Tällä viikolla sarjakuvissa #20

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin. Tämä viikko sarjakuvissa on hiljainen. Suomalaisen sarjakuvan silmäätekevät ovat matkanneet meren taakse Tukholman SPX-tapahtumaan eikä uutuussarjakuviakaan ole ilmestynyt. Uusia näyttelyitä on sijaan yllin kyllin.

Näyttelyuutisia

Sarjakuvantekijä ja taitelija Kaisa Lekan ja taitelija Susanna Aution yhteisnäyttely avataan huomenna Jyväskylän taidemuseon Holvi-galleriassa. Molempien työt käsittelvät omalla tavallaan ihmisruumista ja sen vajavaisuuksia. Leka muistetaan parhaiten I Am Not These Feet -sarjakuva-albumistaan, omaelämänkerrallisesta tarinasta, jossa hän kertoi jalkojensa amputoinnista. Näyttelyn työt pohjaavat osiltaan tähän omakustanteeksi huiman suosittuun sarjakuvaan.

Lisätietoja: Holvi-gallerian sivut

Sarjakuvataiteilija Kati Kovácsin näyttelyn avajaisia vietettiin Tampereella Työväen keskusmuseossa tiistaina 30.3. Näyttelyn nimi on ”Suuresta suusta elämän sirkuksessa” ja se päättyy 23.5.2004. Esillä on Kovácsin tuotantoa vuosilta 1987-2003. Näyttely liittyy Tampereella pidettäviin Naiskulttuuripäiviin.

Tampereelle menevien kannattaa muistaa myös Fabriikin syksyyn asti auki oleva Samurai-näyttely ja vuoden nuoren taiteilijan Kim Simonsonin näyttely Tampereen taidemuseossa. Lehtijuttujen mukaan Simonson on ottanut vaikutteita mm. mangasta ja animesta. Huhutaan myös, että Lenin-museolla on Jarmo Mäkilän näyttely. Lisäksi Metso-kirjastotalon Muumilaakso -näyttely on avoinna ympäri vuoden. Kvaakin uutistoimitus lupaa palata Tampereen näyttelysknenen tapahtumiin lähipäivinä.

HS julkaisi tänään 1.4. Kulttuurisivullaan arvion Kati Rapian Asetelmia -valokuvanäyttenäyttelystä. Anne Rouhiainen kirjoittaa mm. ”Rapian asetelmissa onkin tavattoman monta kerrosta jo pelkästään taiteilijan yksilöllisestä näkökulmasta ajatellen. Taiteen historiallisista kerroksista puhumattakaan.” Rapia muistetaan lähinnä Helsingin Sarjakuvafestivaalien aikaisista Art Goes Kapakka -näyttelyistään ja Lonkka -minialbumeistaan, joita on ilmestynyt 3 kpl.

Keskiviikkona vietetyt Jussi ”Juba” Tuomolan näyttelyavajaiset Helsingissä saivat pääkaupungin printtimediassa torstaina maksimihuomion. Ilmaislehdet Metro ja Uutislehti 100, sekä HS nostivat kaikki Juban kuvan logonsa viereen etusivulle. Sisäsivuilla Metrossa ja 100:ssa oli lyhyt, STT:n välittämä ja värikuvitettu, noin 100 palsamillimetrin uutinen. HS:ssa Jussi Karjalainen kirjoitti Minne mennä -palstalla avajaisista ja näyttelystä otsikolla ”Wagner sanoo hello Schjerfbeckille”. Karjalaisen juttu levittäytyi 4 palstalle suuren akryylimalauksen kuvan elävöittämänä. Metro keskittyi kuvituksessaan taiteilijaan. Juban räväytti lisäksi kustantajineen ja galleristeineen 1/4 sivun 4-väri mainoksen Uutislehti 100:n.

Näyttelyn töistä, keskihinnaltaan noin 1500 euroa / kappale, oli myyty jo seitsemän ennen näyttelyn avajaisia. Kehystettyjä sarjakuvastrippejä, á 480 e, oli myös myyty kolme. Loput esillä olevista noin 40 työstä myytiin seuraavana päivänä.

Ei pidä kuitenkaan erehtyä luulemaan, että Juba ryhtyisi nyt kokopäiväiseksi maalariksi. Akryylimaalaus on vain hupikokeilu hänelle, minkä jokainen huumoria ja taidetta ymmärtävä tajuaa jo maalausten nimistä. Juba itse toivoo tosikoidenkin eksyvän Galleria Dixiin. ”Odotan innolla ensimmäistä kunnon murska-arvostelua”, tokaisi artistin kerrotaan itse tokasseen ja nauraneen koko matkan verotoimistoon, joka kerännee suurimman saldon tämän näytelyn voitoista.

Vastaavaa huomiota ei näyttelylleen liene saanut kukaan sarjakuvapiirtäjä ennen tätä. Lähin vertailukohta löytyy ehkä 1980-luvulta, kun Kari Suomalainen esitteli pilakuviaan gallerioissa. Pyrstötuntumalta sanottuna Kari lienee kuitenkaan tuskin saanut yhtä paljon julkisuutta. Sen verran asiallisempi ja harmaampi 1980 -luvun mediailmasto kaikkineen oli.

Pienten maalausten lisäksi Galleria Dixissä on esillä Juban piirrosoriginaaleja. Näyttely päättyy 18.4. Kvaakin toimitus jää mielenkiinnolla odottamaan sitä ennen mahdollisesti julkaistavaa Juban näyttelyn päivälehtikritiikkiä.

Tekstit: Reima Mäkinen, Vesa Kataisto

Nettiruudut

Tällä viikolla Kvaakissa on arvioitu tuoreeltaan Heikki Jokisen Sata sarjakuvaa –esseekokoelma. Arvion on kirjoittanut Timo Ronkainen, joka myös mielenterveytensä uhalla syöksyyn jälleen hämärän rajoille uudessa Divarin helmet -artikkelissaan. Jukka Laine puolestaan esittelee William Moulton Marstonin Ihmenainen-hahmon.

Kvaakin Vuoden 2002 parhaat sarjakuvat –nettiäänestys on päättymässä. Vielä ehdit antaa äänesi.

Ole mulle vähän aikaa sarjakuva

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi uutisoidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista voi ja kannattaa lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.

2 vastausta artikkeliin “Tällä viikolla sarjakuvissa #20”

  1. Kaisa Lekan haastattelu löytyy Suomen vammaiskoulutuksen tukiyhdistys ry:n lehdestä Tukilinja (n:o 7-8, tammikuu 2004). Samassa lehdessä alkaa ilmestyä myös Lekan sarja ”Jaloittelua”, eli I am not these feet-albumi jatkosarjana suomeksi.

  2. Kati Rapian näyttely on muuten Hippolyte-galleriassa Kalevankadulla- Helsingissä!

Kommentit on suljettu.