Kritiikin kannukset Ville Tietäväiselle

Suomen arvostelijain liitto on myöntänyt vuoden 2004 Kritiikin kannukset Ville Tietäväiselle. Kyseessä on vasta toinen kerta, kun kannukset myönnetään sarjakuvantekijälle.

Lautakunta toteaa perusteluissaan seuraavaa: Kuvittajanakin meritoituneen Tietäväisen toinen albumi Linnut ja meret on täysipainoinen, kansainväliset mitat täyttävä tragedia. Tietäväinen on kehittynyt niin kertojana kuin piirtäjänä huimasti verrattuna 1996 ilmestyneeseen esikoiseensa, Thaimaahan sijoittuneeseen Hymyilevään kuuhun, jonka hän teki Harri Hannulan kanssa. Hienoviritteinen Linnut ja meret nostaa hänet samantien suomalaisen sarjakuvan valioliigaan.
Rakenteen ja kerronnan tasoilla albumi toimii moitteettomasti. Tietäväisen kompositioiden ja perspektiivien hallinta on yhtä ensiluokkaista kuin hänen värinkäyttönsä. Linnuissa ja merissä hän kykenee poikkeuksellisella tavalla välittämään lukijalle suurkaupungin tilallisen kaaoksen elettynä ja ruumiillisena. Sarjakuvassa on harvoin käytetty akvarellia ja guassia yhtä hienovireisen hallitusti.
Viime vuosikymmenen puolivälin Hongkongiin, aikaan ennen Ison-Britannian ja Kiinan välillä tapahtunutta vallanvaihtoa sijoittuvassa albumissa kulkee lomittain kaksi tarinaa. Toinen, tarkemmin ja koskettavammin kuvattu tarina kertoo hongkongilaisesta nuoresta parista, joka haluaa päästä irti suvun ikeestä. He eivät suostu olemaan rakastamatta toisiaan tai alistumaan Katien vaikutusvaltaisten vanhempien käskyläisiksi. He yrittävät elää omalla tavallaan, omien ehtojensa mukaan.

Toinen tarina kertoo vietnamilaissyntyisestä pakolaisperheestä, joka joutuu Hongkongin viranomaisten mielivallan kohteeksi. Kaksi kertomusta risteytyvät toisiinsa traagisella tavalla.
Tietäväisen albumin ihmis- ja valtakäsitys tuntuvat aluksi miltei lohduttomilta. Hänen henkilöhahmonsa rimpuilevat kasvottoman systeemin (Hongkongin maahanmuuttoviranomaiset ja poliisi) tai kaikkialle ulottuvan perheen kynsissä. Voimat ennen meitä syntyneet tuntuvat pitävän hahmoja otteessaan, vaikka he kuinka sätkisivät.
Toisaalta Tietäväinen nostaa vastavoimaksi lujatahtoisuuden. Tulee pyrkiä vapauteen, tulee pyrkiä toteuttamaan omaa tahtoa – eikä saa antaa periksi.
Tästä näkökulmasta Tietäväisen albumi voisi itse asiassa sijoittua mihin tahansa. Puhe individualismin ja yksilön oman elämän hallinnan puolesta tuntuu ajankohtaiselta myös nyky-Suomessa. Kohtalouskoon ei kannata alistua.

Suomen arvostelijain liitto ry on jakanut vuodesta 1962 asti vuosittain Kritiikin Kannukset -nimisen tunnustuspalkinnon vuoden aikana merkittävän taiteellisen läpimurron tehneelle, lähinnä nuorelle taiteilijalle tai taiteilijaryhmälle.
Vuoden 2004 Kritiikin kannusten lautakunnassa olivat mukana kriitikot Kirsti Vanninen (lautakunnan puheenjohtaja), Ville Hänninen, Hanna Johansson, Kai Kiviranta, Juri Nummelin, Marita Nyrhinen ja Päivi Taussi-Forsman.

Kritiikin kannusten saajat

2 vastausta artikkeliin “Kritiikin kannukset Ville Tietäväiselle”

Kommentit on suljettu.