Yoko Tsuno: Ajan pyörre

Yoko Tsuno ruudut

Story House Egmont on aloittanut eurooppalaista sarjakuvaa pehmeäkantisessa albumimuodossa julkaisevan uuden sarjan: BD. Albumin takasivulla selitetään, että lyhenne tulee sanoista bandes dessinées (piirretyt nauhat). Termillä viitataan yleensä ranskalais-belgialaisiin sarjakuviin. BD on vakiintunut termi ja sarjakuvien harrastajille yhtä tuttu kuin vaikka manga, joka tarkoittaa japanilaista tai japanilaistyylistä sarjakuvaa.

BD-sarja on viisasta aloittaa Yoko Tsuno -sarjakuvalla, sillä se on ollut Ruutu ja Non Stop -lehtien perussarjoja ja ennestään suomalaisille lukijoille tuttu. Yoko Tsunoa on julkaistu suomeksi lähes sattumanvaraisessa järjestyksessä ja osa albumeista on jäänyt kokonaan välistä. Ajan pyörre on alkuperäisessä järjestyksessä sarjan 11. albumi. Vuoden loppuun mennessä BD-sarjassa ilmestyvät vielä Heiska ja Heta, Sammy Day ja Bruno Brazil. Nostalgian voimalla siis mennään julkaisuohjelmassa!


Roger Leloupin (s. 1933) Yoko Tsuno on insinöörivetoista tieteissarjakuvaa. Nimihenkilö on aina ollut hieman etäinen hahmo, joka ilmaisee tunteitaan pidättyväisesti. Ystävät Vic ja Pol ovat mukana tukena ja turvana, ja jos jotain hassua kommellusta sattuu, syypäänä on yleensä Pol.  

Ajan pyörteessä kolmikko on Borneolla suorittamassa infrapunakuvauksia helikopterilla. Yoko kuitenkin yhyttää temppelin raunioilla kummallisen, kuin tyhjästä ilmestyvän oudon koneen ja eriskummallinen seikkailu alkaa.

Leloup on hiukan laiskasti kirjoittanut juoneen kovin monta sattumaa, joiden avulla tarinaa kuljetetaan eteenpäin. Lukijan on syytä olla tarkkana, jotta pysyy kerronnan koukeroissa mukana. Tarina etenee kiivasta tahtia ja sarjakuva on selvästi julkaistu alkujaan muutama sivu kerrallaan, jolloin tapahtumien vyöry on saanut hengähdystauon peräkkäisissä lehdissä julkaistuissa jaksoissa (Spirou 2189–2210, vuonna 1980). Leloup on onneksi osannut ripotella joukkoon muutaman suvantoruudun. Hän käsittelee myös taitavasti aikamatkailun luomat paradoksit ja nivoo ne hyvin yhteen. Yokon perhetaustasta saadaan siitäkin lisätietoa.

Yoko keskustelee tanssijattaren patsaan kanssa borneolaisilla raunioilla.

Yleensä kirjailijat keksivät tuoda aikamatkailun mukaan tarinoihin silloin, kun kaikki muut ideat on jo käytetty. Leloup on käyttänyt aikakonetta ahkerasti myös myöhemmissä tarinoissa, ainakin albumeissa Matka halki aikojen, Sumujen pagodi, Paholaisen kammio ja Taivaallinen džonkki. Leloupin motiivina on tosin ideaköyhyyden sijasta ollut mitä luultavimmin halu piirustaa historiallisia rakennuksia ja laitteita äärimmäisen pikkutarkalla tyylillään. Piirtämisen nautinto välittyy jokaisesta ruudusta.

Ajan pyörteessä on annosteltu sopivissa määrin scifimäistä teknotenhoa aasialaiseen eksotiikkaan sekoitettuna. Leloupin selkeä viiva on upeaa ja erityisesti teknisissä laitteissa ja taustoissa riittää ihasteltavaa. Ajan pyörre on kultavuosien Yoko Tsunoa.

Myös 12. Yoko Tsuno -albumi La proie et l’ombre on vielä suomeksi saamatta; toivottavasti sekin saadaan nyt julki BD-sarjassa.

* * *

Roger Leloup: ”Nykyään en voisi enää luopua Yokosta, sillä olen niin kiintynyt häneen. En enää määrää hänen elämästään vaan hän elää rinnallani, hänestä on tullut osa minun elämääni.”

Keskustele Yoko Tsunosta Kvaakissa.

Yoko Tsuno: Ajan pyörre -kansi
Kuvat © Dupuis 1981, by Leloup

Yoko Tsuno: Ajan pyörre
(Egmont 2021 BD-sarja n:o 1, alk. La spirale de temps, 1981)
Teksti ja taide: Roger Leloup
Suomentanut: Mirka Ulanto
Latonut: Janne-Matti Keisala
48 ss., 215 x 287 mm, pehmeäkantinen’
ISBN: 978-952-334-385-6
12,95 €

Ks. myös Yoko Tsuno ‑albumin Ajan pyörre suomentamisesta (Mirka Ulanto) ja aikaisemmat Kvaak-arvostelut Ametistin kirous, Tuulen tytär, Vinean kolme aurinkoa ja Paholaisen urut.