Mitsuteru Yokoyama kuollut

Mangan sivuilta supersuosioon ampaisseiden jättiläisrobottien keksijänä parhaiten tunnettu, Mitsuteru Yokoyama, kuoli kotonaan Tokiossa viime torstaina. Liki 70 -vuotias kertoja oli ehtinyt jo vetäytyä eläkkeelle, mutta hänen tuotantonsa innoittaa yhä uusia sukupolvia.

Mitsuteru Yokoyama syntyi Koben kaupungissa 18 kesäkuuta 1934. Kobessa hänen kerrotaan myös ihailleen sota-aikana ylilentäviä amerikkalaisten B-29 pommikoneita. Vähintään yhtä suuri vaikutus lentävien jättiläisten keksimiseen ja Yokoyaman uraan oli mangan jumalalla, Osamu Tezukalla.

Rautamies 28

Yokoyaman debyytti oli Toukoudou -lehdessä vuonna 1955 julkaistu sarja Otonashi no Ken. Seuraavana vuonna hän alkoi piirtää Tetsujin 28-go -sarjaa pojille suunnattuun Sunday Comics -lehteen. Tezukan robottisarja, Tetsuwan Atomu, oli alkanut ilmestyä jo vuonna 1951. Yokoyaman neronleimaus oli tehdä jättirobotista nuoren pojan kaveri. Poika auttaa poliisia ohjaamalla robottiaan eväslaatikkovirityksen näköisen joystickin avulla.
Vasta myöhemmin yleistyi käytäntö tehdä pikkuroboteista söpöjä lemmikkejä ja titaaneista taistelijoita. Frank Millerin ja Geoff Darrowin Iso Heppu ja Rusty Robottipoika (Like 1995) on ilmiselvä kunnianosoitus näille kahdelle pioneerille.

Molemmat robottisarjat animoitiin Japanissa vuonna 1963. Oikeudet Tezukan piirtämän ”atomipojan” seikkailuihin myytiin nopeasti yli 20 maahan. U.S.A.:ssa sarja dubattiin ja nimettiin uudelleen Astroboyksi. Yokoyaman anime lähti valloittamaan maailmaa heti Tezukan toisen työn Jungle Taitein jälkeen. Anime oli poikkeuksellisesti mustavalkoinen, ja vuonna 1964 se sai jenkkilevityksessä nimekseen Gigantor. Sarjaa kutsuttiin myös nimillä Ironman # 28 ja Super Robot # 28.
Näitä seurasivat Go Nagain sarjat Getta Robotto (The Starvengers) ja Force Five, jonka suunnitteluun osallistui myös Reiji Matsumoto. Myös Tezuka siirtyi jättiroboteihin ja hänen Space Giants -sarjastaan tehtiin näytelty tv -sarja nimeltä Magma Taishi (Captain Magma). Lännessä koettiin todellinen jättirobottibuumi. Piirrosleffojen ”kylkiäisinä” piirrettiin näitä robottisarjoja uuteen kuosiin niin Italiassa, Argentiinassa, Perussa, Venezuelassa kuin U.S.A:ssakin.
Lännessä alkoi sarjakuvien puolella pian syntyä myös omaa robottikantaa, esimerkkinä tästä mm. Shugon Warriors, Macross, Robotech Defenders sekä The Transformers. 1980 -luvulla U.S.A:n televisiossa pyörivät myös animesarjat Voltron, Gobots ja Defender of the Universe.
Transformers lelut myivät avausvuonnaan enemmän kuin mikään vastaava rihkama aikaisemmin. Kerrotaan jopa jonkun naisen loukkaantunenn joulun 1984 myyntirytäkässä. TF-lelut menivät kaupaksi 100 miljoonan taalan edestä.

Tetsujin 28-go sarja tehtiin uudelleen ensimmäisen kerran vuonna 1980. Tokyo Movie Shinsha nimesi sen Uudeksi Tetsujiniksi (Shin Tetsujin 28-go). Kaikkein tuorein anime-versio sarjasta, Tetsujin niju-hachigo, alkoi pyöriä Japanin televisiossa tässä kuussa.
Toisen ja neljännen piirrossarjan välissä ehdittiin tehdä vielä Giant Robo: The Animation (vv. 1992-1998, 7 osaa).
Aiemmilta vuosikymmeniltä on sen sijaan peräisin näytelty jättirobotti-tv-sarja ja elokuva. U.S.A:ssa sarjaa markkinoitiin nimellä Johhny Sokko and his Giant Robot. Johnny Sokko and his Flying Robot -elokuva on puolestaan yksi hulluimmista japani-kalkkunoista kautta aikain.
Vallalla lienee taas jonkin sortin robottivillitys, sillä Japanin teattereihin odotellaan kuluvan vuoden lopulla vielä aivan uutta Tetsujin 28-go -näytelmäelokuvaa!

Jättiläismäinen ura

Uransa aikana Yokoyaman sanotaan tehneen kaikkiaan 230 mangaa. Useimmat näistä ovat nykyään arvokkaita keräilyharvinaisuuksia. Taiteilija sekoitti mielellään toisiinsa eri lajityyppien hahmoja ja ominaisuuksia. Niinpä ei ole tavatonta nähdä hänen sarjoissaan robottien rinnalla pukumiehiä, samuraita tai ninjoja.

Yokoyama piirsi sarjakuviksi myös useita vanhoja kiinalaistarinoita. Näistä ehkä kuuluisin on 60 kirjaa sisältävä Romance of the Three Kingdoms, josta Yokoyama sai Mangapiirtäjien yhdistyksen palkinnon vuonna 1991. Animesarjojen lisäksi monista Yokoyaman mangoista tehtiin myös näyteltyjä tv-sarjoja.

W.i.t.c.h. vuonna keppi ja katana

Robottigenren lisäksi Yokoyamalla oli sormensa pelissä myös shoujo-lajityypin synnyttämisessä. Ensimmäinen tytöille suunnattu ”magical girls-anime” perustui Yokoyaman sarjakuvaan Mahoutsukai Sarii (Sally, the Witch), jota Ribon Mascot alkoi julkaista vuonna 1966.
Sarjakuva kertoo Sarii Yumenosta, taikamaan pienestä prinsessasta, joka ihastuu maapallon elämään niin, että tulee tänne asumaan nuorempine sisaruksineen. Sally pitää taikavoimansa salassa, vaikka kulmakunnan ongelmien ratkomisessa niitä usein tarvitseekin.
Muita Yokoyaman laajemmin tunnettuja töitä ovat Otenba Tenshi ja Babel II.

Lisätietoja: Lista Yokoyaman töistä
BBC:n julkaisema uutinen Mitsuteru Yokoyaman kuolemasta

Yksi vastaus artikkeliin “Mitsuteru Yokoyama kuollut”

Kommentit on suljettu.