Tällä viikolla sarjakuvissa #23

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin.

Kirjastojen kokoelmien kierto hyytyy

HS kertoi 21.4. kulttuurisivullaan kirjastojen taloudellisesta ahdingosta otsikolla OPM: Kirjastojen kokoelmat museoituvat. Jutussa viitataan Opetusministeriön maaliskuussa julkistamaan kirjastotilastoon, joka kertoo että lainausten määrän jatkuvasta kasvusta huolimatta, kirjastojen hankintamäärärahat ovat yhä laskussa. Kulttuuriasiainneuvos, Kirsi Kekki, tarkentaa että kyse on jo kymmenen vuotta jatkuneesta säästötrendistä, minkä johdosta voidaan yleistäen sanoa, että kokoelmat eivät uusiudu.

Tilasto kertoo, että vanhentuneen aineiston poistaminen kokoelmista on hidastunut. Vastaavasti Ministeriön laskelmien mukaan kirjastojen aineistomäärärahat ovat vuodesta 1991 vähentyneet 36% kun puhutaan reaalihinnoista. Viime vuoden huolestuttavin uutinen oli Kekin mukaan lastenkirjojen kohdalle osunut 8%:n leikkaus. Sarjakuvia HS ei tässä yhteydessä mainitse, mutta mm. Heikki Jokisen ja Merja Heikkilän tekemistä tutkimuksista tiedetään, että ne ovat kirjastojen ylivoimaisesti lainatuinta aineistoa. Voimme myös jäädä pohtimaan, mitä kustantajien kannalta merkitsee se, että samaan aikaan kun hankintamäärähat ovat pudonneet yli kolmanneksen, on vuosittain julkaistujen kotimaisten albumien nimikemäärä suurin piirtein tuplaantunut.

Lähde: Helsingin Sanomat
Teksti: Reima Mäkinen

Hei, kato

Harvey Kurtzmanin mukaan nimetyn Harvey-palkinnon saajaehdokkaat ovat nyt julkistettu. Palkinnot jaetaan 26. kesäkuuta New Yorkin Museum of Comic and Cartoon Art –museossa, MoCCA –festivaalin yhteydessä. Ehdokaslista löytyy Harvey-palkinnon kotisivuilta. On kiinnostavaa, vaikkei tavatonta miten lähes jokaisessa kategoriassa on edustettuna mainstream- ja indy-sarjakuvaa.

Toisen arvostetun sarjakuvapalkinnon, Eisnerin ehdokkaat onkin jo ehditty uutisoida Kvaakissa.

Super 8 näyttäytyy

Super8 on kalliolainen taiteilijayhteisö, johon kuuluu kuvittajia, sarjakuvantekijöitä, graafisia suunnittelijoita ja animaattoreita. He nyt ovat koonneet ja avanneet ensimmäisen yhteisen näyttelynsä. Näyttely järjestetään aktiiviseksi osoittautuneessa Galleria Myymälä2:ssa. Tilassa on nähtävillä 3D-sarjakuvia, animaatioita, valokuvia ja piirroksia.

Super8 –kollektiiviin kuuluvat Tom Backström (Müsta Kirahvi), Ilja Karsikas, Jussi Karjalainen Jr, Karri Laitinen, Christer Nuutinen (Rillituotanto), Kati Rapia, Jenni Rope (Napa Books), Matti Riikonen ja Kasper Strömman (King Nosmo).

Super8 –näyttely on avoinna välillä 16. 4. – 16. 5. 2004 ti-su 12-18. Osoite on

Galleria Myymälä2
Uudenmaankatu 23 F
00100 Helsinki

Yhteisö järjestää Galleriassa myös +Super8-Klubin lauantaina 8.5. klo 18-22. Tapahtumassa esiintyvät livenä Silmu, Marian Valinta sekä Vectors feat. Black Peider. DJ:na toimivat Musta Kirahvi ja King Nosmo.

Uutuushylly

Tämä uutuus huomioidaan vähän myöhässä, mutta kyseessä on kuitenkin omanlaisensa merkkitapaus: Myrkky ylittää uskomattoman 150 numeron rajapyykin! Juhlan kunniaksi numerossa 3/2004 ollaan juhlavissa 150-tunnelmissa – bileissä mukana tutut Myyntimies Mynttinen, Pera Pervo, Pornostarat ja onpa mukana myös leffaparodia Lovettomat 3. Lisäksi paljastetaan Myrkkypuntarin 2004 tulokset: ketkä ovat vuoden kovimmat kasvot?

Kahden jo 51 vuotta ilmestyneen sarjakuvavanhuksen, Tex Willerin ja Korkeajännityksen, kaikista iteraatioista on hankala pitää tarkkaa kirjaa, mutta yritämme. Tällä viikolla hyllystä löytyvät pulp-henkisesti nimetty Maxi-Tex –sarjakuva Kalmankalinaa Wyomingin luutarhassa sekä Korkkaripokkari Talttumattomat.

DC-Spesiaalin numero 2/2004 on ilmestynyt. Siinä jatkuvat Mark Waidin ja Leinil Yu:n uudelleenkerronta Teräsmiehestä, Jeph Loebin ja Jim Leen tuttua kuvastoa kierrättävä Batman sekä Waidin ja maalari Alex Rossin Valtakunta ja voima, jossa on niin paljon supersankareita ettei niitä laskisi edes Matti Nykänen.

Nettiruudut

Tällä viikolla Kvaakissa on arvioitu uusi ankkakirja. Arvion on kirjoittanut Timo Ronkainen.

Sci-fi-novelleihin ja -uutisointiin keskittynyt Kalaksikukko-sivusto on julkaissut kattavan esseen mangan perusteista. Laura Ahlstedin kirjoitelma kertoo tiiviisti mangan esihistoriasta, kehityksestä ja nykyhetkestä.

Juha Veltti julkaisee kotisivuillaan jatkuvajuonista the First Man –sarjakuvaa (2. kuva). Veltti tekee sarjakuvaa 10-20 sivun kuukausittaisissa erissä. Tällä hetkellä on ilmestynyt kolme osaa. Tekijä itse luonnehtii sarjakuvaansa Vertigo-henkiseksi ja siinä voikin nähdä vaikutteita Dave McKeanilta ja Warren Pleecelta. Jälki on kiinnostavaa ja onkin hauska nähdä, kuinka sarja tästä vielä kehittyy. Veltin sivuilla on myös muita sarjakuvia ja kuvituksia.

Sisko tahtoisin jäädä, mutta sarjakuva on kuuma

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi uutisoidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista voi ja kannattaa lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.

Tällä viikolla kiitokset avusta kuuluvat Reima Mäkiselle