Lisää mangaa suomeksi

Piireissä on pitkään arvuuteltu DB:n ja Ranman seuraajaa. Sangatsu Mangan vielä miettiessä omaa strategiaansa, Egmont on nyt päättänyt käännättää Aoyama Goshon (s. 1963) sarjan, Detective Conan. Kauppoihin pokkarit ehtivät syksyllä.

Egmontin mangajulkaisuista vastaava toimittaja, Jouko Ruokosenmäki, vahvisti vihdoin että mangan tuominen Suomeen jatkuu. Conanin kääntäjäksi on kiinnitetty Antti Grönlund, joka työstää kuplat saksalaisen ”mallin” mukaan.

Conan Japanialainen

Ranma 1/2:n tapaan Conan on Shogagukan -yhtiön shounen mangaa. Se on siis kotimaassaan pienten (ja vähän isompienkin) poikien heiniä. Tarina kertoo Shinichi Kudo -nimisestä nuorukaisesta. Onnettomien sattumusten kautta Shinichi muuttuu 6 -vuotiaaksi pikkunassikaksi! Tannuttuaan fyysisesti 10 vuotta, Shinichi salaa oikean henkilöllisyytensä ja kertoo nimekseen Conan Edogawa. Hän asuu ystävänsä talossa ja auttaa tämän isää salapoliisin hommissa. Totta kai Shinichi myös etsii jatkuvasti keinoa kehonsa palauttamiseksi normaaliksi.
Tiedossa on jännitystä ja aitoa salapoliisimeininkiä, sekä tietenkin japanilaisille rakkaita gizmoja ja estoista romantiikkaa. Vaikka Conan onkin maailman söpöin salapoliisi, sarjalta uskaltaa odottaa kypsempää juonipolitiikkaa kuin kahdelta aiemmalta kioskimangaltamme. Etunimensä tämä sarjakuva-Conan muuten lainasi Arthur Conan Doylelta.

Gosho!

Sarjan tekijä, Aoyama Gosho, aloitti uransa Shounen Sunday lehdessä vuonna 1986. Hänen ensimmäinen työnsä oli nimeltään Wait a Minute. Sitä seurasivat sarjat Magic Kaito ja Yaiba. Goshon uusin työ, Detective Conan, on ilmestynyt Shounen Sunday -lehdessä aivan viime vuosiin asti. Sitä on koottu tankoubon -kirjoiksikin yli 30 volyymin verran. Näistä suurimman osan Egmont on jo tuonut Saksaksaan. Kotimaassaan Conan on yksi sarjakuvan bestsellereistä. Oheistuotteissa löytyy, ja sarjan menestystä on avittanut parin sadan jakson animenäkyvyys tv:ssä.

Lisätietoja: Fanikäännöksiä ja Detective Conan -sarjan lyhyt esittely
Saksan Egmont uusi webbisivunsa hiljakkoin. Fritzit niputtavat Conanin mysteeri-genreen, Ranma on heidän mukaansa fantasiaa. Conan esitellään Egmont-webissä perusteellisesti (saksaksi).

Kirjoituksia ja keskusteluja kotimaisista mangajulkaisuista Kvaakissa:
Detective Conanista avattu keskustelu
– Tulevia mangajulkistuksia arvuutellaan täällä
Artikkeli ”Manga pelastaa ihan kaiken”, josta löytyy linkki japanilaisen sarjakuvan yleistä merkitystä ja voittokulkua pohdiskelevaan keskusteluun.
– Ranma 1/2:n ilmestymistä on uutisoitu pariin otteeseen 11.11. 2003 ja 07.09. 2003
Dragonball -keskustelukin löytyy. Lisäksi Kvaakiin kirjoitettiin noin vuosi sitten, muutama analyysi Dragonball sarjasta ja sen ympärillä käydystä keskustelusta (uutiset ja kolumit).