Maykin asiallinen pilakuvanäyttely

Janusz ”Mayk” Majewski (s.1937) ripusti 18.5. näyttelynsä Helsinkiin. ”Sitoutumiseeni sanomalehtiin on syvästi vaikuttanut se, että kärsin sensuurista nuoruuteni Varsovassa”, kansainvälisesti tunnettu taiteilija sanoo.

Maykin töitä julkaisee Helsingin Sanomien lisäksi tällä hetkellä ainakin Frankfurter Algemainer Zeitung, Der Spiegel, New York Times ja Le Courier. Malmössä asuvan, puolalaissyntyisen taiteilijan ura lähti nousuun Svenska Dagbladetista, jossa hän työskenteli ensin freenä ja nyt, vuodesta 1975, vakituisena pilapiirtäjänä.

Taiteilija kertoo, että aiheet tulevat arkielämästä ja uutisista. ”Kun maailmaa katsoo oikealla tavalla, näkee heti massoittain aiheita. Lehti peilaa kaikkea – kaikkia aikoja, kaikkea politiikkaa, kaikkia yhteiskuntia, kaikkia ajateltavissa olevia ajatuksia ja kaikkia ihmisten ongelmia.” Mayk uskoo, että päivälehti voi parhaimmillaan yhtä aikaa viihdyttää, häiritä, opettaa ja tiedottaa. Näitä asioita hän haluaa piirroksissaan heijastaa. Majewski opiskeli Varsovan taideakatemiassa. Maan levottomat olot heittivät hänet Suomen kautta Ruotsiin. Pilapiirtäjän ammattiinkin hän kertoo tavallaan ajautuneensa. ”Tein julisteita, mutta politiikka ei kiinnostanut minua tippaakaan.”

Pilapiirtäjä Mayk yhdistää hienosti osaamistaan karikatyristinä ja julistesuunnittelijana. Sanomatalon Mediatorilla esillä olevilla töillä on kullakin selkeä sanoma. Majewski rakastaa kirjoja ja piirtää niitä hanakasti. Toinen mieleinen aihe ovat erilaisia tilastoja kuvaavat käppyrät(!?). Iso osa tuotannosta on karikatyyrejä ja ns. toimituksellisia kuvituskuvia yleisistä aiheista. Tyylillisesti mieleeni tulevat Maykin ikätoverin Antero ”Ansu” Hallan piirrokset. Vaikka useimmat aiheet ovat vakavia tai peräti tylsiä, on vanhan koulun tekijämies on onnistunut ujuttamaan niihin oivalluksia ja huumoria. Taustalla kummitteleva itä-eurooppalaisen graafisen suunnittelun ansiokas historia kruunaa kokonaisuuden. Suosittelen näyttelyä kaikille lehtikuvituksesta tai pilakuvista kiinnostuneille.

Näyttely, ”Mayk, pureva piirtäjä Helsingin Sanomista”, on avoinna 30.5. asti ma-pe klo 7-22 ja la-su klo 9-22.

Lähteet: Näyttelyn esite ja HS 19.5.
Lisätietoja: Polish Cultural Bulletin 11

Yksi vastaus artikkeliin “Maykin asiallinen pilakuvanäyttely”

Kommentit on suljettu.