Å-fest 2021 -tunnelmia: Emmi Valve ja Tuomas Myllylä

Kvaakin toimittaja kävi kuuntelemassa Emmi Valveen ja Tuomas Myllylän Artist Talk -haastatteluja virtuaalisella Å-fest-festivaalilla.

Å-fest oli tänä vuonna yksipäiväinen verkkofestivaali, ja kaikki sen ohjelmatallenteet löytyvät festivaalin Youtube-kanavalta. Valikoin ohjelmasta pari haastattelua katseluun täysin oman mielenkiinnon mukaan.

Artist Talk: Emmi Valve

Emmi Valveen haastattelu käsitteli hänen Dream House Art Letter -taidekirjeprojektiaan. Sen ideana on, että taidekirjeen tilaajat saavat joka toinen kuukausi mm. omaelämäkerrallisia pienlehtiä ja muita viestejä sisältävän paketin. Kirjeitä on tähän asti ollut saatavilla vain pienelle sisäpiirille, mutta Valve kertoo miettineensä niiden saattamista laajemmankin yleisön luettavaksi. Taidekirjeiden sisältöä näytettiin runsaasti keskustelun aikana, mikä havainnollisti aihetta mukavasti.

Myönnän, että pienlehtikulttuuri on minulle vierasta aluetta. Olikin todella kiinnostavaa kuunnella Valveen kertovan kirjeiden tekoprosessista ja siitä, miten hän dokumentoi arkeaan ja sen pieniä juttuja. Valve esimerkiksi printtaa kirjeensä itse, ja tekee valmiiksi pohjia, joihin hän voi täyttää havaintojaan ja ajatuksiaaan. Kirjeiden tekoon kuluu aikaa, eikä projekti ole mikään taloudellinen kultakaivos. Kustantamoiden julkaisujen lukijan näkökulmasta haastattelu avasi täysin toista ääripäätä edustavaa sarjakuvan tekemistä.

Emmi Valvetta haastatteli Taina Hakala. Äänenlaatu oli hyvä, ja kun sekä Valve että Hakala olivat samassa tilassa, juttuhetken tunnelma oli lämminhenkinen.

Artist Talk: Tuomas Myllylä

Tuomas Myllylän haastattelussa keskityttiin hänen viime vuonna ilmestyneeseen Jumalsurma-fantasiasarjakuvaansa, sen maailmaan ja henkilöhahmoihin. Sarjakuva perustuu Myllylän englanninkieliseen Godkiller-nettisarjakuvaan .

Jumalsurma tai muutkaan Myllylän julkaisut eivät olleet minulle entuudestaan tuttuja. Keskustelu johdatteli katselijaa hyvin Jumalsurman maailmaan, ja mielestäni aihetta tuntematonkin sai kiinni siitä, missä sarjakuvassa on kyse. Fantasiamaailman rakentaminen ja sen suhde todellisuuteen oli erityisen kiinnostava aihepiiri, samoin sarjakuvahahmon rakentuminen. Harmittelin silti moneen otteeseen sitä, ettei haastattelussa näytetty ollenkaan kuvanäytteitä Jumalsurmasta. Erityisesti henkilohahmoista puhuttaessa olisi ollut kiva tietää, minkä näköisestä tyypistä on kyse.

Juttutuokiossa käytiin läpi myös nettisarjakuvan kaupallistamista eli sen saattamista painettuun muotoon. Tästä olisin kuullut mieluusti enemmän kuin mitä käytettävissä ollut aika salli, mutta oli mukavaa saada edes pieni pintaraapaisu siihen, millaista tarinan vieminen eteenpäin sekä netissä ja painetussa muodossa on.

Tuomas Myllylää haastatteli Siiri Viljakka. Äänenlaatu oli tässäkin hyvä, mutta jostain syystä Viljakan ääni kuului paljon isommalla volyymilla kuin Myllylän. Tämä hieman häiritsi omaa kuunteluani.