Kvaak tahtoo sinut – ja blogisi

Kvaak hakee joukostaan sekä ulkopuolelta harrastajia kirjoittamaan sarjakuvista.

Lisäksi jos sinulla on oma blogi, voit liittää sen osaksi Kvaakia tai arkistoida muissa verkkojulkaisuissa ja lehdissä julkaistut juttusi.

(Tässä pikalinkit, kuinka voit liittää blogisi osaksi Kvaakia tai arkistoida muissa verkkojulkaisuissa ja lehdissä julkaistut juttusi.)

I) Tahdon liittyä joukkoon

Voisinko minä kirjoittaa sarjakuvista?

Sinun ei ole tarpeen olla harjaantunut kynäniekka tai kaiken lukenut ryppyotsa.

Kvaak on harrastajilta harrastajille -yhteisö, joka sallii oppimisen ja kehittymisen kirjoittajana.

Mitä minä voisin kirjoittaa?

Kirjoita mistä nautit eniten oli se sitten mangaa, Mustanaamiota tai jotain siltä väliltä.

Arvosteluja kirjoitetaan kustantajien lähettämistä arvostelukappaleista, mutta sitäkin useammin kirjastolainoista, itse ostetuista julkaisuista ja nettisarjoista.

Arvostelujen lisäksi voit kirjoittaa uutisia, artikkeleja, henkilökuvia, matka- ja messuraportteja, muistokirjoituksia sekä vapaamuotoisia kolumneja ja sarjakuvaesseitä.

Mitä minä siitä saan?

Jutuista ei makseta palkkioita, vaan joukkoon liitytään osallistumisen ilosta ja rakkaudesta sarjakuvaan.

Suomen sarjakuvaseura vastaa palvelin- ja tietoliikennekustannuksista, mutta ylläpito ja sisällöntuotanto toimii harrastajavoimin.

Kuulostaa hyvältä, mitä teen?

1.) Tutustu julkaisusopimukseen.

Kvaak julkaisee juttusi ilman palkkiota, mutta voit hyödyntää niitä ansiotarkoituksessa. Sinulle kuuluvat kaikki tekijänoikeudet sekä oikeus julkaista juttusi myös toisaalla.

2.) Kirjoita näytejuttu.

Jos hyllyssäsi on sinulle rakas Aku Ankan taskukirja, manga-pokkari tai fanitat nettisarjaa, josta ei vielä kukaan ole kirjoittanut etusivulle, voit tarttua toimeen.

Näytejuttu voi myös olla henkilökuva tai muistokirjoitus, mutta yhtä hyvin voit kirjoittaa arvion kirjastosta lainaamastasi julkaisusta tai vapaamuotoisen muistelun löytämästäsi divarin helmestä.

Oikeudet saatuasi voit itse lisätä juttusi julkaisujärjestelmään, ja sisällöntuottajat opastavat sinut tekemiseen mukaan. Kun kirjoitat lisää juttuja, saat oikeudet julkaista ne omatoimisesti.

Jos olet entinen sisällöntuottaja, kirjoitat omaa blogia, tahdot liittää blogisi osaksi Kvaakia tai arkistoida juttusi Kvaakiin, voit hypätä tämän kohdan ylitse.

3.) Liity joukkoon

Rekisteröidy keskustelufoorumille, ja ilmoita toiveesi osallistua sisällöntuotantoon.

Saat käyttöoikeudet sisällöntuottajien alueelle, jossa voit lukea käytännön ohjeet, ja muut sisällöntuottajat opastavat sinut tekemisen alkuun.

Keskustelualueella voit kirjoittaa anonyymisti, mutta sisällöntuottajana sinun odotetaan kirjoittavan omalla nimelläsi. Jos sinulla on perusteltu syy toimia tosin, voit kertoa asiasta käyttöoikeuksia hakiessasi.

Olen vanha sisällöntuottaja, miksi oikeuksiani on muutettu?

Käyttöoikeuksia tarkistetaan vuosittain käyttäjätilin aktiivisuuden perusteella, ja tästä johtuen käyttäjätasosi on saattanut laskea. Sinua ei ole suljettu ulos, eikä kyse missään nimessä ole rangaistuksesta. Voit pyytää käyttäjätasosi nostamista entiselle tasolle, mikäli sinulla on juttu valmisteilla.

II) Tahdon liittää blogini

Miksi liittäisin blogini osaksi Kvaakia?

Oma blogisi on saattanut osoittautua työlääksi, ehtinyt vanhentua teknisesti tai ulkoasu vaatisi muutoin ehostamista. Kirjoittamasi jutut ovat sinulle edelleen tärkeitä, vaikka aikaa ja panoksia tekemiseen ei enää olisikaan.

