Eelis Nilukka – BSandL

Tähdenlentona maahan saapuu poika, joka ei osaa kieltä eikä tunne ihmisten kulttuuria. Ongelmiin jouduttuaan hän kohtaa Limin, joka auttaa muukalaisen uuden elämän alkuun. Kun Lim kysyy tämän nimeä, poika vain osoittaa tähdenmuotoista tatuointia poskessaan.

Musta tähti

Lim nimeää tuppisuun Mustiksi ja ottaa hänet kulkukoiran tavoin kotiinsa. Näin Lim pelastaa irtolaisen talvisilta kaduilta ennen kuolemantautia.

Muukalaiselle luonnollinen tapa viestiä on telepatia, mutta ihmisten tapauksessa se onnistuu vain ihokosketuksen välityksellä. Siten vierailijan tähdistä on opiskeltava kieli äänteistä lähtien.

Lopulta selviää pojan olevan nimeltään Musta tähti. Hänen kotiplaneettansa asukkaat muodostavat yhteismielen, jaetun tietoisuuden. Itse Musta tähti on telepaattien spektrin laidassa, omanmielinen, joka ennemmin sulkee itsensä joukkomielen ulkopuolelle.

Sanojensa mukaan Eelis Nilukka kertoo kiinnostuneensa autismista, mihin spektrillä viittaa. Itse tulkitsin tekijän telepatian muodossa käsittelevän abstraktilla tasolla henkilökohtaisten rajojen loukkaamista, toiseen luvatta kajoamista. Käytännön tasolla käsitellään myös laitonta maahanmuuttoa, eihän muukalaisella toki ole henkilöpapereita.

Kaverukset peilaavat toisiaan; Musta tähti tahtoo sulkeutua ulos yhteiskunnasta, kun Lim tuntee jääneensä sen ulkopuolelle. Kotoa hän on lähtenyt vihoissaan 15 vuoden iässä.

Mitch ja Limin koira

Suoria lähentymisyrityksiä sarjassa ei ole, vaikka lukijalle paljastetaan jo hyvin alussa Limin olevan kiinnostunut miehistä, varovasti myös Musta tähdestä. Tämä on luopunut eläimellisestä ulkonäöstään sopeutuakseen ihmisten joukkoon. Lim ei kummeksu ystävänsä valintaa, osin koska hänen vanhemmistaan toinen on transnainen.

BSandL on vaivaton lukea, mistä osakiitos kuuluu visuaalisen kerronnan luontevuudelle mutta myös vertikaaliselle lukutavalle. Sarja on kotonaan striimausalustoilla, mobiililaitteille sovitettuna.

Narutoa lukeneelle sarja niin ikään on kotiinpaluu. Masashi Kishimoton vaikutus näkyy voimakkaana kuvituksen perusratkaisujen lisäksi hahmojen olemuksessa.

Sarjan ensimmäinen inkarnaatio ilmestyi edellisen vuosikymmenen alussa, ja Nilukka on julkaissut sitä nykymuodossaan vuodesta 2016 lähtien. Kokonaisuus hioutui ensimmäisen vuoden aikana, ja pandemian kuluessa tekijä on silminnähden siirtynyt kohti omaa tyyliään.

BSandL on englannin lisäksi suomeksi Tapas-palvelussa.


Kuvat © Eelis Nilukka

Keskustele Eelis Nilukkan sarjoista Kvaakissa.