Vuoden 2020 kauneimmat sarjakuvat valittu

Suomen Kirjataiteen komitea on valinnut viime vuoden kauniimmiksi sarjakuviksi Edith Hammarin Homo Linen ja Kaisa ja Christoffer Lekan Russian Diariesin.

Suomen kirjataiteen komitea kiinnittää huomion kirjoihin kirjataiteellisina kokonaisuuksina. Vuoden kauneimpia kirjoja valitessaan komitea etsii teoksia, joissa muoto ja sisältö tukevat toisiaan mahdollisimman hyvin. Arvioinnin perustana on graafinen kokonaissuunnittelu typografiasta ja valmiiseen painotuotteeseen. Klassisen kirjapainotaidon ohella komitea arvostaa uutta luovia ratkaisuja.

Kirjataiteen vuoden 2020 kauneimman kirjan arvon sai Ville Linnan teos Chasing Light, joka koostuu valaisinmuotoilija Paavo Tynellin (1890–1973) ennen julkaisemattomista mustavalkoisista valokuvista ja piirustuksista. Kirjan ulkoasun on suunnitellut Antti Valta (Toivo publishing).

Kauneimmat kirjat 2020 -kokoelmaan valittiin 27 kirjaa kuudesta eri kategoriasta: kaunokirjat, tieto- ja oppikirjat, taide- ja valokuvakirjat, lasten- ja nuortenkirjat, sarjakuvakirjat sekä erikoiskirjat.

Homo Line

Homo Linen tyyli on ihanan levoton ja kursailematon. Kirja ja sen kuvitus kiilaavat suoraan suomalaisen taidesarjakuvan kärkikaartiin. Ulkoasu on vahva ja graafinen: kuvat ovat mustavalkoisia, kanteen on otettu mukaan pistävä punainen. Vaikka kuvista tulee lukuähky, tarina kantaa sivu sivulta groteskiudellaan. On uskallettu tehdä täsmälleen oman näköistä sarjakuvaa. Tällaista tehdään aivan liian vähän.

Russian Diaries

Proosaa ja sarjakuvaa yhdistävä harkitun kaunis teos vie Vienanmereltä Pietariin ulottuvalle melontamatkalle. Lokikirjamerkinnät yhdistyvät matkalla syntyneisiin luonnoksiin ja karttoihin, muistikirjan näköispainoksena esitetyn ilmaisuvoimaisen kuvituksen maalatessa lukijan eteen vauhdikkaita tuokiokuvia. Omaperäinen tarinankerronta hyödyntää ajoittain myös kyrillisiä kirjaimia. Viehättävät liitteet sekä esilehden venäläistä huivia mukaileva kukkaornamentiikka kuuluvat tuomariston suosikin hyveisiin.

Lisäksi kaunokirjojen sarjassa huomioitiin Kati Närhen Ei mikään (Kati Närhi/Poni 5). Komitea näki teoksen lajityyppejä vierastavana, omintakeisena kirjana, joka henkii arvoituksellista tunnelmaa.

Valintaraatiin kuuluvat vuosina 2020-2021 Tuomas Aatola (Metropolia Ammattikorkeakoulu), Tatjana Bergelt (Suomen Taidegraafikot ry), Pirta Mikkola (Freelance-graafikot), Anna Perälä (Bibliofiilien Seura ry), Marion Robinson (LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti), Eila Rämö (Suomen Kirjastoseura ry) ja Riitta Sarovuo (Kansalliskirjasto).

Kvaak onnittelee!

Kvaakissa on keskusteltu kauneimmista sarjakuvista