Kahden kerroksen kummitustarinoita — A Boy and His Ghost & Raining Knives

Vaikka itse en yleensä lähde mukaan vuosittaiseen halloweenhapatukseen, rakastan itseni pelottelua kauhuelokuvilla. Kun moraalista tukea ei ole paikalla, jänistän tästä huvista ja luen sen sijaan kauhusarjakuvia. Haluankin tällä kertaa esitellä kaksi hyvin erilaista, mutta yhtä lailla kiehtovaa kummitustarinaa. A Boy and His Ghost on teille niistä, jotka nauttivat vuodenajan estetiikkaa enemmän lämminhenkisistä seikkailuista. Ne teistä, jotka hierovat käsiään yhteen kuullessaan sanat mysteeri, selvittämätön murha ja selittämättömät yliluonnolliset ilmiöt samassa lauseessa, luultavasti pitävät Raining Knives:ia nappisuorituksena. Valitse se taso, kuinka karmeita juttuja olet valmis tämän kauhukuun aikana lukemaan!

Rubin Pingkin A Boy and His Ghost on herttainen, mutta jännittävä kertomus pojan ja kummitustytön ystävyydestä. Ensimmäisenä iltana uuteen taloon muuttamisen jälkeen James herää kummalliseen ääneen. Äänen lähteeksi paljastuu lattialautojen alla ikuista lepoaan suorittava Zooey, joka pelottelun sijaan ryhtyy kohteliaasti tekemään tuttavuutta tuoreen kämppäkaverin kanssa. Hyvin pian lapsista tulee ylimmät ystävykset, ja he pelaavat, leikkivät ja juttelevat läpi öiden. Tätä suhdetta ei kuitenkaan katsota hyvällä niin maan päällä kuin alhaalla kuolleiden valtakunnassa, ja ongelmia siintää horisontissa. Miten he voivat elää yhdessä? Mitä vaaditaan ystävyydestä kukkineeseen rakkauteen, joka uhmaa aikaa ja elämää?

Pingkin piirtojälki on upean värikästä ja persoonallista, ja tuo mieleen lastenkirjojen kuvitukset. Tarina sopiikin nuoremmillekin lukijoille, vaikka jonkun verran mörköjä kuvastossa on. Tarinaa on helppo seurata, vaikka sen maailmasta onkin välillä hankalaa saada otetta. Hahmot ovat tykättäviä, eikä romanssi täysin jyrää alleen tarinan mysteerejä ja seikkailua. Itseäni tämä söpöstely jonkun verran häiritsee, ovathan päähenkilöt tarinan alkaessa vasta lapsia. Tarina erottuu silti edukseen ja melko perinteisillä elementeillä luodaan jotain uutta ja suloista. Webtooniin tulee lisää luettavaa kahdesti kuussa, ja vaikuttaisi siltä, että tarinassa päästään kohta ensimmäisen osan loppuun. Nyt onkin oiva hetki hypätä loppuhuipennukseen mukaan, tämän kuun päivityksiä kun ei ole vielä palveluun ilmestynyt.

Klassikko.

Hyppäsin aikanaan Mothin Raining Knives:in kyytiin silmääni miellyttävän taiteen vuoksi, se loi samanlaista tunnelmaa, mitä on monissa muissa pikkukaupungeissa tapahtuvissa murhamysteerikertomuksissa. Tämä tarina kuitenkin poikkeaa kaikista hypoteettisista esikuvistaan, sillä tällä kertaa päähenkilö ei yritä tukijoukkojensa kanssa ratkaista murhaa, vaan peittää oman rikoksensa jäljet. Uhri on myös oma kaksoisvelikulta, mikä tekee kaikesta vielä hieman monimutkaisempaa. Tämä loistavasti toteutettu tarina tuskin jättää ketään kylmäksi vaikka se kylmääkin monista syistä.

Dylan on syrjäänvetäytyvä nuorimies, joka ei ole ikätovereidensa ja oman tulkintansa mukaan perheensäkään suosiossa. Hänen vastuuntunnoton ja rontti veljensä Jerry on päässyt aina kuin koira veräjästä ja silti kaikki rakastavat häntä. Patoutunut viha ottaa yliotteen ja Dylan pistää Jerryn kylmäksi tiilenmurikalla. Tästä alkaa salailu ja syyllisyys. Tai niin ainakin luulisi. Dylan käyttäytyy kuitenkin kylmän viileästi muun perheen surressa menetetystä. Hän hävittää todisteita ja jatkaa arkeaan normaalisti, kunnes muutamia päiviä hautajaisten jälkeen Jerry ilmestyy lähimuistinsa menettäneenä hänelle kummittelemaan. Tajuamatta lainkaan, että hän hengailee murhaajansa kanssa, Jerry pyrkii selvittämään kohtalokkaan yön tapahtumia Dylanin vetäessä samalla elämänsä roolia salataessan asioiden todellista laitaa. Paljastumisen välttelyn lisäksi uusi uhka siirtää horisontissa, kun Dylan tajuaa, että häntä piinaa myös toinen, huomattavasti Jerryä pahantahtoisempi henki.

Erittäin normaali ajatus oman veljen hautajaisissa.

Olen harvoin lukenut sarjaa, jossa päähenkilö on niin tunteeton ja kauhea, mutta toivoin hänelle silti onnistumisia. Huomattavasti empaattisemmat sivuhahmot tarjosivat kuitenkin hyvin suosikkihahmokandidaatteja ja estivät minua saamasta identiteettikriisiä tämän tarinan takia. Sarjasta jäi ainakin minulle hieman vaikea olo , jonkun kanssalukijoista näin käyttävän tästä samasta tunteesta sanaa katkeransuloinen. Luen tämän sarjan silti yksiin suosikeistani. Raining Knives on vajaa vuosi sitten valmistuneena sarjana jäänyt jo unohduksiin monilta yliluonnollisten rikosmysteerien ystäviltä. Tästä sarjasta saat kuitenkin lokakuisten iltojen ratoksi oivan guilty pleasure -sarjan, siis siinä merkityksessä että nautit lukuhetkistä, mutta päätynet potemaan syyllisyyttä murhasta päähenkilön puolesta.

Rubin Pingk: A Boy and His Ghost (WEBTOON 2019-)

Moth: Raining Knives (Tapas 2017-2019)