Tällä viikolla sarjakuvissa #29

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa -palstaa, opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin. Minä olen Otto Sinisalo, uutismiehenne tällä viikolla – toisin kuin viime viikolla, jolloin Timo Ronkainen paikkasi laiskotteluani. Kiitokset Timolle!

Syksyn satoa kesäkuussa

Syksyn sarjakuvajulkaisuohjelmat alkavat pikku hiljaa vuotaa julkisuuteen.

Arktisen Banaanin listoilta löytyy tuttujen Viivi ja Wagnerin, Jeren, Itsevaltiaiden ja Modesty Blaisen lisäksi myös uusia aluevaltauksia. Kustantamo ottaa julkaistavakseen ranskassa suositun XIII –sarjakuvan. Sarjan julkaisu aloitetaan ensimmäisestä albumista ja uusia julkaistaan kaksi vuodessa. Samoin Regis Loiselin Peter Pan –sarjasta julkaistaan uudelleen ensimmäinen albumin. Lapsiyleisölle ilmestyy Joann Sfarin Pikku Vampyyri –sarjakuvan ensimmäinen osa.

Kotimaisista Pauli Kalliolta ja Mika Liétzenilta ilmestyy ensimmäinen täyspitkä Kramppeja ja nyrjähdyksiä –albumi. Timo Mäkelältä julkaistaan sarjakuvanovellikokoelma Rooma. Ville Pynnösen järkälemäisessä sarjakuvaromaanissa Unikurkiala on peräti 256 sivua. Kati Kovácsin puolestaan kerrotaan kokeilevan uutta tyyliä albumissa Josef Vimmatun tarina.

Ilkka Heilän B. Virtasesta kootaan juhlakirja Lähikuvassa B. Virtanen. Pekka Seppäsen ja Jari Pantzarin Me Muut –sarjakuvasta ilmestyy 320-sivuinen kokoelma.

Likelta puolestaan ilmestyy Ralf Königin uusin, Kuin kanit. Blueberry-sarja jatkuu albumilla Arizona Love. Pitkään lupailtu ja odotettu David Laphamin rikoseepos Harhaluoteja näyttää myös lopulta löytävän tiensä hyllyihin.

Otava yllättää julkaisemalla kehutun ja palkitun iranilaissyntyisen Marjane Satrapin omaelämäkerrallisen Persepolis-sarjakuvan. Poliittisestikin latautunut teos kertoo Satrapin lapsuudesta islamilaisen vallankumouksen myllertämässä Iranissa.

Otavalta ilmestyy myös B.E.M –sarjakuvillaan itsensä läpi lyöneen Matti Hagelbergin Kekkonen-albumi. Uutta teosta Hagelbergilta onkin saanut odotella, joten ennakko-odotukset ovat korkealla. Kustantamo ottaa myös uusintapainoksen (supistetusta) Benoit Peetersin Tintin juhlakirjasta hahmon 75-vuosipäivän kunniaksi

Reuben Leenan isälle

Pohjois-Amerikkalainen National Cartoonists Society on jakanut vuotuiset Reuben-palkinnot. Vuoden piirtäjäksi nimettiin Greg Evans, Luann– eli suomalasittain Leena-sarjakuvan (ks. kuva) tekijä. Teinitytöstä kertova Luann on ilmestynyt vuodesta 1987.

Lisätietoja: Tämän vuoden Reuben-voittajat

Pikku peruuttaja

Joann Sfar ei ennakkotiedoista poiketen osallistu syyskuisille Helsingin sarjakuvafestivaaleille. Pikku vampyyrin tekijä on festivaalien aikaan ranskassa markkinoimassa tuoretta elokuvaansa ja tämän vuoksi joutunut peruuttamaan osallistumisensa.

Mutta eivät festareilta vieraat lopu: viimeisimmän mukaan eräs ison kaliiberin ranskalainen sarjakuvantekijä saattaisi vielä olla saapumassa Helsinkiin festivaalien aikaan. En tohdi vielä paljastaa kenestä on kysymys, koska vierailu on vielä varmistumatta, mutta voi pojat! Sanotaanko vaikka, että pidän peukkuja.

Myöhäistä infoa

Sarjainfon vuoden ensimmäinen numero on myöhässä. Päätoimittaja Vesa Kataiston mukaan lehti ilmestyy kuitenkin parin viikon sisällä. Numerot 2 ja 3 kiiruhdetaan puolestaan ulos kesän aikana, kakkonen heinäkuun lopussa ja kolmonen elokuun lopussa.

Kakkosnumeron teemana on sanomalehtisarjakuva ja kolmosessa mm. juhlistetaan Muumi-sanomalehtistripin 50-vuotispäivää. Mukana on Muumiaiheisia tervehdyskuvia eri kotimaisilta piirtäjiltä.

Uutuushylly

Uusin Glömp on ilmestynyt. Glömp 6 on Tommi Musturin toimittama antologia, joka kokoaa enimmäkseen nuorten, lahjakkaiden suomalaisten tekijöiden sarjakuvanovelleja. Kokoelman taso on erinomainen. Novellien tyylilaji vaihtelee irvokkaasta arkirealismista fantastiseen tunnelmointiin. Mukana on 26 eri tekijää, nimekkäimpinä Terhi Ekebom, Ville Pynnönen, Ville Ranta, Jenni Rope, Jouko Ruokosenmäki ja Musturi itse. Albumia voi tilata sähköpostitse kustantajalta osoitteesta tommi[åt]madeinhurry.com .

Tällä viikolla kauppojen hyllyiltä löytyy ainakin kaksi uutuutta Egmontilta. Uudessa Spider-manissa kohdataan Venom ja maagisia vihollisia. X-Menissä taasen selvitetään kriisi Eurotunnelissa.

Sarjakuva tekee taiteilijan

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi uutisoidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista voi ja kannattaa lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.

Yksi vastaus artikkeliin “Tällä viikolla sarjakuvissa #29”

  1. Tulevista uutuuksista on syytä mainita myös Lewis Trondheimin omaelämäkerrallinen albumi Minä, Lewis Trondheim, jonka julkaisee Asema Kustannus syyskuussa.

Kommentit on suljettu.