Marko Hautala & Broci: Lauri Luu ja riivattu lukukoira

Kauhukirjailija Marko Hautalan ensimmäisessä lastenkirjassa seikkaillaan kirjastossa. Laurin ja lukukoiran erikoisesta päivästä kertovan kirjan on kuvittanut sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Broci.

Joku Brocin nimen kirjan kannesta bongaava saattaa pohtia Lauri Luu ja riivattu lukukoira -kirjan olemusta, joten todettakoon heti alkuun, että kyseessä on lastenkirja, ei sarjakuvakirja. Brocin taitava kuvitustyyli istuu mainiosti myös lastenkirjaan, ja värikkäät, yksityiskohtia pursuavat kuvat kohottavat Hautalan hyvän tarinan aivan uudelle tasolle.

Kirjan nimihenkilönä on kirjastoja tylsinä paikkoina pitävä Lauri-poika. Tapahtumat käynnistyvät siitä, kun isä raahaa vastaan pyristelevän Laurin kirjastoon lukemaan kirjaa Lukulampulle, terhakkaalle lukukoiralle. Laurin päivä kääntyy jännittäville urille, kun hänelle tarjotaan luettavaksi kirjaa, jonka viimeisen sivun loitsulla on kauheat seuraukset – jos sen lukee lapsi. Ei liene vaikeaa arvata, että Lauri hyvistä aikeistaan huolimatta päätyy lausumaan loitsun sanat ääneen, ja sen jälkeen kirjastossa toden totta tapahtuu kummia.

Alkuasetelma tarjonnee mukavasti samaistumispintaa kirjan kohderyhmän edustajille. Lauri Luu ja riivattu lukukoira tuo tuttuun miljööseen outoutta ja kauhugenren piirteitä lapsille sopivalla tasolla. Kirjan tapahtumat eivät mielestäni ole liian hurjia, joten tätä kirjaa kannattaa tyrkyttää pientä jännitystä ja seikkailua kaipaaville lukijoille.

Kirjapitoinen juoni on hienosti kiinni nykyajassa, sillä lukukoiria löytyy jo useammasta kirjastosta. Myös peliriippuvaisuutta sivutaan, mutta tämä osuus tuntui mielestäni hieman köykäiseltä ja jopa turhalta. Laurin seikkailut kirjastossa kannattelevat kirjaa oivallisesti loppuun asti, ja plussaa tarina saa siitä, että lukukoiralla on tapahtumissa oma tärkeä roolinsa sen sijaan että kyseessä olisi pelkkää iloista hännänheilutusta. Lukulamppu on myös hyvin piirretty. Pienillä jutuilla kuten koiran värillä tai silmien ilmeellä sen olemukseen on tietyissä kohdissa saatu oikeaa kauhukoiran hehkua. Kokonaisuus on onnistunut, ja toivottavasti Lauri Luu ja riivattu lukukoira houkuttelee pieniä lukijoita lukupuuhiin.

Youtubessa voi tutustua kirjan veikeään traileriin:

Lukukoiratoiminnasta kerrotaan Suomen Kennelliiton sivuilla. Ensimmäiset lukukoirat koulutettiin vuonna 2017.


Keskustele kirjasta Kvaakissa.

Lauri Luu ja riivattu lukukoira
Teksti: Marko Hautala
Kuvitus: Broci
Haamu Kustannus, 2021
Kk, väri, 70 sivua
Paino: Printon, Tallinna
ISBN 978-952-7100-98-1