Kvaakin albumiäänestys päättyi

Kvaakin virallinen äänestys vuoden 2002 parhaista albumeista sujui odotetusti. Kolmasosa äänistä annettiin äänestyksen viimeisten päivien aikana. ”Mies per ääni” sääntöä rikottiin oletettavasti ainakin kahteen otteeseen. Oli mukava huomata, että jokainen kilpailusarja herätti näin Kvaakin lukijoiden intohimot.

Ensimmäinen yllättävä ääniryöppy osui samoille päiville kun keskustelupalstaa häiriköitiin. ”Strippikokoelmien sarjan” johtopaikalle noussut albumi miltei tuplasi äänimääränsä lyhyessä ajassa. Ilmoitus äänestyksen päättymisestä, viime viikon lopulla, puolestaan muutti muutamassa tunnissa jokaisen sarjan kärjen järjestyksen. Suhtaudun siis tuloksiin varauksella.

Voittajista epäselvyyttä

Sarjassa 1. (Vuoden 2002 paras albumi, ensijulkaisut) tuli ilmi eniten mielipiteitä, kaikkiaan yli 70.
Koiviston ja Tukiaisen välinen Orivesi-Intia kamppailu päättyi suurin piirtein tasapeliin. Tampere, ja P.A. Manninen piti sitkeästi kolmannen tilansa. Kaikkiaan 12 teosta sai kannatusta tässä sarjassa.

Sarjassa 2. haettiin parasta uudelleen julkaistua sarjakuvaa. Mukana oli lähinnä strippikokoelmia ja uusintapainoksia. Kolmen kärki oli hyvin tasainen, ja sen setvimiseen osallistui noin 70 ihmistä. Voittajakolmikossa olivat Heilän strippikokoelma, Leppäsen novellikokoelma ja Palsan sarjakuvaromaani. Sarjassa oli eniten valinnanvaraa ja äänet myös hajosivat 14:n työn kesken.

Vuoden 2002 paras antologia oli hakusessa sarjassa 3. Vaihtoehtoja oli vain viisi, ja ääniäkin ropisi vähemmän kuin muissa kategorioissa. Kunnollista eroa Laikku 03:n ja Glömp 5:n välille ei tässä saatu syntymään, molemmat kokoelmat saivat noin 20 ääntä. Lasten sarjakuvakilpailun voittajatöistä koottu albumi oli sen sijaan hevonen, joka jätti yllättäen Kemin alpparin ja Typo ry:n 66.25 -kokoelman taakseen.

Muita tuloksia

Kustantajia ei erikseen huomioitu sarjojen rakentelussa, mutta kannattaa huomata, että vaikka Sarjamania/Suomen Yrityslehdet Oy ei pääsekään tuulettamaan 1. sarjan voittoa, se sai eniten julkaisujaan palkintopallille. Sarjamanialle siis 3 sijoitusta ja Otavalle, Likelle ja Arktiselle Banaanille kullekin yksi.

Gallup -sivulla kysyttiin myös äänestäjien asiantuntemusta, eli sitä, montako näistä kirjoista oli tullut luettua. Seuraavaksi olisi ehkä syytä kysyä kannattaako moista äänestystä enää järjestää?! Suurin piirtein luotettavaan ja reiluun tulokseen päästäisiin kai ainoastaan äänestäjien sähköpostiosoitteita tutkimalla(?).
Äänestysvaihtoehdoista jäi valitettavasti puuttumaan muutama sellainen teos, joka olisi saanut olla mukana. Mainitaan siis tässä vielä Erkki Tantun Rymy Eetu urheilee ja Juha Kouvalaisen Loikan vuoksi 1.

Keskustelua aiheesta: Vuoden 2002 parhaat kotimaiset Gallup -sivulla

Yksi vastaus artikkeliin “Kvaakin albumiäänestys päättyi”

  1. Voiko erilaisia sarjakuvia asettaa paremmuusjärjestykseen? Olen miettinyt tätä mm. Kemin kisan kohdalla, jossa pitäisi uusien tekijöiden päästä paremmin esille. Vanhat tekijät odottakoot puupäähattua!

Kommentit on suljettu.