Ammatti: käsikirjoittaja Sarjakuva-Finlandian voittajaksi

Vuoden 2021 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajaksi valintadiktaattori Mato Valtonen nosti käsikirjoittaja Pauli Kallion ja 22 sarjakuvapiirtäjän sarjakuva-albumin Ammatti: käsikirjoittaja (Suuri Kurpitsa).

Sarjakuva-Finlandian historiassa Pauli Kallion käsikirjoittamat teokset ovat olleet hyvin esillä aina vuodesta 2008 lähtien. Ammatti: käsikirjoittaja on kahdeksas Kallion teos, jonka raati on nostanut kärkikymmenikköön. Kallion lisäksi oman osansa tunnustuksesta saavat JP Ahonen, Saila Juuti, Ulf K, Jussi Karjalainen, Kati Kovács, Maarit Kytöharju, Karri Laitinen, Mika Lietzén, Jan Lindström, Reetta Niemensivu, Christer Nuutinen, Pentti Otsamo, Ville Pirinen, Tomi Riionheimo, Jii Roikonen, Tiitu Takalo, Petteri Tikkanen, J. Tilsa, Piipa Toivonen, Sami Toivonen, Katja Tukiainen ja Sami Vähä-Aho.

Sarjakuva-Finlandia-palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5.000 euroa. Vuonna 2021 ehdolla oli 45 sarjakuva-albumia, määrä oli hieman tavanomaista pienempi.

Mato Valtosen perustelut valinnalleen:

Kisan paksuin teos, mutta puolustaa kokoaan hyvin. Tekijä eli Pauli Kallio on mukana muista poikkeavalla konseptilla, eli käsikirjoittajana eri piirtäjille. Tarina on kuitenkin yhtä tärkeä kuin sen kuvitus. Niiden synkatessa niin syntyy nautittava kokonaisuus. Paljon erilaista, mutta kuitenkin kaikilla on yhteinen tekijä, korostaen tässä sanaa tekijä. Kirjan tarinoihin on lähes aina piilotettuna isompiakin ajatuksia. Pienellä paneutumisella löytää monenlaisia oivalluksia.

Aikaisemmin Pauli Kallio monia merkittäviä suomalaiselle sarjakuvantekijälle myönnettäviä tunnustuksia ja palkintoja, esimerkiksi Suomen sarjakuvaseuran Puupäähatun ja sarjakuvaneuvoksen tittelin ja Oulun Sarjakuvaseuran Skrew You -tunnustuksen.

Ammatti: käsikirjoittaja on paitsi muhkea sarjakuvakokoelma myös tietokirja, jossa kerrotaan kuinka sarjakuvat syntyvät käsikirjoittajan ja piirtäjän yhteistyönä. Kallion ja taiteilijoiden kommentit kuvaavat sarjakuvantekijän arkipäivää ja juhlahetkiä.

Kvaak onnittelee kaikkia voittajia!

Palkinnonjakotilaisuus on katsottavissa Youtubessa. Valtonen esittelee ehdokkaita laajasti ja voittaja pitää kiitospuheen.

Kvaakissa on keskusteltu vuoden 2021 Sarjakuva-Finlandiasta.