Niina Eveliina Salmelin – Numb

Kiirehtiessään ystävänsä luokse Levi syöksyy pelastamaan tuntematonta miestä keskeltä katua, mutta joutuu tämän sijasta onnettomuuteen itse. Kukaan ei nähnyt muukalaista, ja siten tapahtunutta epäillään itsemurhan yritykseksi. Koomasta herättyään Levi tutustuu venäläisnuorukaiseksi osoittautuvaan Nikitaan, jota muut eivät edelleen näe tai kuule, mutta salaa asian päästäkseen sairaalasta.

Amy nähtynä toisen silmien kautta, jonka kädet kurottuvat tätä tavoittellen

Amyllä on rikas sisäinen elämä, mutta hänen ympäristönsä on huolestunut kymmenvuotiaan viettäessä päivät mielikuvitusystävien parissa. Nikita on Peter Panin kaltainen henki, joka ei impulsiivisuudestaan huolimatta vaikuta pahantahtoiselta. Amyn näkymättömät ystävät sen sijaan suojelevat tyttöä vilpittömästi.

Niina Eveliina Salmelin on toteuttanut mittavan nettisarjansa vesiväritekniikalla lyijykynäluonnoksin. Seitsemässä vuodessa sarjaa on valmistunut runsaat 400 sivua. Joukkorahoituskampanjan avulla Salmelin parhaillaan tavoittelee viiden ensimmäisen kappaleen, joka kattaa puolet toistaiseksi julkaistusta sivumäärästä, kokoamista kirjaksi.

Naishahmo astuu tyhjyyteen, poispäin katsojasta

Salmelin vihjaa yliluonnollisesta kauhusta, jolla näyttää olevan yhteys läheiseen luontoon. Kuitenkin Numb on yhtä paljon draama, jonka keskeisiin teemoihin kuuluvat läheisen menetys ja ystävyys.

Kauhuelementit ovat pääosin painajaisten ja itsesyytösten muodossa, mutta osa hengistä tahtoo riivata ja vahingoittaa Levin lähipiiriä. Mysteeriin vaikuttaa liittyvän lapsuuden tapahtumat metsässä, joita Levi ei täysin muista mutta ensimmäisen kirjan tapahtumien jälkeen rientää selvittämään.

Sarjan lapsihahmojen lisäksi keskeiset henkilöt esiintyvät lapsina paitsi menneisyyteen ajoittuvissa kohtauksissa myös muistoina nykyhetkessä. Tällöin Salmelin esittää heidät värittöminä kuin aaveet ikään. Henget itse ovat eläviä ja päivänvalossakin niitä näkeville yhtä todellisia kuin ihmiset.

Nikitaa ei poistuu todeten kyllästyneensä Leviin

Usein henkilöhahmot ovat äänessä ilman että sanojen merkitys on selvä eikä niitä ole edes aina kohdistettu muille. Tapahtumien tulkinta osoittautuu ajoin haastavaksi, koska osa juonen kannalta tärkeistä kohtauksista esitetään paitsi sirpaleina useassa osassa jopa monen kertojan näkökulmasta.

Tekijän näkemyksessä on vangitsevaa ehdottomuutta, koska sivuilla ei tavanomaisin tehokeinoin eroteta unen ja toden rajaa tai korosteta siirtymiä nykyhetkestä jo tapahtuneeseen.

Numb vaatii tarkkaavaisuutta lukijaltaan, ja kaikkinensa nautin tarinasta kooten ensimmäisellä kertaa ohittamiani yksityiskohtia. Taide kantoi yli epätasaisuuksista uteliaisuuden ajettua minua eteenpäin aina turhautumiseen sivujen loputtua ennen mielenkiintoani.

Nikita olentaa käsiään, laukut pitkine kantohihnoineen molemmilla sivuilla

Numb on englanninkielinen, ja sitä voi seurata tekijän kotisivulla.


Kuvat © Niina Eveliina Salmelin

Keskustele Numb-sarjasta Kvaakissa.