Loppuvuoden kiperät sarjakuvakysymykset eli The End of The Year Book Tag

Kuusi kysymystä sarjakuvista vuoden 2020 päätteeksi. Vieläkö esim. jokin lukematon sarjis voisi pompahtaa omalle suosikkilistalle?

The End of The Year Book Tag -kysymykset on poimittu Ariel Bissettin Youtube-kanavan julkaisusta. Tässä siis lyhyt katsaus Kvaakissa syksyllä aloittaneen avustavan toimittajan sarjakuvalliseen loppuvuoteen ja pieniä kurkistuksia tulevaan:

Are there any books you started this year that you need to finish?

Lukuhaasteet aiheuttavat minulle usein näin loppuvuodesta “need to finish” -tuntemuksia. Seinäjoen kirjaston Aikamatka-lukuhaasteen viime metreillä luin ensimmäisen osan Hermannin keskiaikaan sijoittuvasta Bois-Mauryn tornit -sarjasta. Minulla on lainassa myös osat 2, 3 ja 4 mutta olen kahden vaiheilla – lukeako sarja loppuun vai ei? Sitä on kehuttu kovasti, joten sivistysmielessä tutustuminen olisi paikallaan. Toisaalta Babetten juonenkulku ei minua suuremmin sytyttänyt. Hermann osaa kuitenkin piirtää, ja se houkuttelee jossain määrin palaamaan hurjaan keskiaikaan. Pikavilkuilun perusteella näyttäviä ruutuja on nimittäin luvassa myös seuraavissa osissa. Jollei lukuinnostus herää viimeistään väliviikolla, sarja palautuu takaisin kirjastoon.

Hermann: Bois-Bauryn tornit 1: Babette.

Do you have an autumnal book to transition into the end of the year?

Luen harvoin sarjakuvia tai kirjoja niiden tapahtumien näkökulmasta oikeaan vuodenaikaan, eikä tapanani ole harrastaa vuodenkierron siirtymäriittejä lukemisen muodossa. Leimallisesti johonkin vuodenaikaan sijoittuvat sarjakuvat toimivat minulle parhaiten jonain muuna aikana luettuna – niiden kautta voi tunnelmoida tulevaa tai muistella mennyttä. Syksyllä olisin siis voinut ottaa luettavakseni vaikkapa jouluisen sarjakuvan, mutta se jäi tänä vuonna tekemättä. Syksyisin lukupinostani löytynyt sarjakuva on ehdottomasti Rainbow Rowellin ja Faith Erin Hicksin Viimeinen ilta, jonka luin englanniksi alkukesällä ja suomeksi Kvaakin arvostelua varten joulukuun alussa. Toimi molemmilla lukukerroilla oikein mainiosti.

Is there a new release you’re still waiting for?

Tähän aikaan vuodesta ei taida enää uutuuksia ilmestyä. Liv Strömquistin uutuuskirjaa Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan (Sammakko) odottelin kovasti ilmestyväksi nyt joulukuussa, mutta sen julkaisu on siirtynyt keväälle.

What are three books you want to read before the end of the year?

Lukulistani ovat kovin häilyväisiä eli luen kirjoja ja sarjakuvia fiiliksen mukaan sekä myös lukuhaasteiden kannustamana. Oman hyllyn kirjoista seuraavat ovat vahvasti tyrkyllä joulunpyhien ja väliviikon lukupinoon (linkit vievät kustantajan sivuille):

Faith Erin Hicksin Friends with Boys (First Second, 2012) on amerikkalaiseen high school -todellisuuteen sijoittuva young adult -sarjakuvaromaani. Viimeinen ilta oli sen verran hyvä, että Hicksin aiempi tuotanto alkoi myös kiinnostamaan.

Faith Erin Hicks: Friends with Boys.

Cyril Pedrosan Portugal (NBM, 2017) on englanninkielinen käännös Pedrosan vuonna 2011 ranskaksi ilmestyneestä sarjakuvaromaanista. Kirja kertoo sarjakuvataiteilija Simon Muchatin matkasta omille juurilleen Portugaliin. Sarjakuva on julkaistu tänä vuonna myös suomeksi WSOY:n kustantamana, ja juuri tämä palautti mieleeni lukemista odottavan oman kappaleeni. Korona-aikana reissut etelä-Eurooppaan ovat jääneet väliin, joten Pedrosan kauniit ruudut saavat toimia niiden korvikkeena.

Cyril Pedrosa: Portugal (translated by Montana Kane).

Reetta Niemensivun Saniainen kukkii juhannuksena (Suuri Kurpitsa, 2013) vie ajatukset ihanasti tulevaan kesään, jonne haluaisin siirtyä pikavauhtia tästä loppuvuoden pimeydestä. Sarjakuvan tapahtumat sijoittuvat kesään 1928, mutta perinteiset uskomukset ovat ajattomia ja taiat ikuisia:

Reetta Niemensivu: Saniainen kukkii juhannuksena

Is there a book you think could still shock you and become your favourite book of the year?

Odotukseni ovat erittäin korkealla Pedrosan Portugalin suhteen. Portugali on kaunis maa (olen käynyt kerran, toivottavasti joskus on luvassa uusia reissuja) ja selailun perusteella Pedrosan ruudut henkivät nostalgiaa ja kuvaavat onnistuneesti maaseudun ja kaupungin tunnelmia sekä elämän pienten suurten asioiden äärelle asettumista.

Have you already started making reading plans for 2021?

En ole tehnyt suuria lukusuunnitelmia tulevalle vuodelle, mutta tässä pari minua kiinnostavaa maistiaista sekä ulkomaisesta että kotimaisesta tarjonnasta:

Uusi vuosi, uudet kujeet. Tai ainakin jotain aivan uutta omaan lukupinoon. Supersankarit eivät koskaan ole minua juuri kiinnostaneet, mutta Kvaakin avustajiin liityttyäni olen huomannut, että maailmojen pelastajat ovat edelleen voimissaan. Hieman asiaa tuumailtuani löysin mielenkiintoista luettavaa myös tältä saralta, joten vuonna 2021 tavoitteenani on laajentaa lukureviiriä – tosin aluksi vain sieltä, missä aita näyttää olevan matalalla.

Joëlle Jones on minulle tuttu sähäkästä Lady Killer -sarjasta, jossa 1960-luvun amerikkalainen kotirouva tekee sivubisneksiä palkkamurhaajana. Jones on iskenyt kynänsä myös Catwomaniin, ja Volume 1:n tyylikkään kansikuvan perusteella innostuin heti kissamaisesta toiminnasta. Lukulistalle menee!

Kevään uutuustarjontaan en ole vielä juurikaan ehtinyt tutustua, mutta WSOY:n katalogista huomasin Kati Kovacsin maaliskuussa ilmestyvän uutuuskirjan Eläimelliset aakkoset aikuisille. Aapisperinteen uudistaminen kuulostaa hyvältä ja kansikin on mukavan veikeä:

Antoisia lukuhetkiä kaikille Kvaakilaisille loppuvuoteen!