Itse valtiaat valkokankaalle

Suomen Spitting Image eli Itse valtiaat, tietokone-animoitu poliittinen satiirisarja on muovautumassa myös pitkäksi elokuvaksi.

Iltalypsyn korvannut animaatiosarja sai aluksi viileän vastaanoton katsojakunnalta mutta tekijätiimi löysi pian oikean rytmin ja sarja katsojansa. Monet sarjan karikatyyreista ovat tuoneet lisänostetta alkuperäisille esikuvilleen, ainoa vakavampaa kritiikkiä esittänyt on Ville Itälä (kok), joka syytti Itse valtiaita maineensa kärsimisestä.
Muuta sarjassa esiintyvät poliitikot, kuten presidentti Tarja Halonen (sdp) puolestaan kehuvat katsovansa Itse valtiaita aina kun ehtivät. Ben Zyskowicz (kok) käyttää näköishahmoaan avoimesti itsensä markkinoinnissa. Myös katsojat pitävät sarjasta, Itse valtiaat on saanut mm. kaksi Venla-patsasta parhaana viihdeohjelmana ja yleisön suosikkina.
Sarjasta on tehty myös pari pitempää jaksoa, kuten Avaruusmusikaali, ja muutaman jakson pohjatarinaa sekä kuvitusta on käytetty tähän asti kolmessa ilmestyneessä sarjakuva-albumissa (Filmiteollisuus ja Arktinen Banaani). Nyt ohjaaja Riina Hyytiä on ilmoittanut, että Itse valtiaista tehdään myös pitkä elokuva.
Täyspitkä, yli tunnin mittainen suomalaisanimaatio on harvinaisuus. Suomen ensimmäinen pitkä animaatio oli Riitta Nelimarkan ja Jaakko Seeckin Seitsemän veljestä (1979), pala- eli leikeanimaatio Aleksis Kiven romaanin pohjalta. Sen koommin ei meidän teattereissamme ole kotimaisin voimin tehtyä pitkää animaatiota nähty, Michael Franckin Sindbad-projektin kaaduttua.
Itse valtiaat-elokuvan on tarkoitus valmistua ensi vuonna. Sen ohjaa Hyytiä, käsikirjoittajina toimivat Mika Ripatti ja Seppo Vesiluoma. Sisällöltään filmi tulee olemaan samantyylistä poliittista satiiria kuin tv-sarjakin, mutta valkokangas asettaa ja antaa uusia haasteita sekä mahdollisuuksia tuotannon visuaaliselle ilmiasulle.
Filmiteollisuuden sivut