Asterix – Kultainen hiidenkivi

René Goscinnyn (k. 1977) jäämistöt on kaiveltu ja julkaistu tarkkaan. Koko jäämistökö? Ei sentään, sillä yksi pieni vuonna 1967 tehty satulevy on aikaisemmin jäänyt albumimuodossa julkaisematta.

Moni sarjakuvaharrastaja on kironnut sitä lääkäriä, joka marraskuun alussa 1977 määräsi sydänvaivoista kärsivän armoitetun sarjakuvakäsikirjoittaja Goscinnyn rasitustestiin. Se oli puolalaisemigranttien Pariisissa syntyneelle lapselle liikaa. Kaipaamaan jäi koko joukko sarjakuvataiteilijoita, muun muassa Asterixin piirtäjä Albert Uderzo, Lucky Luken Morris ja Ahmed Ahneen Tabary. Pilote-lehden päätoimittajana Goscinyllä sormensa mukana monissa sarjakuva-asioissa, hän esimerkiksi osallistui 1960- ja 1970-luvulla tehtyjen Tintti-elokuvien käsikirjoittamiseen.

Goscinnyn Asterix-jäämistöjä on vuosien mittaan julkaistu tasaisin väliajoin. Sarjakuvan ystävälle lyhyitä tarinoita sisältävä Gallialainen kertomataulu on näistä mieleisin, se on suomennettu kahdessa eri formaatissa. Vaikutti siltä, että Asterixin ja Obelixin syntymäpäivä – Kultainen kirja koosteessa olisi raavittu kasaan viimeiset rippeet Piloteen ja muihin yhteyksiin tehdyistä kuvista ja teksteistä.

Mutta ei sentään aivan kokonaan: satulevy Le menhir d’or on aikaisemmin jäänyt albumimuodossa julkaisematta. Siihen perustuu nyt julkaistu Kultainen hiidenkivi. Jo ennen tätä oli tehty muutama satulevy, äänikirja, mutta ne perustuivat aikaisemmin sarjakuvina julkaistuihin tarinoihin – Asterix gallialaisena ja Kultainen sirppi. Kultainen hiidenkivi oli kertomus, joka ei perustunut aiempiin sarjakuviin tai elokuviin.

Satulevyn liitteenä oli kymmensivuinen kirjanen, josta saattoi seurata kerrontaa. Tekstin lisäksi kirjasessa on kolmetoista kuvaa. Näistä aineksista on luotu käsiteltävä albumi. Sen lopussa ovat myös yhdelle sivulle koottuna alkuperäiset kuvat.

Tarinassa syvennetään Trubadurixin hahmoa tavalla, joka on myöhemmin tullut tutuksi pääsarjan sarjakuva-albumeista. Satuna tämä ollut varmasti tärkeä pienimmille Asterixin ystäville, kyllä kylän bardi on sentään joskus saanut ansaitsemaansa arvostusta.

Oliko tämä viimeinen kaapaisu Goscinnyn Asterix-aarteistosta? Ehkä ei. Mutta tätä kooltaan laajempaa, arkistoihin unohtunutta, tuskin on olemassa.

René Goscinny – Albert Uderzo
Kultainen hiidenkivi
uusi laitos Yves Haubois
suom. Mirka Ulanto
ISBN 978-952-334-345-0
Egmont Kustannus, 2021
48 s., pehmeäkantinen, nelivärinen

Kvaakissa on keskusteltu albumista