Micah Wright: Valehtelija

Ensimmäisenä asian uutisoi sunnuntaina 2. toukokuuta Washington Post, joka oli viime kesänäkäsitellyt Wrightia ja hänen juuri julkaistua kirjaansa “You Back theAttack! We’ll Bomb Who We Want!”, johon oli koottu Wrightin luomiasatiirisia “remiksauksia” vanhoista, enimmäkseen toisen maailmansodanaikaisista amerikkalaisista propagandajulisteista. Oikeidenerikoisjoukkojen veteraanien vihjeen perusteella Washington Postintoimittaja pyysi armeijalta tietoja Wrightin sotilasurasta, joka osoittautui olemattomaksi.

Wright ennakoi jutun julkaisun tunnustamalla etukäteen valheensa viestissä, jonka hän julkaisi verkkosivuillaan sekä keskustelufoorumillaan (saattaa vaatia rekisteröitymisen). Viestissä Wright kertoi saaneensa tappouhkauksia julkaistuaan Internetissä ensimmäiset propagandajulisteensa.Puolustuksekseen hän väitti olevansa erikoisjoukkojen veteraani, jasuoranaisten tappouhkauksien määrä romahti. Pieni valhe kasvoi isoksivalheeksi, ja lopulta sitä toistivat Wrightin ällistykseksi eräät maansuurimmista sanomalehdistä.

Wrightin tunnustus itsessäänkuitenkin aiheutti epäilyksiä. Ensinnäkin viesti oli alunperin päivättyhuhtikuun 15. päivälle, mutta se sisälsi viittauksen Afganistanissa 22.päivä kuolleeseen jalkapallo- ja sotilassankariin, Pat Tillmaniin.Lisäksi vaikutti siltä, että Wright yritti sysätä vastuutahuijauksestaan uutisvälineille, jotka eivät ymmärtäneet tarkistaa hänenjuttujensa todenperäisyyttä. Wright on sittemmin muuttanut päiväykseksi25. huhtikuuta ja poistanut kohdat, joissa hän selitti huijauksenkehittymistä mediassa. Alkuperäisen viestin sai talteen bloggaaja Jim Treacher. Todistettavasti Wrightin tunnustus kuitenkin tuli julkiseksi vasta hänen foorumiviestinsä kautta lauantaiaamuna 1. toukokuuta.

Kaikenhuipuksi Wrightin kertomus tapahtumien kulusta edelleen eroaaWashington Postin versiosta. Wrightin mukaan hän tunnusti huijauksenoma-aloitteisesti julistekirjansa kustantajalle Seven Storiesille, jokaotti yhteyttä Washington Postiin. Toimittaja Richard Leiby on kuitenkinottanut yhteyttä useisiin juttua käsitelleisiin Internet-sivustoihin,ja tähdentänyt, että huijaus paljastui heidän tutkimuksiensa kautta, jatieto Wrightin tunnustuksesta tuli vasta Leibyn ilmoitettuakustantajalle paljastusjutusta.

Huijauksen seuraukset eivät oletäysin selvät. Wrightin kirjoittama, DC Comicsin julkaisema Stormwatch:Team Achilles oli kriitikkojen lemmikki, mutta lehden oli jo ilmoitettupäättyvän levikin pienuuden takia. Wrightilla kuitenkin oli jo toinenprojekti DC:lle valmisteilla, oman käden oikeutta ja suuryhtiöidenkorruptiota käsittelevä Vigilante. DC ei ole toistaiseksi kommentoinut,miten Wrightin huijaus vaikuttaa Vigilanten kohtaloon. WashingtonPostin mukaan Seven Stories on peruuttanut toisen julistekirjan “IfYou’re Not a Terrorist, Then Stop Asking Questions” julkaisun, ja “YouBack the Attack!”-kirjan tulevista painoksista poistetaan Wrightinkertomus fiktiivisestä laskuvarjohypystään Panamaan.

MyösWrightin sepittämä esipuhe Oni Pressin sarjakuvaan “Queen &Country: Declassified” saatetaan poistaa tulevista painoksista yhtiön edustajan mukaan.Kyseisessä esipuheessa Wright kertoo Itä-Saksan matkasta, jonka hänteki suomalaisen isäntäperheensä kanssa ollessaan vaihto-oppilaana.Vaihto-oppilasvuotensa ansiosta Wright on tullut tunnetuksi myösSuomessa, sillä sen innoittamana hän kirjoitti Stormwatch: TeamAchilles -sarjakuvaan suomalaisen hahmon, Jukko Hämäläisen, ja omistiyhden lehden numeroista supersankarien valtaaman Suomenvaihtoehtohistorian käsittelyyn. Mikäli Wrightin esipuhe onkokonaisuudessaan tekaistu, voi olla, että myös suomenkielisiäkirosanoja vuolaasti viljelevä Jukko on syntynyt valheesta.

KeskusteluWrightin foorumilla on ollut kiivasta. Tätä kirjoitettaessa huijaustakäsitteleviä viestejä oli kerääntynyt yli 450, kahden ja puolenvuorokauden sisällä Wrightin tunnustuksesta. Monet Wrightin fooruminkävijöistä katsoivat olevansa hänen ystäviään, ja osallistuivattietämättään huijaukseen puolustaessaan häntä palaneen käryähaistaneiden erikoisjoukkojen veteraanien syytöksiltä. PresidenttiGeorge W. Bushin käyttämän, itsemurhaterroristia tarkoittavanuudissanan mukaisesti “Suicider”-foorumina yleisesti tunnetunkeskustelualueen ilmapiiriä, sekä Wrightin omia tulevaisuudennäkymiäkuvaa hyvin Wrightin uusin versio sivuston tiuhaan vaihtuvastaotsakkeesta: The Micah Wright Career Suicider Forum

Muut lähteet:
Newsarama
Comic Book Resources

3 vastausta artikkeliin “Micah Wright: Valehtelija”

  1. Hyvä juttu. Jos saa viilata niin neloskappaleessa menevät huhti- ja toukokuut sekaisin.

  2. Mitä muuta Wrightista voidaankin sanoa, niin täytyy sanoa että hän kirjoitti todella hyviä tarinoita. Ei olisi ensimmäinen kerta kuin kirjoittajalla menee (tietoisesti tai tiedostamatta) todellisuus ja fiktio sekaisin. Neil Gaimankin buustasi omaa “vakavuuttaan” väittäen Dream Huntersin perustuvan oikeaan tarinaan, vaikka koko homma oli sepitettä – mutta se ei muuta tarinan omia ansioita yhtään, päinvastoin!

    Wright työt erottuvat edukseen. Kenties ne eivät ole kaikki olleet kaupallisia menestyksiä (olisivatkin!) mutta tylsiä ne eivät ole. Kriitikotkin tykkäävät. Jos Vigilante ilmestyy, niin sitä ostelen. Odotellessani ostan Team Achillesin ensimmäisen volumen ja kerään ne irtonumerot joita ei volumeen koota, kiitos lehden peruutuspäätöksen.

    Ja hieno artikkeli, RR.

Kommentit on suljettu.