Eisner -ehdokkaat julkistettu

Vuosittain jaettavien Will Eisner Comic Industry Awards -palkintojen ehdokkaat on julkistettu. Äänestysliput ovat juuri lähteneet valituille sarjakuvantekijöille, toimittajille, kustantajille ja jälleenmyyjille. Mainetta ja kunniaa lohkeaa tänä vuonna 26 sarjassa.

Ehdokkaat ovat pääosin tuttuja ja asemansa vakiinnuttaneita nimiä. Pohjois-Amerikan ulkopuolinen sarjakuvatuotanto ei listoilla komeile.
Eurooppalaista sarjakuvaa edustavat Philippe Dupy ja Charles Berberian (Herra Jean) , Joann Sfar (Pikku vampyyri), Marjane Satrapi (Persepolis) sekä Yves Chaland postuumilla Freddy Lombard -kokoelmallaan.
Supersankareiden rinnalla artsu-osasto on kohtuullisen hyvin esillä. Tämän takaavat Art Spiegelmanin ja Chris Waren kaltaiset isot heput. Taide tunkee baskeriaan myös trikoisiin, mistä osoituksena ovat mm. Kyle Bakerin Plastic Man -lämmittely ja James Sturmin & Guy Davisin Unstable Molecules.
Mangan unohtaminen listalta on sen sijaan, markkinatilanteet huomioon ottaen, räikeä epäkohta. Japanilaisnimiä on mukana vain muutama. Osamu Tezuka -vainaa pitää kuitenkin urheasti aurinkolippua ylhäällä Buddhan ykkös ja kakkos-volyymin voimin.

Ehdokasasettelussa Suomi hävisi Ruotsille tänä vuonna maalein 0-1. Paras sarjakuvaan liittyvä kirja -sarjassa on ehdolla nimitäin länsinaapurin sarjakuvapotso, Fredrik Strömberg, kirjallaan Black Images in the Comics.

Tämän vuoden Hall of Fameen tuomarit ovat jo valinneet Otto Binderin ja John Stanleyn. Yleisö saa lisäksi äänestä kaksi tekijää tai tekijäparia lisää listasta, jossa ovat mukana mm. René Goscinny ja Albert Uderzo (Asterix) sekä Kazuo Koike ja Goseki Kojima (Lone Wolf and Cub).

Kustantajien saamia ehdokkuuksia on eniten DC Comicsilla (35). Dark Horse tulee toisena 15:lla. Fantagraphicsilla ja Marvel Comicsilla on molemmilla 8 ehdokkuutta ja Top Shelfillä 4. Kvaak palaa Eisner-palkintoihin San Diego Comic-Con Internationalin jälkimainingeissa. Viime vuoden Eisner -ehdokkaista ja -palkituista kirjoitti Kvaakissa Juha Kouvalainen. Muuten, tänä vuonna webbisarjiksia ei ainakaan nopealla silmäilyllä ehdokaslistalta erottunut.