5000. Naapurit ilmestyy tänään

Esa Holopaisen nettisarjakuva Naapurit on edennyt 5000. strippiin.

Naapurit alkoi ilmestyä netissä vuonna 2003. Painetussa muodossa se ilmestyi jonkin aikaa Muhoksen paikallislehti Tervareitissä, nyttemmin Esa Holopainen tekee tuohon lehteen pilapiirroksia. Stripin pääasiallinen julkaisupaikka on vuodesta 2007 ollut Kalevan verkkolehti. Sarjakuva ilmestyy myös Holopaisen omilla sivuilla, jossa viidestuhannes strippi tuli julki tänään.

Kvaakin toimittaja kysyi Holopaiselta, miltä nyt tuntuu.

“Enpä nyt tiedä,” aloitti Holopainen, “onhan se vapauttavaa, kun saavuttanut itselleen asettaman tavoitteen. Jos ei ole saanut aikaiseksi laatua, niin ainakin määrää on tuottanut.”

Yksi Naapureiden klassikkostripeistä.

“Jatkossa aion hiljentää tahtia,” tarkentaa Holopainen. “Ennen kuin alan liikaa toistamaan itseäni.”

Holopainen, nimimerkki Holle, on ollut aktiivinen kvaakilainen vuosia. Muutamat Naapurit-stripin hahmoista on saanut nimensä toisten kvaakilaisten ehdotuksista. Erityisesti Holopainen kiittää Reetta Laitista ja Kapteeni Kengurua avusta.

Naapurustossa tapahtuu

Naapurien päähenkilö on Sulo Armas Kotivalo. Hänen naapureitaan ovat insinööri Pekka Virtanen, hänen poikansa Ingo ja vaimonsa Liisa Järvinen-Nieminen-Virtanen. Sulolla on kaksi vaimoa, Hildegard ja Vanessa. Sulon musikaaliset lapset ovat Hevi-Kimmo, Hevi-Mika ja Helise (Hevi-Elise). Ideoita naapuruston hahmojen toimiin on riittänyt hyvin.

“Kerran olen näiden vuosien aikana tehnyt stripin aikaisemmin käyttämästäni ideasta,” kertoo Holopainen. “Mutta toteutukseltaan siitä tuli hyvin erilainen.”

Holopainen kertoo joka arkipäivä julkaistavan stripin pitävän hyvin työvirettä yllä ja mahdollistaneen piirustustaitojen kehittymisen.

“Erityisesti strippien tekemisessä on oppinut tiivistämisen taitoa,” sanoo Holopainen. “Joskus strippejä varten saadut ideat ovat laajentuneet ja toimineet alkusysäyksinä isommille töille.”

Aivan varhaisimpia strippejä Holopainen ei enää uskalla käydä läpi. Vuosien varrelta yhtenä mieleisenä strippinä on jäänyt mieleen grillimakkaroiden viimeinen käyttöpäivä. Mukavina muistuvat mieleen myös ajat, jolloin Kalevan verkkosivuilla ei vaadittu kirjautumista kommentoimista varten. Silloin Naapureiden ympärille muodostui pieni yhteisö.

“Moni kommentoi vitsikkäästi ja suomen kielen mahdollisuuksia laajasti käyttäen,” muisteli Holopainen, “toteutin useita strippejä lukijoiden ideoista. Kyllä sarjakuvaa edelleen kommentoidaan, mutta vähemmän. Ymmärrän kyllä hyvin miksi Kaleva on sulkenut kommentoinnin, muissa yhteyksissä se meni usein laukalle.”

Pitkäikäisiä sarjakuvia Holopainen on tehnyt aikaisemminkin. Oulun Ylioppilaslehdessä ilmestyi Holopaisen ensimmäinen sarjakuva Tyrnävän verikoirat reilut 20 vuotta, 1989-2011. Miten pitää sarjakuva itselle ja lukijoille kiinnostavana näin pitkiä aikoja?

“Naapureissa uusien hahmojen mukaan ottaminen on antanut uutta virtaa tekemiseen,” kertoo Holopainen. “Uusimmat hahmot ovat meteorologi Pyry Polanne ja haudankaivaja Boris.”

Kvaak onnittelee virstanpylväästä!

Esa Holopaisen haastattelu Kalevassa

Naapurit Kalevan verkkosivuilla

Naapurit Holopaisen omilla sivuilla – tässä 5000. strippi

Naapureista on keskustelu Kvaakissa