Tällä viikolla sarjakuvissa #25

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin. Palsta ilmestyy totutusta aikataulusta myöhässä, josta pahoittelut.

Tällä viikolla tietooni on saatettu peräti viisi ajankohtaista sarjakuviin liittyvää tapahtumaa. Tapahtumia on niin Lahdessa, Tampereella kuin Helsingissäkin, joten valinnanvaraa on. Vielä kun muistetaan Kemin sarjakuvapäivät 21.5 – 23.5 on toukokuu toiminnantäytteinen kuukausi sarjakuvaharrastajille. Tarjontaa on silmien ja maksojen täydeltä!

Sarjakuvia ja Tampere

Tamperelaisen sarjakuvan suurkatselmus ”Perskeles! Sarjakuvia Tampereelta” -näyttely on käytävissä Tampereella lauantaista alkaen (kuva 1). Näyttelyyn liittyy kesän aikana työpajoja eli sarjakuvantekokursseja.

Esillä on kopioita seuraavien tekijöiden sarjakuvista: J.P. Ahonen, Roope Eronen, Pauli Heikkilä & Markku Paretskoi, Pasi Heikura & Simo Frangen, Kristian Huitula, Otso Höglund, Juho Juntunen, Mikko Jylhä, Jussi Kaakinen & Petri Hannini, Kaltsu Kallio, Pauli Kallio & Mika Lietzen, Kati Kovacs, Jukka Tilsa, Ville Pirinen, Timo Kokkila, Timo Kähkönen & Vesa Ilmaranta, Marko Latva-Nikkola, Samuli Lintula, Johanna Lonka, Pekka Manninen, Jouni Mattila, Heikki-Pekka Miettinen, Timo Mikama, Tommi Musturi, Reima Mäkinen, Hannu Mänttäri & Johanna Sinisalo, Jyrki Paavola & Risto Nurisalo, Jouko Ruokosenmäki, Vilja Takalo

Sarjakuvanäyttely on Mediamuseo Rupriikin oheisnäyttely ja sinne pyrkiviltä peritään pääsymaksu. ”Perskeles! Sarjakuvia Tampereelta” on avoinna 8.5. – 28.9. ti-su klo 11-19 (ja 1.6.2004 alkaen: ti-su klo 10-19) osoitteessa Siperia, Frenckelinaukio 4, Tampere

Teksti: Reima Mäkinen
Lisätietoja: www.rupriikki.net

Sarjakuvia ja ruusuja

Kirjan ja ruusun päivänä 11.5 Helsingin Esplanadin lavalla haastatellaan sarjakuvantekijöitä. Kati Kovács ja Pauli Kallio nousevat lavalle haastateltavaksi Onnet lahjat –albumin tiimoilta kello 16.45. Kovácsia haastatellaan soolona kello 17.50, aiheena Vihreä rapsodia –sarjakuva. Tuoreeseen Zoppaa ja Zärvintä –retrospektiivikokoelmaan on koottu kulttipiirtäjä Jukka Tilsan sarjakuvia. Häntä haastatellaan kello 18.20.

Sarjakuvia ja bilettämistä

Sarjakuvantekijöiden haastattelurumba jatkuu kolmea päivää myöhemmin Tampereella. Arktinen Banaani ja Suuri Kurpitsa järjestävät Tampereen Klubilla Sarjisbileet perjantaina 14.5. Haastateltavina ovat kello 19 alkaen Kati Kovács, Pauli Kallio, Jukka Tilsa ja Pauli Heikkilä. Esiintymässä myös Tilsa & Co:n Jahnukaiset -yhtye sekä Heikkilä & Co:n Survival. DJ:na toimii monitoimimies Kallio.

Sarjakuvia ja nostalgiaa

Kevyt nostalgia –levy-yhtiö järjestää Nostalgia-iltapäivätapahtuman Lahden taidepanimossa lauantaina 29.5 (kuva 2). Tarjolla on elävää musiikkia, videotaidetta sekä myyntiä. Myyntipöytiä miehittävät muun muassa sellaiset sarjakuvan pienkustantajat kuin Asema, Boing Being, Daada Books, Napa Books ja Hans Nissen. Ilmaiseen tapahtumaan on tällä hetkellä varmistettu esiintyjiksi mm. Ville Leinonen, Markku Peltola ja Janne Lauriala. Tapahtuma jatkuu iltaklubilla Iloisessa kulkijassa. Kvaak uutisoi Nostalgian uudelleen ja päivitetyin tiedoin lähempänä tapahtuma-ajankohtaa.

Lisätietoja: Kevyt nostalgia kotisivut – päivityksiä tulossa

Sarjakuvia ja pylväitä

Asema-sarjakuvakustantamo on avannut näyttelyn Helsingin Aralis-keskuksessa. Näyttelyn työt ovat Suomen sarjakuvaseuralle varatuissa näyttelypylväissä. Sisäänpääsy kirjastokeskukseen on ilmaista. Aralis on avoinna ma-to 10-20, pe 10-16, la 10-15, osoittessa on Hämeentie 135 A.

Lisätietoja: Araliksen sivut (vaati kirjautumisen)

Suomalaiselle ja Ruotsalaiselle ehdotettu nimikkokatua (ei norjalaiselle)

Kari Suomalaiselle ja Aku Ankan ensimmäiselle päätoimittajalle Sirkka Ruotsalaiselle on ehdotettu nimikkokatua, tietä tai puistikkoa Helsinkiin. Toimittaja Jaakko Ojanteen tekemää ehdotusta käsitellään Nimistötoimikunnan tekemän esityksen perusteella Helsingin Kaupungin hallituksen kokouksessa ensi keskiviikkona.

Teksti: Reima Mäkinen
Lähde: HS 5.5.

Euro-Disneyn teemapuistolta eurot lopussa

Disney-yhtymän vaikeudet jatkuvat: Euro-Disney -huvipuistoa uhkaa konkurssi. Pariisin liepeillä sijaitsevan huvipuiston tappiot kolminkertaistuivat viimeisen puolen vuoden aikana, takkiin tulee tällä hetkellä noin 9 miljoonaa kuukaudessa. Summa on yli 10 prosenttia koko liikevaihdosta ja tällä tahdilla yhtiön kassa uhkaa tyhjentyä toukokuun lopussa. Jatkaakseen toimintaansa kaikesta huolimatta Euro-Disney on käynnistänyt aikatauluneuvottelut velkojiensa kanssa.

Teksti: Reima Mäkinen
Lähde: HS 30.4.

Uutuushylly

Olen pitänyt Witchblade & Darkness –sarjakuvan ilmestymistä yhtenä todisteena antikristuksen olemassaolosta. Ateismini kuitenkin vahvistuu hetki hetkeltä, kun sarja ryömii kohti viimeistä numeroaan. Toiseksi viimeinen numero Top Cow –yhtiön supersankareita esittelevästä antologiasta on nyt lehtipisteissä.

Spider-man –lehden numerossa 5/2003 jatkuu Hämähäkkimiehen ja Venomin kamppailu. Tasapaksusta tarinasta vastaa Paul Jenkins ja kulmikkaasta kuvituksesta Humberto Ramos.

Nettiruudut

Olen päivittänyt Katuoja-sivuston uusilla arvioilla. Totuttuun tapaan arvioissa käydään läpi lehtipistesarjakuvia, omakustanteita sekä tuontikamaa.

Sarjakuvia omenapuissa

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi uutisoidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista voi ja kannattaa lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.

Tällä viikolla kiitokset avusta kuuluvat Reima Mäkiselle ja Vesa Kataistolle