Kolme kotimaista uutuutta

Arktinen Banaani julkisti Helsingissä Kirjan ja ruusun päivänä peräti kolme kotimaista albumia. Ajankohtaisia nimiä ovat nyt Jukka Tilsa (s. 1961), Kati Kovács (s.1963) ja Pauli Kallio (s.1960). Kvaakin toimittajat vierailivat kokkareissa. Kuvassa Kovács ja Arktisen Banaanin Harto Pasonen.

Julkistuksiin liittyi lounas Ravintola kappelissa, signeeraustilaisuus kirjakaupassa, tekijöiden haastattelut Espan lavalla ja lopulta iltakarkelot Sauna barissa. Saavuin myöhässä kuuntelemaan esityksiä. Kirsi Piha lopetteli juuri Kovácsin haastattelua. Kati itse ei oikein jaksanut enää hehkutella Vihreän rapsodian uusintajulkkareita muistellessaan 10 vuoden takaisia tuntemuksiaan. Alun perin Likeltä tullut alppari on jo pitkään ollut loppuunmyyty. Arktinen Banaani korjasi nyt tilanteen julkaisemalla lätyn samassa formaatissa, jossa se toi vuosi sitten julki Kovácsin kokoelman Miestennielijäksi sirkukseen. Piha tuntui aidosti diggaavan sarjakuvasta, ja Kovács myönsi, että osin omaelämäkerrallinen albumi oli aikanaan tärkeä juttu hänen urallaan. Naiset hoitivat haastattelun kunnialla läpi.

Esplanadin puisto ja hieman kalsea kojuruväs, houkuttelivat yllättävän niukasti kansaa pölyttämään kävelytien hiekkakäytäviä. Kauppa näytti käyvän nihkeästi, vaikka aamuinen pilvisyys oli vaihtunut päivän aurinkoisuuteen. Tavaraa oli sentään tarjolla pilkka hintaan. Ennen kipuamistaan lavalle Tilsa harmitteli, ettei päässyt Pihan tenttiin.
Päivän viimeinen kirjailijavieras joutui Henkka Hyppösen armoille. Heinämiehen housuista, kevättöiden keskeltä, Stadiin ponkaissut Tilsa hauskuutti yleisöä lakoniseen tyyliinsä. Luvattujen kymmenen minuutin ajan hän kertoi Zoppaa ja Zärvintä -kokoelman sisällöstä. Noin 120 -sivuinen keltainen järkele sisältää sarjakuvia yli 20 vuoden aikajänteellä. Nopeasti arvioiden noin viidesosa sisällöstä on eksoottista, eli täysin uutta tai harvoin nähtyä Tilsaa. Noin puolet sarjoista taas on nähty viimeksi Kurpitsa-albumeissa. Jonkinmoisesta ennätyksestä käynee sekin, että sivun mittainen sarja, Soppa, julkaistiin nyt jo (ainakin) neljännen kerran, tällä kertaa tosin väritettynä. Haatatteluissa Tilsa paljasti mm. että kuultuaan erään kollegan suunnittelemista kuudesta eri projektista, hän on itse ”ideoinut peräti 12 erilaista sarjakuva-albumia, jotka ovat eri vaiheissa.” Yksi näistä, ja ehkä todennäköisimmin toteutuva, on uusi Supermauno -seikkailu, jossa ”on tarkoitus syventää ja moniulotteistaa Supermaunon luonnekuvaa.”

Oli aika siirtyä Sauna bariin. Oikeat toimittajat jatkoivat nurkkapöydässä koko päivän jatkunutta kirjailijoiden ahdistelua. Päälle päätteeksi Banaanin Vesa Anttonen kyseli lyhyesti mikrofonin vahvistamana sekä Kallion, että Kovácsin tunnelmia. Meno ja meininki alkoi vihdoin maistua juhlakansalle, kun lämmittelybändi lopetti rokkaamisen ja Vesa Kataisto pääsi lauteille haastattelemaan Tilsaa. Molemmat olivat varsin notkeita. Ohjelman kruunasi Duo Kaukainen Pappa, jonka akustinen ja sähköinen blues-kitarointi tenhosi kutsuvieraat. Tilsan lyriikka toimii yhtä lailla musiikin kuin kuvienkin kumppanina.

Hesarista, Aviisista, Rumbasta ja Iltsikasta tuttu, noin 40 sivua sarjakuvaa sisältävä, Onnen lahjat, on käsikirjoittaja Pauli Kallion ”noin viidestoista” albumi. Mukana on strippien lisäksi myös puolen sivun sunnuntaisarjoja. Pisin juttu venyy kahdelle sivulle. Onnen lahjoissa on laaja hahmogalleria, eikä sen vitseistä puutu särmää.

Seuraavan kerran näitä albumeita juhlitaan perjantaina Tampereella ja ensi viikolla Kallio – Kovács -seurue matkaa Turkuun. Erityisesti Tampereen tapahtuma lienee kokemisen arvoinen, soittaahan siellä mm. orkesteri Jahnukaiset.