Tällä viikolla sarjakuvissa #21

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin.

Maailma on hänen

Taitelijanimellä Lewis Trondheim – anagrammi sanoista ”the world is mine” – kulkuva tuottelias ranskalainen sarjakuvapiirtäjä on tulossa vieraaksi Helsingin sarjakuvafestivaaleille. Vuonna 1964 syntynyt piirtäjä kuuluu ranskalaisen L’Association –sarjakuvakustantamon perustajajäseniin. Hämmästyttävän tuottelias Trondheim on piirtänyt kymmeniä albumia ja on yksi arvostetuimpia uuden eurooppalaisen sarjakuvan tekijöitä.

Trondheimilta on käännetty suomeksi albumi Jussi Jäniksen ihmeelliset seikkailut 1: Jälkiä rinteessä. Tällä viikolla WSOY on julkaissut albumille jatkoa: Jussi Jäniksen ihmeelliset seikkailut 2: Blacktown on saatavilla kirjakaupoista. Kakkosalbumissa Trondheim tekee western-pastissia eläinhahmoillaan.

Eivätkä Trondheim-käännökset suinkaan tänä vuonna tähän lopu. WSOY aikoo julkaista vuoden 2004 aikana vielä ainakin yhden albumin Trondheimilta. Asema kustannus julkaisee puolestaan albumin Approximativement, suomenkieliseltä nimeltään Suurin piirtein. Albumi ilmestyy syyskuussa.

Lisätietoja: Lewis Trondheimin kotisivut

Sarjakuvafestivaalit: kohta on jo syksy

Osallistumisensa Helsingin festivaaleille ovat varmistaneet myös saksalainen Atak ja Joann Sfar. Sfar on vuonna 1971 syntynyt ranskalainen sarjakuvantekijä, joka on myös piirtänyt sarjakuvia L’Associationille ja tehnyt yhteistyötä myös Trondheimin kanssa. Hänen Pikku vampyyri –sarjakuvaansa on tulossa suomeksi.

Sarjakuvafestivaalit järjestetään 18. – 19.9. Edelleen kaivataan vapaaehtoisia avustamaan festivaalin järjestelyissä. Luvassa on T-paita- illanviettolippu- ja ruokapalkka, mutta ennen kaikkea mahdollisuus hieroa olkapäitä suomalaisen sarjakuvan creme de la cremen kanssa!

Ilmoittautumiset ja lisätietoa:
Tiina Rauhala
Festivaalikoordinaattori
tiina-riikka.rauhala[at]humak.edu
050-4070553

Uutuushylly

Jussi Jäniksen ohella muut viikon uutuudet löytyvät lehtipisteistä. Sangatsu mangan julkaiseman Dragon Ballin kahdeksannen kirjan nimi on Karin tornin mestari. Son-Gokun taistelu Punaisen rusetin armeijakuntaa vastaan lähenee loppuaan kun hän kohtaa liikkeen johtajan. Nyt voi jo alkaa jännittää myös sitä, missä vaiheessa sankarimme saa taas kaikki tavoittelemansa lohikäärmekuulat haltuunsa.

Egmontilta on ilmestynyt uusi Spider-man, numeroltaan 4/2004. Viime vuonna Vihreän Menninkäisen ulkonäköä uudistanut Humberto Ramos on jälleen yhdistänyt voimansa kirjoittaja Paul Jenkinsin kanssa, ja tällä kertaa Hämistä palaa piinaamaan hirviömäinen Venom. Mukana myös Peter Parkerin kummalliset naapurit.

Näiden lisäksi kioskeilta löytyy uusin Iines-lehti.

Tekstit: Reima Mäkinen, Rami Rautkorpi

Nettiruudut

Tällä viikolla Kvaakissa on purettu kuulumisia Tukholman viimeviikkoisilta SPX-sarjakuvakinkereiltä. Reima Mäkinen arvioi messulta mukaan tarttuneita uutuuksia ja raportoi tarkemmin Tukholman-matkasta kolumnissaan. Vesa Kataisto puolestaan selvittää NonStop –lehden kotimaisia tekijöitä. Jukka Laineen artikkelisarja Ihmenainen-sarjakuvahahmosta jatkuu toisella osalla.

Tuhansien murheellisten sarjakuvien maa

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi uutisoidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista voi ja kannattaa lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.

4 vastausta artikkeliin “Tällä viikolla sarjakuvissa #21”

  1. Trondheimin sarjakuvat näyttävät mukavilta.
    Jälkiä rinteessä oli kuitenkin pettymys. Se ei kuulemma ole parasta Jussia. Mutta Blacktown jää ostamatta aikaisemman kokemuksen perusteella ja Jäljet lumessa päätyy divariin kierrätykseen.. Kannattaisi ehkä julkaista niitä parhaita albbareita ensin, hyvä kustantaja. Materiaalista ei ainakaan ole pulaa.

  2. ”Osallistumisensa Helsingin festivaaleille ovat varmistaneet myös saksalainen sarjakuvakollektiivi ATAK”

    Ei Atak ole mikään h***vetin kollektiivi. Kyseessä on yksi taiteilija, Georg Barber, jota on sekä julkaistu että esitelty näyttelyssä Suomessa. Skarpatkaa vähän. Ja opetelkaa pilkkusäännöt, pliiiiiiiiiiiiiis.

    http://www.barbers.de

  3. Itse kyllä pidin paljonkin Jälkiä rinteessä -sarjiksesta. Etenkin dialogi oli vallan muikeata. Olen lukenut englanniksi pari muuta Jussia eivätkä mielestäni olleet yhtä hyviä. Mutta juu, makuasioitahan nämäkin.

  4. ”Skarpatkaa” – Ei tarvetta käyttää monikkoa, roju. Palstan toimitan minä. Korjattu em. erhe väärinkäsitysten välttämiseksi.

Kommentit on suljettu.