Tällä viikolla sarjakuvissa #30

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin.

Edesmennyt: Kate Worley

Kissatanssija Omahan käsikirjoittajana tunnettu Kate Worley on kuollut syöpään. Worleyn silloisen miesystävän Reed Wallerin kuvittama Omaha (kuva 1) oli 80- ja 90-luvuilla ilmestyessään merkittävän suosittu englanninkielinen independent-sarjakuva. Saippuaopperajuonineen ja eläinhahmoista huolimatta selvästi aikuisille suunnatun tarinansa takia Omaha oli myös niin sanotun ”furry”-genren ensimmäisiä sarjakuvia.

Worley ja Wallerin aikanaan riitaantuessa myös Omahan tekeminen loppui. Hiljattain Worley ja Waller sopivat välinsä ja Worley oli aloittanut uudelleen Omahan kirjoittamisen Les Humanoids -kustantamolle, saattaakseen loppuun aikanaan kesken jääneen tarinan.

Omahaa julkaistiin suomeksi neljä albumia vuosina 1998-2000.

Lähde: Newsarama

Osta! Osta!

ICv2 uutisoi sarjakuva-albumien myynnin nousseen 50% vuoden 2003 aikana Yhdysvaltojen ja Kanadan markkinoilla. Kaksi kolmannesta myynnistä tapahtui sarjakuvakauppojen ulkopuolella, pääasiassa kirjakaupoissa. Ei kovinkaan yllättäen suurinta kasvua nähtiin manga-käännösten myynnissä. Myyntiä oli yhteensä $165 miljoonan dollarin edestä.

Näyttää siltä, että kustantamojen panostaminen kirjakauppoihin on auttanut. Sarjakuvat ovat tulossa mangan vetäminä ulos sarjakuvakauppaghetosta.

Uutuushylly

Perjantaina (4.6.) ilmestyneessä Tom ja Jerry -lehdessä on kolme sarjakuvalegenda Carl Barksin Nalle ja Julle -sarjaa. Kesälukemista lapsille näyttää ilmestyneen enemmänkin: kioskeilta löytyvät ainakin Tenavat- Karvinen- ja Hevoshullu-spesiaalit.

Nettiruudut

Yhdeksänkymmenluvun alussa julkaistu Naarassarjat-lehti on nyt herätetty henkiin webbiversiona. Nettinartussa nähdään sarjakuvia ja animaatioita nuorilta naistekijöiltä. Ensimmäisessä numerossa mukana ovat Hanna Arvela, Solja Järvenpää (kuva 2), Ina Kallis ja Kaisa Leka.

Italiassyntyinen sarjakuva- ja pilapiirtäjä Fabrizio Scarpati (kuva 3) on avannut kotisivunsa. Nykyään Suomessa vaikuttava piirtäjä tekee on tehnyt piirroksia muun muassa Aamulehteen, MoniToriin, Maailmanpyörään, Kääntäjään ja SPR:n julkaisuihin. Scarpatin sivujen galleriassa on lukuisia hänen sarjakuvastrippejään.

Tällä viikolla Kvaakissa on julkaistu uusi osa Timo Ronkaisen kunnianhimoisesta artikkelisarjasta Sarjakuvalehdistön vaiheita Suomessa. Anne Muhonen puolestaan arvioi Aura Ijäksen sarjakuvan Limingan taidekoulu (sarjakuvalinjalaisen silmin)

Sarjakuva tanssii ja soi

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi uutisoidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista voi ja kannattaa lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.

2 vastausta artikkeliin “Tällä viikolla sarjakuvissa #30”

  1. Nää Barksin Nallet ja Jullet onkin Tom ja Jerry -kesäalbumissa (5,90e) eikä Tom ja Jerry -lehdessä (1,9e).

  2. Faneillahan jo onkin ”Barks bear book”, johon on koottu kaikki Nallet ja Jullet sekä Barksin ainoa Väiski/Putte Possu -sarja. Saatavilla ainakin eBayn kauttta.

Kommentit on suljettu.