Kersantti Napalmin puuhalehti

Vesa Vitikaisen supersankari Kersantti Napalm on seikkaillut vuodesta 1992 lähtien eri sarjakuvajulkaisuissa. Oulun Sarjakuvafestivaalilla julkistettiin Napalmin uusi aluevaltaus, puuhalehti.

Kersantti Napalmin puuhalehti
päätoimittanut Vesa Vitikainen
Musta Ritari Kustannus
ISBN 978-952-6630-27-4
20 s., nelivärinen

Kersantti Napalm aloitti amerikkalaista supersankarisarjakuvaa parodioivana hahmona. Sittemmin sankari on ottanut omanlaisensa kovaotteisen ja saippuaoopperamaisen näkökulman maailman hahmottamiseen. Seikkailut sijoittuvat pääosin 1980-luvulle, jolloin kylmän sodan taistelut neuvostoliittolaisia vastaan olivat vielä ajankohtaisia. Napalm puolustaa amerikkalaisia muun muassa kommunismia, zombeja ja mutantteja vastaan. Kuten Vitikainen kiteyttää, Napalm on Suomen kovin amerikkalainen supersankari.

Vitikainen käsikirjoittaa Napalmia. Vuosien mittaan Napalmia ovat piirtäneet useat sarjakuvantekijät, tässä esimerkkeinä mainittakoon Markus Tuppurainen, Katja Louhio, Tuomas Myllylä ja Anssi Rauhala. Tuoreen puuhalehden pääsarjakuvan on tehnyt Juho Sihvonen, väritys on Samuli Lahtisen ja tekstaus Tuppuraisen. Sivusarjana on kaksi sivua Timo Kokkilan piirtämää ja Vitikaisen käsikirjoittamaa Peräsmiehen poikaa. Toki mukana on nimen mukaisesti puuhatehtäviä.

Kulkutavan valintaan on yksinkertainen selitys. Juho Sihvosen piirtämää seikkailua.

Napalmin puuhalehteä voi lukea parodiana, joka imitoi (menneiden vuosikymmenin) lastenlehtiä. Pääkirjoituksessa mainitaan, että

Mukana on myös tehtäviä joiden avulla saat ajan kulumaan mukavasti siihen saakka että olet vähän vanhempi ja saat jo tutustua Napalmin muihin tarinoihin.

Toisaalta lehden voi myös huoletta antaa alakouluikäiselle luettavaksi ja puuhattavaksi. Lehti on oikeasti tehty lapsia ajatellen, ja siksi se on julkaistu kokonaan väreissä.

Päätarinassa Napalm ja kumppanit saavat vastaansa ninjat. Vanhemmalle lukijalle seikkailusta väistämättä tulee mieleen Enid Blytonin Viisikko, koska eväät ja niiden syöminen ottavat niin suuren osan kerronnasta. Kerronta alkaa hyvin barksmaisesti: Ming-vaasi rikkoutuu vahingossa ja sen sisältä löytyy aarrekartta. Käsikirjoittaja on ammentanut oman lapsuutensa nostalgisimmista lähteistä, ja samoista lähteistä ammentanut huomaa sen hyvin.

Kokonaisuutena Kersantti Napalmin puuhalehti on onnistunut, joskin aikuista hämmentävä kokonaisuus. Aikuiselle se tarjoaa nostalgiaa ja kohderyhmälle uskoakseni hupaisia hetkiä.

Kersantti Napalmin nettisivut
Kvaakissa on keskusteltu kersantti Napalmista