Petra Erika Nordlund – Tiger, Tiger

Ludovica Bonnaire on aatelisnainen, jonka sielu halajaa tutkimusmatkalle. Merikapteeniksi ei naisia ole vielä kelpuutettu, eikä suvun kippari huoli siskoaan laivalle, mutta sepä ei neuvokasta leidiä estä. Hän juonii itsensä oman veljensä saappaisiin ja suostuttelee kosijansa rikoskumppaniksi.

Petra Erika Nordlund rakentaa Tiger, Tigerin maailmaa lukijan hoksottimiin luottaen. Kartta paljastaa ensi ruudussa genren fantasiaksi, ja koreat puvut oitis kielivät elettävän aikaa ennen teollista vallankumousta.

Ludovica esiintyy miehenä

Nordlund opastaa lukijansa päähenkilöiden sielunelämään samantapaisesti, ja suhteet näiden välillä voi lukea kasvoilta; silmien lisäksi suut kertovat paljon. Kaventuneet huulet viestivät varautuneisuudesta, kun perheenjäsenten ja syvempien tunteiden kohteiden seurassa hahmot esitetään aistikkain huulin.

Suiden seuraamisesta muodostuu sanattoman katseen tapainen yhteys teoksen ja lukijan välille. Kolmeakymmentä sivuakaan ei ole takana kun Tiger, Tiger hyvän kirjan tavoin viettelee lukijansa suhteeseen, josta ei taakse katsoessaan vaihtaisi sivuakaan pois.

Nordlund vaihtaa sujuen runollisesta mietiskelystä liioiteltuun, liikettä ylikorostavaan toimintaan ja karikatyyreihin. Hetkessä eläminen – henkilöhahmojen siihen heittäytyen – tekee hahmoista energisiä. Siten ne ansaitsevat takaisin nuorekkuutta, jota erityisesti miehet viiksineen ja partoineen menettävät.

Ludovica kiusoittelee ja Jamis muuttuu karikatyyriksi

Jos merimaisemat ja riemukas sävy seikkailuun heittäytyvissä hahmoissa tuovatkin mieleen One Piecen, on Tiger, Tiger hittimangaa tasapainoisempi. Hupsuimmatkin juonenkäänteet taipuvat natisematta Nordlundin luoviessa sankarinsa vieraille maille.

Kun tarina seisahtuu sanaileviin hahmoihin pitkäksi toviksi, leikkaa Nordlund kohtauksen äkkiarvaamatta, ja lukija huomaa kameran jo siirtyneen toisaalle. Tämä pitää lukijan varpaillaan elokuvan tapaan. Aavalla puolestaan kyllästyy niin lukija kuin Ludovica. Sitten ruuman pimeydessä liikkuu uhkaava syvyyden kauhu.

Soutuveneen alla liikkuu uhkaava hahmo

Arvio kattaa sarjan ensimmäisen kirjan, vajaat 300 sivua, joka lupaa maltilla työstetyn saagan alkua. Toistaiseksi sarja on jo saavuttanut Eisner-ehdokkuuden 2019.

Tiger, Tiger on englanninkielinen, ja sitä voi seurata osoitteessa: www.tigertigercomic.com


Kuvat © Petra Erika Nordlund

Keskustele Tiger, Tiger -sarjasta Kvaakissa.