The Story of Zon sai tukea Suomen Kulttuurirahastolta

Viime viikolla Suomen Kulttuurirahasto julkisti apurahansaajansa. Kuvanveistäjä Sakari Peltola sai tukea kivestä veistettävän kolmiulotteisen sarjakuvateoksen toteuttamiseen. Kvaakin toimittaja kysyi, mistä oikein on kyse.

Loimaalla asuva Sakari Peltola (s. 1972) on tehnyt kolmiulotteista kuvanveistoa ja sarjakuvaa yhdistävää kokonaisuutta, joka kantaa nimeä The Story of Zon.

“Olen työstänyt tätä nyt reilun kolmen vuoden ajan ja valmiita ‘kohtauksia’ on nyt reilut 140 kappaletta,” kertoo Peltola. “Kivestä työstettävät veistokset sijoittuvat ‘3D-ruutuihin’, joiden kohtauksista muodostuu yhtenäinen tarina.”

(c) Sakari Peltola

Kyse ei siis ole strippimuotoisesta patsaiden kokoontumisesta, vaan täysimittaisen albumin tekemisestä. Kivestä.

“Yksi kohtaus tai ruutu painaa keskimäärin noin sata kiloa ja sen veistämiseen kuluu aikaa viikosta kahteen,” selventää Peltola työnsä mittavuutta. “Onhan tässä ollut ja tulee olemaan vielä kova savotta ennen kuin koko homma valmistuu.”

Kerrottava tarina vaatii sarjakuva-albumin mittaa.

“Tarinan päähenkilönä on Zon, joka syntyy, elää nuoruutensa ja kohtaa aikuisten absurdin maailman. Hän kokee esimerkiksi arkipäivän byrokratian, menee tehtaaseen töihin, joutuu leikkausten myötä työttömäksi ja alkaa etsiä paikkaansa ja itseään milloin eri uskonnoista, politiikasta, taiteesta tai päihteistä,” Peltola kuvailee. “Lopulta Zon päättää paeta luonnon helmaan, mutta siellä on vastassa ihmisten aiheuttama tuho ja hävitys.”

Lopputulos on käsikirjoituksen mukaan dystopia ja länsimaisen yhteiskunnan kritiikkiä. Sarjakuvamaisuus antaa mahdollisuuksia kertoa eri tavoin kuin perinteinen kuvanveisto.

“Sarjakuvallisuus nostaa esiin populaarikulttuurin tuttua kuvastoa,” aloittaa Peltola ja jatkaa. “Kova ja ikiaikainen kivi puolestaan vertautuu muinaisten kulttuurien veistotaiteeseen.”

Sarjakuvan lukijan tai veistotaiteen kokijan tueksi Peltola on suunnitellut joitakin täkyjä.

“Kertomus pitää sisällään dramaattisia juonenkäänteitä, takautumia ja vaihtoehtoisia loppuja,” Peltola paljastaa. “Kertomukseen kuuluvat myös teosten nimet ja tekstiosuudet.”

(c) Sakari Peltola

Kunhan ‘veistosruudut’ ovat valmiit, niin luvassa on myös verkkosivut ja kirja. Näiden Peltola arvelee valmistuvan aikaisintaan vuonna 2022.

The Story of Zon kuvataiteilijamatrikkelissa

Sakari Peltolan kotisivut

Suomen Kulttuurirahaston helmikuun 2021 jaossa tuettiin myös seuraavia sarjakuvahankkeita:

Fil. maisteri Laura Antola
13 000 € supersankarisarjakuvien suomalaisia mukaelmia käsittelevään väitöskirjatyöhön, Yleisrahastosta

Tait. maisteri Johanna Aulén
13 000 € Tšernobylin koirat -sarjakuvakirjan tekemiseen, Yleisrahastosta

Tuottaja YAMK Kalle Hakkola
6 500 € Sanni ja Joonas -lastensarjakuvasarjan neljännen osan kirjoittamiseen, Teresia ja Rafael Lönnströmin rahastosta

Tait. maisteri Petteri Kantola
26 000 € sarjakuva-albumin loppuunsaattamiseen, Huhtamäen rahastosta

Tait. maisteri Tommi Musturi
26 000 € Future-sarjakuvaromaanin tekemiseen, kaksivuotisen apurahan ensimmäisen vuoden apurahana, Rauha ja Isak Julinin rahastosta

Tait. kand. Kati Närhi
13 000 € sarjakuvakirjan tekemiseen, Yleisrahastosta

Tait. maisteri Miissa Rantanen
11 000 € Outsider-sarjakuvajulkaisun tekemiseen yhdessä erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden kanssa, Taidetta hoitolaitoksiin -apurahana, Yleisrahastosta

Tait. ja kuvatait. maisteri Katja Tukiainen
26 000 € sarjakuvataiteelliseen työskentelyyn, kaksivuotisen apurahan ensimmäisen vuoden apurahana, Eeva Rauhankallion rahastosta

Kuvittaja Miila Westin
13 000 € taiteelliseen työskentelyyn sarjakuvataiteilijana, Aino ja Einari Haakin rahastosta

Kvaak toivottaa työniloa kaikille apurahansaajille!