Kun blogisi on jo hiljentynyt, voit arkistoida juttusi osaksi isompaa kokonaisuutta. Kvaak on paitsi säilyttävää myös elävää ja hengittävää kulttuurihistoriaa.

Jos blogisi on edelleen aktiivinen, liityt osaksi suurempaa kokonaisuutta ja saat lisänäkyvyyttä jutuillesi.

Mitä tapahtuu blogini identiteetille?

Juttusi saavat oman kategorian, joka nimetään “WWW: Sinun blogisi”.

Etuliite ilmaisee kyseessä olevan Kvaakin ulkopuolella tuotettu sisältö, ja blogisi mukaan nimetty kategoria säilyttää sen oman identiteetin.

Kirjoittamasi jutut näkyvät sinun nimissäsi, ja lukijoiden on helppo tutustua kaikkeen, mitä olet kirjoittanut.

Mitä tapahtuu siirron yhteydessä?

Saat oikeuden Kvaakin julkaisujärjestelmään ja voit muokata juttujasi itse. Jos tahdot vain arkistoida blogisi osallistumatta toimintaan, tekevät Kvaakin sisällöntuottajat tarvittavat muutokset puolestasi.

Blogin liittäessäsi hyväksyt, että myös muut sisällöntuottajat tekevät muutoksia – kuten muotoiluja, avainsanojen lisäämistä sekä pieniä korjauksia – sinun juttuihisi.

Sinulla on päätösvalta siihen, mitä sisältöä blogistasi siirretään. Sisältöä kuitenkin rajoittavat Kvaakin käytössäännöt, eikä Kvaak esitä sen vastaiseksi tulkittua sisältöä.

Siirrettyjä juttuja ei voi kommentoida, koska resursseja keskustelufoorumin lisäksi myös kommenttiosion moderointiin ei ole. Sen sijaan voit liittää juttujesi loppuun linkin, joka ohjaa keskustelun foorumin puolelle. Kun aiheesta ei ole vielä sopivaa ketjua, voit aloittaa uuden.

Mitä tapahtuu, jos en itse ole mukana?

Julkaisusopimukseen perustuen Kvaak esittää juttusi huolimatta siitä, osallistutko itse jatkossa toimintaan. Siten blogin liittäessäsi arkistoit sen pysyvästi osaksi Kvaakia.

Huomioiden sisällöntuottajien ja ylläpitäjien puolestasi tekemän työn, sinut nähdään yhteistyökumppanina, eikä julkaisusopimuksesta poiketen sinulle anneta oikeutta vetää blogiasi pois Kvaakista kerran sen liitettyäsi.

Mitä tapahtuu jutuille, jotka eivät liity sarjakuviin?

Tämä arvioidaan tapauskohtaisesti muun sisällön muodostaman osuuden määrästä ja aiheesta riippuen. Jos juttusi tulkitaan liittyvän läheisesti sarjakuviin, esimerkkinä animaatio ja figuurit, se voi hyvin olla tervetullutta sisältöä. Lähtökohtaisesti sisällön tulisi kuitenkin käsitellä sarjakuvia.

III) Arkistoi toisaalla julkaistut juttusi

Miksi arkistoisin juttuni Kvaakiin?

Jos olet julkaissut sarjakuvia käsitteleviä juttuja useissa eri julkaisuissa, voit koota ne yhteen Kvaakissa.

Arkisto siis pelastaa juttusi unohdukselta myös, kun alkuperäinen verkkojulkaisu on poistunut verkosta, tai juttujasi ei ole julkaistu internetissä.

Milloin voin arkistoida juttuni Kvaakiin?

Varmista ettei mikään jo olemassa oleva julkaisusopimus estä juttujesi julkaisemista Kvaakissa.

Jos juttujasi ei ole lainkaan internetissä, riittää että toimitat ne sähköisessä muodossa.

Jos juttusi eivät ole arkistoitavissa ts. tiedostot ovat sähköisiä, mutta sisältöä ei ole digitoitu, Kvaak tallentaa tiedostot kunnes ne voidaan digitoida.

Mitä tapahtuu arkistoinnin yhteydessä?

Saat oman kategorian, joka nimetään vakiomuotoisella etuliitteellä ja tunnisteella (“WWW: Sinun tunnisteesi”).

Kvaak valitsee tunnisteen, ellet itse sitä ehdota. Tunniste ei voi olla alkuperäisjulkaisun nimi silloin, kun se on esim. rekisteröity tai tekijänoikeuden suojaama. Kirjoittamasi jutut näkyvät sinun nimissäsi, ja lukijat voivat selata juttujasi sen perusteella, joten lähtökohtaisesti tunnisteen ei tulisi olla nimesi.

Muut arkistoinnin yksityiskohdat

Arkistointiin liittyvien muiden yksityiskohtien suhteen sovelletaan samoja linjauksia kuin blogien suhteen (kuvattu yllä).