Psykologista kauhua

Limingan sarjakuvalinjan hautomosta kuoriutuu uusia ja lahjakkaita sarjakuvantekijöitä. Tänä vuonna päättyneen vuosikurssin oppilas Hannu Esko on julkaissut omakustanteena tummasävyisen sarjakuvanovellin, nuoren naisen painajaismaisesta elämäntilanteesta.

Hannu Esko: Ompelija
Omakustanne, 2004
24 s. 3€

Ompelijan kannessa loistaa punaisena K-18, ja sarjakuvan kuvasto onkin paikoin sellaista, josta amerikkalainen sensori käyttää ilmaisua ”craphic”. Raadollisen tarinan nuori nainen tulee toivomattaan raskaaksi. Tytön äiti ei anna mitään ymmärrystä tai tukea ja hän kokee itsetehdyn abortin ainoaksi vaihtoehdoksi. Myöhemmässä elämänvaiheessa, tytön avioituessa, abortin jättämät syyllisyyden tunteet eivät ole kadonneet. Taakka painaa edelleen, kohtalokkain seurauksin.

Tarinan kerronta tuntuu olevan hanskassa. Suppeaan määrään sivuja on saatu mahtumaan paljon, ja tarina kulkee luontevasti. Eskon tyyli tasapainoilee melko onnistuneesti surrealismin ja realismin välimaastossa. Välillä käydään symbolisen kerronnan tasoilla, naisen yrittäessä ommella kuollutta abortoitua lastaan kasaan. Ekspressiivinen sivellintyöskentely on välillä mennä huolimattomaksi roiskeeksi, mutta pysyy lopulta kuitenkin kasassa ja sopii hyvin yhteen aihepiirin kanssa.

Välillä tuntuu että jotakin kuvastoa on käytetty vain shokeerauksen tähden. Tosin kauhuun sellainen tavallaan kuuluukin. Aivan puhdasta yliluonnollista kauhua Ompelija ei ole, pikemminkin modernia psykologista sellaista. Henkilökuvat jäävät ehkä hiukkasen ohuiksi, eivätkä kaikki tarinan vaiheetkaan ole täysin uskottavia, jollaista realismiin päin kääntyneeltä tarinalta odottaisi. Päähenkilön mielen mureneminen käy kyllä selväksi ja se on kuvattu melko hyvin. Toden ja kuvitellun, päänsisäisen todellisuuden rajat hämärtyvät, kuten lajityyppiin kuuluu ja samastumista auttaa se että lukijakaan ei aina tiedä mikä on ”totta”. Mukana on annos pikimustaa huumoria, mikä auttaa rankan tarinan nielemistä. Oikein hyvä debyytti.

Lehteä voi kysellä osoitteesta hesko (at) nic.fi

Käy myös tekijän kotisivuilla