi luettavaksi ja sukeltavat pintaa syvemmälle, mutta siihen yhtäläisyydet päättyvätkin.

Aloitellaan tällä kertaa instantmison supersuosioon kavunneesta sarjasta Siren’s Lament. Jos merenneitomyyteissä sinua viehättävät mystisyys, salaisuudet ja kielletyt kuumat tunteet, on tällä sarjalla sinulle paljon tarjottavanaan. Lyra elää tavallista elämää ja pyörittää kukkakauppaa kauniissa rantakaupungissa. Samaan aikaan hän kuitenkin salaa haaveilee pääsevänsä lapsuudenystävänsä isoveljen ja kukkakauppakollegansa Shonin tyttöystäväksi, mutta tämä kultaisennoutajan ja scandinavian hunksin risteytys on toisen oma. Lähtöasetelma tuskin lienee omaperäisin, ja tässä vaiheessa myös työteliäiden, ujojen, kauniiden ja kaikin puolin lahjakkaiden ja loistavien päätähtien vihaajat saattavat kavahtaa jo kauemmas. Juoni ottaa kuitenkin kiinnostavan ja draamaattisen käänteen, kun Lyra putoaa epäonnisesti yön pimeinä tunteina mereen. Paikalle ui seireeni, joka on valmis siirtämään kirouksensa eteenpäin.

Seireenit eivät tässä tarinassa ole lihaasyöviä seksikkäitä syöjättäriä vaan ihmisiä, jotka ovat halunneet unohtaa menneen elämänsä. Jotta tämä on mahdollista, seireenin tulee suudella sydämensä särkenyttä ihmistä. Tällöin tämä ihminen saa pyrstön ja unohtaa kuka hän ennen oli. Seireeni saa vastavuoroisesti elää taas ihmisenä ja uuden alun elämälleen maan pinnalla. Kirous on luonut katkeamattoman kierteen, jossa seireenit elävät pinnan alla odottaen hetkeä, jolloin he voivat päästä eroon kirouksestaan toisen surullisen sielun kustannuksella. Lyran tapauksessa jotain menee pieleen, ja sekä seireeni, joka tulee myöhemmin tunnetuksi nimellä Ian että päähenkilömme muuttuvat puoliksi ihmisiksi ja puoliksi seireeneiksi. Molemmat voivat siis kävellä maalla, mutta vedessä pyrstö ilmestyy. Tämä kaksikko päättää lähteä selvittämään mitä ja miksi tapahtui, samalla piilotellen Lyran lähipiiriltä mistä täysin tuntematon “perhetuttu” ilmestyi.

Siren’s Lament tuskin on kaikista omaperäisin sarja maanpäällä tai meren alla. Kolmiodraaman muodostuminen tuskin yllättää ketään, ja perinteistä asetelmaa vahvistaa se, että päähenkilömme on täydellinen ja hiljainen tyttö, jonka tulee valita pahan ja kiltin pojan väliltä. Molemmat ovat tottakai suoraan kreikkalaisen temppelin patsasvarastosta. Seireenimysteeri on kuitenkin oikein kiinnostava, ja tuo perinteisempään romanssiin hyvän tvistin. Ja sen perinteisemmänkin romanssin ystäville on tarjolla paljon söpöä punastelua, kaihoisia katseita ja siirappista söpöstelyä. Taide on myös erittäin tyylikästä, ja sarjassa on myös oma äänimaailmansa, jos olet valmis vähän erilaiselle multimediakokemukselle. Sarjaa on jo ilmestynyt pitkään ja tänä lauantaina toinen kausi tulee päätökseensä, joten hetki tämän kunnioitettavaan pituuteen pääseen sarjan läpilukuun lienee mitä oivallisin.

Ilman Ianin viisastelua ja päänaukomista romanssit olisivat tuskin koskaan edenneet eteenpäin.

Toinen sarja, jonka haluan tällä kertaa esitellä kertoo myös merenväestä, mutta hyvin persoonallisesta näkökulmasta. Ihmisiä ei sarjassa nähdä laisinkaan, vaan Wendy Lian Martinin Castle Swimmer keskittyy kuvamaan vain pinnan alaisia tapahtumia. Päähenkilömme Kappa on erityinen. Hänen kohtalonaan on kiertää pitkin meriä ja tuoda toteen lukuisten eri kuningaskuntien ennustuksia. Kaikki rakastavat ja odottavat häntä luokseen vierailulle, mutta Kappalle itselleen taakka on valtava. Kappa löytää vertaisensa, kun hän ajautuu haiden valtakuntaan toteuttamaan jälleen yhtä ennustusta. Työkeikka uhkaa kuitenkin jäädä viimeiseksi, sillä kuningaskunnan prinssi Siren tuskailee oman taakkansa kanssa. Hänen tulee tappaa Kappa, jotta hänen kuningaskuntansa voisi pelastua tuholta.

Sarjan ensimmäinen kausi tuntui omaan makuuni hieman hidastempoiselta, mutta sen aikana lukijat pääsevät tutustumaan sarjan maailmaan sekä päähenkilöidemme elämään. Tämä lienee ollut Martinilta fiksu veto lukijoiden sitouttamiseen omaan tarinaansa. Tarinan alusta lähtielle pienelle romanssille on myös tilaa, mutta edellä mainitun sarjan dramaattisuus puuttuu tyystin. Castle Swimmer onkin kaikinpuolin suloinen seikkailukertomus, jossa liikaa draamaa ei nähdä, mutta konflikteja on silti riittävästi, jotta juoni etenee mukavasti eteenpäin. Tällaista yhdistelmää näkee valitettavan harvoin. Hahmot ovat myös samaistuttavia ongelminen, huolineen ja ilonaiheineen, ja sivuhahmokaarti on ilahduttavan laaja.

Persoonallinen (ja ehdottomasti suloinen) taide, ihana ja mysteerejä täynnä oleva tarina sekä aidosti kiinnostavat hahmot ovat tehneet sarjasta hyvin suositun. Sitäkin on edellisen lailla ilmestynyt jo reilusti ja vaikuttaa siltä, että toinen kausi on myös tässäkin tarinassa lähestymässä loppuaan. Jos tykkäät merenalaisista seikkailusta, mutta et pahemmin perusta draamasta ja kielletyistä tunteista, on tällä sarjalla paljon tarjottavaa sinulle.

instantmiso: Siren’s Lament (Webtoons 2016-)

Wendy Lian Martin: Castle Swimmer (Webtoons 2019-)